464
H Ελισάβετ Β' και, δεξιά, ο Τζο με τη μητέρα του Τζιν Μπάιντεν, σε προεκλογική εκδήλωση το 2008, όταν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Μπαράκ Ομπάμα | Wikipedia/Photo by Joe Raedle/Getty Images

Γιατί η Ελισάβετ θύμιζε στον Μπάιντεν τη μάνα του – που απεχθανόταν τη βασίλισσα!

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 11:59
H Ελισάβετ Β' και, δεξιά, ο Τζο με τη μητέρα του Τζιν Μπάιντεν, σε προεκλογική εκδήλωση το 2008, όταν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Μπαράκ Ομπάμα
|Wikipedia/Photo by Joe Raedle/Getty Images

Γιατί η Ελισάβετ θύμιζε στον Μπάιντεν τη μάνα του – που απεχθανόταν τη βασίλισσα!

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2022, 11:59

Τον ύστατο φόρο τιμής απέτισε χθες, Κυριακή, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, μπροστά από τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, στο Λονδίνο, όπως και πολλοί άλλοι ξένοι ηγέτες, οι οποίοι έφθασαν στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία, Τζιλ, εμφανίστηκαν σε υπερυψωμένο χώρο, μέσα στην αίθουσα του Γουέστμινστερ, όπου διεξαγόταν το λαϊκό προσκύνημα, ενώ πλήθος ανθρώπων περνούσε μπροστά τους. Συγκινημένος ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε τον σταυρό του και αφού φάνηκε να ανταλλάσσει κάποια λόγια με τη σύζυγό του, Τζιλ, έβαλε το χέρι του στην καρδιά.

Υπογράφοντας το βιβλίο συλλυπητηρίων, ο 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών χαιρέτισε την αίσθηση αξιοπρέπειας και καθήκοντος που διέκρινε την Ελισάβετ, προσθέτοντας κατόπιν ότι ο κόσμος έγινε καλύτερος, χάρη σε εκείνη: «Σε όλον τον λαό της Αγγλίας, σε ολόκληρο τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου, η καρδιά μας είναι κοντά σας και ήσασταν τυχεροί που την είχατε για 70 χρόνια, όλοι ήμασταν. Ο κόσμος ήταν καλύτερος με εκείνη».

Σε άρθρο της, η βρετανική εφημερίδα Independent εξηγεί τον λόγο για τον οποίο τον Ιούνιο του 2021, έπειτα από δεξίωση που παρείχε η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στους ηγέτες της G7, ο Μπάιντεν είχε ομολογήσει στους δημοσιογράφους ότι η μονάρχης «τού θύμιζε τη μητέρα του».

Ερωτηθείς γιατί τότε είπε κάτι τέτοιο, απάντησε: «Ακριβώς λόγω του τρόπου με τον οποίο σε άγγιζε, όταν έγερνε προς το μέρος σου. Είχε αυτό το βλέμμα που ήταν σαν να σου λέει: “Είσαι καλά; Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για εσένα; Τι χρειάζεσαι;” και μετά, επίσης, άλλαζε και ήταν σαν να σου έλεγε: “Βεβαιωθείτε ότι κάνετε αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνετε”».

Ο παραλληλισμός του Τζο Μπάιντεν ξαφνιάζει, καθώς η μητέρα του, Κάθριν Ευγενία Φίνεγκαν –γνωστή ως Τζιν– ήταν ιρλανδικής καταγωγής και είχε άσβεστο μίσος για την Αγγλία. Μάλιστα, ένα βράδυ που βρέθηκε ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, θυσίασε την άνεσή της και προτίμησε να κοιμηθεί στο σκληρό και παγωμένο πάτωμα, επειδή –σύμφωνα με την βιογραφία της– της είπαν ότι το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είχε επισκεφθεί στο παρελθόν, η βασίλισσα Ελισάβετ. Τέτοιος ήταν ο φόβος της Τζιν μην τυχόν κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι στο οποίο είχε πλαγιάσει η βασίλισσα, που αποφάσισε να κοιμηθεί όλο το βράδυ στο πάτωμα!

Παρά το προφανές μίσος της για τους Αγγλους, ο Μπάιντεν συνέκρινε τη μητέρα του με την Ελισάβετ Β’, λέγοντας το 2021, λίγο προτού επιβιβαστεί στο Air Force One, για να επιστρέψει από το Λονδίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Δεν νομίζω ότι (η βασίλισσα) θα προσβληθεί, αλλά μου θύμισε τη μητέρα μου, η εμφάνισή της και η γενναιοδωρία της».

Η Τζιν Μπάιντεν υπήρξε μια πιστή ρωμαιοκαθολική μητέρα τεσσάρων παιδιών, η οποία μεγάλωσε τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ στην Πενσιλβάνια και τον βοήθησε όσο κανένας να ξεπεράσει τον παιδικό τραυλισμό του. Πέθανε σε ηλικία 92 ετών, το 2010, ωστόσο ο πρόεδρος Μπάιντεν εξακολουθεί να αναφέρεται πολύ συχνά σε εκείνη, σε πολιτικές ομιλίες του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...