1375
O Τζο Μπάιντεν σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου | REUTERS/Annabelle Gordon

Ο Μπάιντεν πιέζει τον Νετανιάχου αλλά εκείνος επιμένει

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 09:35
O Τζο Μπάιντεν σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου
|REUTERS/Annabelle Gordon

Ο Μπάιντεν πιέζει τον Νετανιάχου αλλά εκείνος επιμένει

Protagon Team Protagon Team 3 Σεπτεμβρίου 2024, 09:35

Η πίεση που ασκείται στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για να κλείσει συμφωνία με τη Χαμάς ώστε να επιστρέψουν οι όμηροι από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον θάνατο ακόμη έξι από αυτούς, εντάθηκε κι άλλο χθες, με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να του προσάπτει πως δεν πράττει αρκετά για να επιτευχθεί.

Σχεδόν 11 μήνες μετά το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης στη Λωρίδα της Γάζας, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, οι αντιμαχόμενες πλευρές αντάλλαξαν νέες απειλές, αυτή τη φορά με αφορμή την ανάκτηση από τον ισραηλινό στρατό των σορών έξι ομήρων από υπόγεια σήραγγα στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Αφού ζήτησε δημόσια «συγγνώμη που δεν φέραμε πίσω ζωντανούς» τους έξι ομήρους, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς πως τους «εκτέλεσε» με «μια σφαίρα στον σβέρκο» και ορκίστηκε πως η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση θα το πληρώσει «πολύ ακριβά».

Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του ενάντια στις κατηγορίες για παρεμπόδιση μιας συμφωνίας για τους ομήρους το βράδυ της Δευτέρας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε σθεναρά αυτό που είπε ότι είναι «στρατηγικά επιτακτικό» να παραμείνουν σταθμευμένα τα ισραηλινά στρατεύματα κατά μήκος του λεγόμενου Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, δηλαδή κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο.

Μιλώντας με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι η λωρίδα γης μήκους 14 χιλιομέτρων είναι απαραίτητη για το Ισραήλ για να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους στη Μέση Ανατολή.

Νετανιάχου: Η Χαμάς θα επαναλάβει τα ίδια

Εάν ο ισραηλινός στρατός αποσυρόταν ακόμη και για την πρώτη φάση της συμφωνίας, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την απελευθέρωση πολλών ζωντανών ομήρων, δεν θα μπορούσε ποτέ να επιστρέψει, ισχυρίστηκε, και έτσι η Χαμάς θα μπορούσε να επανεξοπλιστεί, να αναβιώσει, και να πραγματοποιήσουν πολλές ακόμη σφαγές όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου.

Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι οι έξι όμηροι που δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκαν επειδή οι όροι του είχαν αποτρέψει μια συμφωνία. «Δεν καταφέραμε να τους βγάλουμε. Ήμασταν πολύ κοντά. Είναι τρομερό», είπε. «Αλλά δεν συνέβη εξαιτίας αυτής της απόφασης (για τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας). Συνέβη, πρώτον, επειδή (η Χαμάς) δεν θέλουν μια συμφωνία», είπε. «Αναζητώ κάθε μέσο… για να τους φέρω σπίτι», είπε για τους ομήρους.

O Νετανιάχου εξηγεί γιατί για το Ισραήλ είναι απαραίτητος ο έλεγχος του «Διαδρόμου της Φιλαδέλφειας» (Ohad Zwigenberg/Pool via REUTERS)

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι πολεμικοί στόχοι του Ισραήλ είναι «να καταστρέψει τη Χαμάς, να φέρει πίσω όλους τους ομήρους μας, να διασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ και να επιστρέψει με ασφάλεια τους κατοίκους των βόρειων συνόρων στις περιοχές τους», και υποστήριξε ότι «τρεις από αυτούς τους πολεμικούς στόχους περνούν από ένα μέρος: τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας. Αυτό είναι το κανάλι της Χαμάς για οξυγόνο και επανεξοπλισμό».

Προβάλλοντας έναν χάρτη του Ισραήλ και της Γάζας, ο Νετανιάχου σημείωσε ότι «ο άξονας του κακού χρειάζεται τον Διάδρομος της Φιλαδέλφειας», αναφερόμενος στο Ιράν και τους «δορυφόρους» του, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που το Ισραήλ «πρέπει να τον ελέγξει» και «να μονιμοποιήσει το γεγονός ότι είμαστε εκεί».

Η σημασία του ισραηλινού ελέγχου του διαδρόμου, είπε, είναι «να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλη μια 7 Οκτωβρίου και άλλη μια 7 Οκτωβρίου και άλλη μια 7 Οκτωβρίου, όπως έχει υποσχεθεί η Χαμάς».

Επεισοδιακές οι διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ το βράδυ της Δευτέρας –οι πολίτες απαιτούν από τον Νετανιάχου να κλείσει μια συμφωνία «τώρα!» (REUTERS/Florion Goga)

Η Χαμάς από την πλευρά της διεμήνυσε ότι οι όμηροι που συνεχίζει να κρατά θα γυρίσουν πίσω «σε φέρετρα» αν το Ισραήλ συνεχίσει τη στρατιωτική πίεση, «αντί να κλείσει συμφωνία», διά στόματος του εκπροσώπου του στρατιωτικού της βραχίονα, του Αμπού Ουμπέιντα.

Από την πλευρά του, άλλο στέλεχος της Χαμάς είπε πως οι όμηροι «σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά».

