459
Ο Μάικ Τζόνσον μιλά στους δημοσιογράφους, στο Κογκρέσο | REUTERS/Leah Millis

Ο Τζόνσον απειλεί: Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα εγκρίνει την βοήθεια στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 11:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/2/2024 13:45
Ο Μάικ Τζόνσον μιλά στους δημοσιογράφους, στο Κογκρέσο
|REUTERS/Leah Millis

Ο Τζόνσον απειλεί: Η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα εγκρίνει την βοήθεια στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 13 Φεβρουαρίου 2024, 11:13
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/2/2024 13:45

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, κατέστησε σαφές τη Δευτέρα ότι το σώμα αυτό του αμερικανικού Κογκρέσου δεν εννοεί να εξετάσει ως έχει σχέδιο νόμου που διαπραγματεύθηκαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία και προβλέπει ιδίως τη χορήγηση νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Το σχέδιο νόμου για τη βοήθεια σε ξένες χώρες σιωπά για το πιο επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας», υπογράμμισε ο Τζόνσον, αναφερόμενος στην μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού.

Το νομοσχέδιο της Γερουσίας προβλέπει επιπρόσθετες δαπάνες ύψους 95 δισ. δολαρίων, με τη μερίδα του λέοντος να προορίζεται για την υποστήριξη του στρατού της Ουκρανίας.

Το ζήτημα συζητείται επί μήνες στο Κογκρέσο και έχει μετατραπεί σε σύγκρουση ανάμεσα στους Ρεπουμπλικανούς και την κυβέρνηση Μπάιντεν, ενώ έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Ουκρανία.

Οι Ρεπουμπλικανοί απαιτούν να σκληρύνει η πολιτική των ΗΠΑ όσον αφορά το Μεταναστευτικό και την παροχή ασύλου, για να συναινέσουν στη χορήγηση νέας βοήθειας στο Κίεβο.

Και, «απούσης οποιασδήποτε τροποποίησης» από τη Γερουσία ως προς το ζήτημα αυτό, «η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεχίσει να εργάζεται ιδία βουλήσει για αυτά τα σημαντικά ζητήματα», πρόσθεσε ο Τζόνσον στην ανακοίνωσή του.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων προχώρησε στην ανακοίνωση αφού η αμερικανική Γερουσία έκανε την Κυριακή ένα καθοριστικό βήμα για την έγκριση βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο, τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) σε μία σπάνια ολονύχτια συνεδρίαση, με ψήφους 70 υπέρ και 29 κατά. Είκοσι δύο Ρεπουμπλικανοί και οι περισσότεροι Δημοκρατικοί ψήφισαν υπέρ.

Η ψηφοφορία στη Γερουσία διεξήχθη πριν από την ανατολή του ηλίου (τοπική ώρα), αφού οκτώ σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί που εναντιώνονταν στη βοήθεια στην Ουκρανία, επιδόθηκαν σε έναν μαραθώνιο ομιλιών για πάνω από έξι ώρες.

Ο ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, είπε πως πιστεύει πως το μέτρο θα εξασφάλιζε την ίδια δικομματική υποστήριξη αν ετίθετο σε ψηφοφορία στη Βουλή, όμως αναμένεται να αντιμετωπίσει τη σφοδρή αντίθεση των Ρεπουμπλικανών βουλευτών.

«Η Ουκρανία ξεμένει επικίνδυνα από αποθέματα. Εάν η Αμερική δεν στείλει βοήθεια στην Ουκρανία με αυτό το νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια, ο Πούτιν έχει κάθε πιθανότητα να πετύχει», προειδοποίησε πριν από την ψηφοφορία ο Σούμερ.

Οι Δημοκρατικοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπέρ της συνέχισης της χορήγησης βοήθειας.

Οι Ρεπουμπλικανοί είναι διχασμένοι ανάμεσα σε αυτούς που τάσσονται υπέρ της συνέχισης της βοήθειας προς την Ουκρανία και στους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι τάσσονται κατά.

Το κονδύλι προβλέπει κεφάλαια για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς (περίπου 14 δισ.), για την Ταϊβάν, στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ, εταίρους της Ουάσινγκτον στον Ινδικό και τον Ειρηνικό και την επιχείρηση κατά των Χούθι.

Η μερίδα του λέοντος (60 δισ. δολάρια) θα μπορεί να βοηθήσει την Ουκρανία να αναπληρώσει τα αποθέματά της σε πυρομαχικά, όπλα και άλλες βασικές ανάγκες καθώς η χώρα εισέρχεται στον τρίτο χρόνο του πολέμου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...