350
|

Ο Τζορτζ Μπους «έχρισε» πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2020, 07:56

Ο Τζορτζ Μπους «έχρισε» πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζο Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2020, 07:56

Είχαν προηγηθεί τρεις πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ —είχαν σπεύσει να συγχαρούν τον Τζο Μπάιντεν ως νικητή των προεδρικών εκλογών, όμως και οι τρεις ήταν Δημοκρατικοί: Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον, Τζίμι Κάρτερ. Έως εκείνη την ώρα, λοιπόν, που ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος σήκωσε το τηλέφωνο και πήρε τον Μπάιντεν, ήταν μια κομματική αναγνώριση της νίκης. Έως εκείνη την ώρα, οι Ρεπουμπλικανοί —οι περισσότεροι τουλάχιστον— συντάσσονταν με τη «γραμμή» Τραμπ να αμφισβητεί το αποτέλεσμα. Από εκείνη την ώρα όμως, το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος), η επικράτηση και η εκλογή του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου έχει και τη σφραγίδα του μοναδικού εν ζωή Ρεπουμπλικανού πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

«Του εξέφρασα τα θερμά μου συγχαρητήρια και τον ευχαρίστησα για το πατριωτικό μήνυμα που απηύθυνε χθες το βράδυ», ανέφερε ο Μπους σε δήλωσή του αφού μίλησε με τον Μπάιντεν στο τηλέφωνο και παραπέμποντας στο ιστορικό διάγγελμα του νικητή από το Ντέλαγουερ το Σάββατο (εδώ).

«Επίσης επικοινώνησα με την Κάμαλα Χάρις για να τη συγχαρώ για την ιστορική εκλογή της στην αντιπροεδρία. Μολονότι έχουμε πολιτικές διαφορές, ξέρω ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας καλός άνθρωπος, ο οποίος κέρδισε την ευκαιρία να ηγηθεί και να ενώσει τη χώρα μας. Του προσέφερα ό,τι προσέφερα και στον Μπαράκ Ομπάμα και στον Ντόναλντ Τραμπ: τις προσευχές μου για την επιτυχία του και την υπόσχεση ότι θα κάνω ό,τι μπορώ για να τον βοηθήσω», πρόσθεσε ο 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ, για να απευθυνθεί ακολούθως στο στρατόπεδο του ηττημένου:

«Θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο Τραμπ και τους οπαδούς του για τη μάχη που έδωσαν. Κέρδισε τις ψήφους περισσοτέρων από 70 εκατ. Αμερικανών, ένα εκπληκτικό πολιτικό επίτευγμα. Αυτοί μίλησαν και οι φωνές τους θα συνεχίσουν να ακούγονται μέσα από τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικανούς σε κάθε επίπεδο της κυβέρνησης».

Οπως παρατήρησαν οι New York Times, αν και ο Μπους αποδέχτηκε το δικαίωμα του Τραμπ να διεκδικήσει νομικά αυτά που πιστεύει ότι πρέπει να διεκδικήσει, το μήνυμά του θα αποθαρρύνει άλλους Ρεπουμπλικανούς να υιοθετήσουν την ατζέντα του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, ίσως και να τους ωθήσει να αναγνωρίσουν τη νίκη του Δημοκρατικού Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...