Οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 δεν θα πάνε για… μπάνιο την ώρα της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές: αυτό το μήνυμα έστειλε την Τετάρτη ο Γιάνης Βαρουφάκης, μέσω συνέντευξής του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ακυρώνοντας τα σενάρια περί κυβέρνησης «με ψήφο ανοχής» που έβαλε στη δημόσια συζήτηση, στη συνέντευξή του στην Σταματίνα Τσιμτσιλή, ο Αλέξης Τσίπρας.
Ξεκινώντας από την ποιότητα του πολιτικού διαλόγου, ο κ. Βαρουφάκης παρατήρησε πως «έχουμε μια Βουλή, στην οποία δεν γίνεται διάλογος, έχουμε μια σειρά από μονολόγους. Κάτι αντίστοιχο, δυστυχώς, γίνεται και στην προεκλογική περίοδο. Δεν υπάρχει σοβαρός διάλογος, υπάρχει δαιμονοποίηση, υπάρχουν fake news».
Κληθείς, στη συνέχεια, να πάρει θέση για την πρόταση να δώσει ψήφο ανοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, δήλωσε: «Ευθέως απαντώ… ένα τεράστιο “όχι”. Δεν υπάρχει ανοχή. Αυτά είναι αστειότητες. Υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι, υπάρχει κοινοβουλευτική διαδικασία (…) όταν μία κυβέρνηση ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, εκεί δεν υπάρχει “παρών”, όπως γίνεται στα νομοσχέδια. Όταν, όμως, έχεις ψήφο εμπιστοσύνης, υπάρχει “ναι” ή “όχι”. Ανοχή δεν υπάρχει. Ο μόνος τρόπος για να δείξεις ανοχή, είναι να μην προσέλθεις, να πας εκδρομή, να πας για μπάνιο. Αυτό έλειπε οι βουλευτές και βουλεύτριες του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη –που κάνουν προεκλογική καμπάνια κοιτώντας τον κόσμο στα μάτια και από τον οποίο ζητούμε να μας στείλουν στη Βουλή με την ψήφο τους– να πάμε για μπάνιο».
Κληθείς, επίσης, να δώσει τη δική του εξήγηση τι εννοεί ο κ. Τσίπρας όταν λέει ότι δεν αποκλείει κανέναν, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εννοεί ότι δεν αποκλείει τις ψήφους κανενός.
Στο ερώτημα, αν ο ίδιος έχει τη φιλοδοξία να γίνει ακόμη και Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ως εξής: «Οταν ζητάς ψήφο από τον λαό, ζητάς ψήφο για να κυβερνήσεις (…) έχω την ηθική υποχρέωση ως γραμματέας του ΜέΡΑ25 να ζητώ ψήφο για κυβέρνηση (…) έχω ιερή υποχρέωση να ζητώ εντολή διακυβέρνησης».
Ο κ. Βαρουφάκης επανήλθε και στο θέμα για το πολυσυζητημένο σχέδιο «Δήμητρα», το οποίο ως γνωστόν είναι ένα σχέδιο προετοιμασίας Grexit. Υποστήριξε πως είναι ένα ψηφιακό σύστημα πληρωμών, χτισμένο πάνω στο taxisnet, και σε ευρώ. Με βασική διαφορά, συνέχισε, ότι οι πολίτες δεν πληρώνουν χαράτσια στις τράπεζες, όπως είπε, για τις μεταφορές. «Αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός πληρώνει γύρω στα 2 δισ. το χρόνο», επέμεινε. Επιπροσθέτως, το σχέδιο «Δήμητρα» είναι «ένα δημοσιονομικό σύστημα. Επειδή είναι ανεξάρτητο, είναι αλώβητο από οποιαδήποτε τραπεζική κρίση», είπε.
O ίδιος επανήλθε στη θεωρία του ότι τις τράπεζες το καλοκαίρι του 2015 δεν τις έκλεισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών τότε, με τη συγκρουσιακή πολιτική τους, αλλά ο τότε διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και υποστήριξε ότι «το σχέδιο “Δήμητρα” είναι ένα σύστημα για να ζήσουμε καλύτερα εντός του ευρώ. Αλλά είναι και ένα σύστημα, αν χρειαστεί –σε περίπτωση οικονομικής τρομοκρατίας τύπου Ντράγκι που μας έκλεισε τις τράπεζες το καλοκαίρι του ’15– τότε να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε δική μας ρευστότητα, η οποία είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε χώρα στην ευρωζώνη». Πάντως, τόνισε, «προφανώς και το ευρώ δεν είναι φετίχ. Τα νομίσματα υπάρχουν για να υπηρετούν τους ανθρώπους όχι οι άνθρωποι για να υπηρετούν τα νομίσματα. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο η Ελλάδα να γίνει βιώσιμη εντός του ευρώ».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News