Είχαν απαχθεί και οδηγηθεί στη Λωρίδα της Γάζας στην επίθεση του Οκτωβρίου, που πυροδότησε ισραηλινές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας σε αντίποινα, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και πελώριες καταστροφές στον θύλακο.

Πλέον οι κινητοποιήσεις στο Ισραήλ εντείνονται: νέες διαδηλώσεις έγιναν σε διάφορες πόλεις, προκηρύχθηκε απεργία που προκάλεσε προβλήματα στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ενώ πολλαπλασιάστηκαν οι δηλώσεις που απαιτούν ανοικτά ο κ. Νετανιάχου να εγκαταλείψει το αξίωμα.

«Θέλουμε η κυβέρνηση (Νετανιάχου) να πάψει να υπάρχει, θέλουμε εκλογές, πάνω απ’ όλα θέλουμε να υπογραφτεί συμφωνία για να απελευθερωθούν οι όμηροι και να τερματιστεί ο πόλεμος», συνόψισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπαράκ Χαντουριάν, διαδηλωτής στο Τελ Αβίβ.

Στην κηδεία του Ισραηλινοαμερικανού Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, 23 ετών, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ δήλωσε συντετριμμένος που «δεν μπορέσαμε να τον ξαναφέρουμε σπίτι του».

Το βράδυ της Δευτέρας, η Χαμάς δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο εικονίζεται η μια από τους ομήρους προτού σκοτωθεί.

♦ Διαβάστε: Πρόταση-τελεσίγραφο Μπάιντεν προς Νετανιάχου και Χαμάς

Παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις ανησυχίες για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου, εξάπλωσής του σε όλη την περιοχή, οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευτεί από απελευθέρωση ομήρων παραμένουν σε αδιέξοδο, με τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη.

Ο Νετανιάχου επανέλαβε, τη Δευτέρα, πως θεωρεί απαραίτητο η χώρα του να διατηρήσει τον έλεγχο διαδρόμου στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, ζήτημα που έχει αναχθεί σε μείζον εμπόδιο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν παύει άλλωστε να επαναλαμβάνει ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο ωσότου καταστραφεί η Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007. Για το Ισραήλ, άλλωστε, όπως και για τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, εντείνουν επίσης την πίεση στον πρωθυπουργό Νετανιάχου.

Οπως επεσήμανε το Reuters, προτού συναντηθεί με τους απεσταλμένους του στις -άκαρπες έως τώρα- έμμεσες διαπραγματεύσεις των τελευταίων μηνών, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε σε δημοσιογράφους που τον περίμεναν στον Λευκό Οίκο για το θέμα των ομήρων και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζα. Και ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν θεωρεί πως ο Νετανιάχου «πράττει αρκετά» για να κλειστεί συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των ομήρων, απάντησε «όχι».

Ο Μπάιντεν επανέλαβε επίσης ότι αισθάνεται «αγανάκτηση για τη δολοφονία» των ομήρων και έκρινε πως έχει σημασία «η Χαμάς να λογοδοτήσει».

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε την αναστολή κάποιων αδειών εξαγωγής στρατιωτικών ειδών στο Ισραήλ, επικαλούμενη τον «κίνδυνο» να χρησιμοποιηθούν στη Λωρίδα της Γάζας, κατά παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Υπουργοί της κυβέρνησης του Ισραήλ εξέφρασαν «απογοήτευση» για την απόφαση.

Κατά την έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 παραμένουν στον θύλακο, όμως 33 από αυτούς έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έχουν στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε τουλάχιστον 40.786 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Κατά τον ΟΗΕ, στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά.

Ο πόλεμος προκάλεσε ανθρωπιστική και υγειονομική καταστροφή και τον εκτοπισμό σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων του παραθαλάσσιου θυλάκου.

Χάρη σε «ανθρωπιστικές παύσεις» τριήμερης διάρκειας, άρχισε προχθές Κυριακή εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας, με σκοπό να εμβολιαστούν κάπου 640.000 παιδιά κάτω των δέκα ετών, έπειτα από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος της εξαιρετικά μολυσματικής ασθένειας στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από 25 χρόνια.

Ωστόσο, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στον θύλακο, ειδικά στην πόλη της Γάζας και στην Τζαμπάλια (βόρεια), όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την πολιτική προστασία.

«Εκτοπισμένοι είχαν πάει να αγοράσουν απαραίτητα. Βομβάρδισαν μικρά παιδιά, τα σκότωσαν! Πάει πολύ! Πού το πάνε;» ούρλιαξε ο Ουισάμ αλ Ομάρι, κάτοικος στην Τζαμπάλια, έπειτα από ακόμη έναν βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού.

Ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Εγγύς Ανατολή, ο Τορ Βένεσλαντ, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε πως διαπίστωσε τις «κολοσσιαίες ανθρωπιστικές ανάγκες». Ο νορβηγός διπλωμάτης ταυτόχρονα «καταδίκασε τον τραγικό φόνο έξι ομήρων στη Γάζα από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις».

Ταυτόχρονα, στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή υπό κατοχή του Ισραήλ από το 1967, τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους μαχητές παλαιστινιακών κινημάτων, έχουν σκοτωθεί από την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με επίκεντρο την πόλη Τζενίν, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο ισραηλινός στρατός διατείνεται πως όλοι ανεξαιρέτως ήταν «τρομοκράτες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...