263
Ο Μπόρις Τζόνσον αναχωρώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ. Αναζητεί και αυτός ένα πολιτικό τέλος στον πόλεμο | REUTERS/John Sibley

O Τζόνσον παραδέχεται: Η Ρωσία σημειώνει πρόοδο στο Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 18:31
Ο Μπόρις Τζόνσον αναχωρώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ. Αναζητεί και αυτός ένα πολιτικό τέλος στον πόλεμο
|REUTERS/John Sibley

O Τζόνσον παραδέχεται: Η Ρωσία σημειώνει πρόοδο στο Ντονμπάς

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 18:31

Για πρώτη φορά το Λονδίνο, το οποίο έχει καλή πληροφόρηση για την κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία, αναγνώρισε ότι η Ρωσία πραγματοποιεί αργή μεν αλλά αισθητή πρόοδο στο Ντονμπάς, στα ανατολικά. Σε αυτήν την παραδοχή μάλιστα προχώρησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Φοβάμαι πως ο Πούτιν, με μεγάλο κόστος για τον ίδιον και για τον ρωσικό στρατό, συνεχίζει να ροκανίζει έδαφος στο Ντονμπάς», δήλωσε ο Τζόνσον στο Bloomberg UK.

«Συνεχίζει να πραγματοποιεί σταδιακή, αργή, αλλά φοβάμαι αισθητή, πρόοδο και ως εκ τούτου είναι απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε στρατιωτικά τους Ουκρανούς», είπε, διαπιστώνοντας ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται πιο κοντά στην κατάληψη των απισχισθισών επαρχιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αφού ολοκλήρωσε τις επιχειρήσεις του στη Μαριούπολη στον Νότο και αφού αναδιπλώθηκε από το Χάρκοβο στον Βορρά.

Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής Ουκρανίας και η Δύση υποστηρίζει πως αυτό είναι ένα ψευδές πρόσχημα για έναν επιθετικό πόλεμο.

Ο Τζόνσον είπε πως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη, περιλαμβανομένων συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών, και είπε πως η σύγκρουση πρέπει να τελειώσει.

«Ο ένας τρόπος που μπορεί να τελειώσει είναι ο Πούτιν να δεχθεί πως… η “αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανίας έχει γίνει και μπορεί να αποχωρήσει με αξιοπρέπεια και τιμή», είπε και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει πως υποστηρίζει τη λογική της Ρωσίας ότι υπήρχαν ναζί στην Ουκρανία.

«Νομίζω πως έχει το πολιτικό περιθώριο ελιγμών για να θέσει ένα τέλος σε αυτό», είπε ο Τζόνσον, αναγνωρίζοντας και αυτός –παρά τις εκκλήσεις για εξοπλισμό των Ουκρανών– την ανάγκη για μια πολιτική διέξοδο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...