424
Ο κινέζος Κροίσος Τζακ Μα κάνει... θερινές διακοπές στη Μαγιόρκα - κάλλιο αργά παρά ποτέ | REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Ο Τζακ Μα έκανε δώρο στον πρόεδρο Σι ένα τσιπάκι με αντάλλαγμα ένα ταξίδι στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 22:24
Ο κινέζος Κροίσος Τζακ Μα κάνει... θερινές διακοπές στη Μαγιόρκα - κάλλιο αργά παρά ποτέ
|REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Ο Τζακ Μα έκανε δώρο στον πρόεδρο Σι ένα τσιπάκι με αντάλλαγμα ένα ταξίδι στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 22:24

Ο γνωστός Τζακ Μα, ο «κομμουνιστής Κροίσος» που τον τελευταίο χρόνο δεινοπάθησε από το κινεζικό κράτος και έχασε κάμποσα δισεκατομμύρια εξαιτίας ωμών χρηματιστηριακών παρεμβάσεων και προστίμων, ενώ τσαλακώθηκε και η υπερηφάνειά του με δηλώσεις μετανοίας, έφυγε από την πατρίδα του και πήγε στην Ευρώπη «σε μία περιοδεία που σχετίζεται με τη μελέτη της γεωργίας» όπως έγραψε η South China Morning Post.

Το Μέσο του Χονγκ Κονγκ, επικαλούμενο σαν πηγή άτομο του περιβάλλοντος του Μα, ισχυρίστηκε ότι ο Κροίσος βρίσκεται τώρα στην Ισπανία και λίγο προτού εγκαταλείψει την Κίνα «ήταν στο Χονγκ Κονγκ για να περάσει λίγο χρόνο με την οικογένειά του».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η προαναφερθείσα αγγλόφωνη εφημερίδα ανήκει στον όμιλο της εταιρείας Alibaba, ιδιοκτησίας Μα (ο ίδιος αποχώρησε από την προεδρία της Alibaba στα 55α γενέθλιά του). Συνεπώς οι πληροφορίες της δεν είναι απλώς αξιόπιστες αλλά εκ των ένδον, είτε είναι απολύτως ακριβείς είτε όχι.

Πάντως την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου η ιστορία της SCMP επιβεβαιώθηκε εν μέρει και από άλλες πηγές, με κάποιες διαφοροποιήσεις στις λεπτομέρειες: ο Μα βρίσκεται για διακοπές στην Ισπανία, στη Μαγιόρκα συγκεκριμένα, και δεν διαμένει σε κάποιο ξενοδοχείο αλλά στην πολυτελή θαλαμηγό του «Ζεν». Γεωργικά ενδιαφέροντα, πάντως, δεν ικανοποιούν οι μαρίνες, όπως ξέρουν όλοι οι ντόκοι παντού στη Γη.

Η θαλαμηγός του Τζακ Μα

Το πολιτικό, ας πούμε, συμπέρασμα που εξάγει η Corriere della Sera είναι ότι πλέον έχει λήξει η περίοδος που ο Μα περιέπεσε στη δυσμένεια του Σι Τζινπίνγκ και τιμωρήθηκε και ως επιχειρηματίας και ως προσωπικότητα. Διότι αυτό ακριβώς σημαίνει η δυνατότητα του κάθε κινέζου πολίτη να ταξιδεύει στο εξωτερικό: καθεστωτική εύνοια. Και ας είναι ασαφές τι ακριβώς γυρεύει ο Τζακ Μα στην Ευρώπη.

Η μεταβολή της κρατικής στάσης απέναντι στον Μα δεν διέλαθε της προσοχής των επενδυτών ή και των τζογαδόρων: στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ η μετοχή της Alibaba, η οποία είχε χάσει 35% της αξίας της από τον Δεκέμβριο του 2020, ανέκτησε περίπου το 20% από τις αρχές Οκτωβρίου. Μάλιστα στις 20 Οκτωβρίου πέτυχε και άνοδο 9%.

Τον γλίτωσε το νέο τσιπάκι

Στο ερώτημα πώς και γιατί άλλαξε γνώμη το ιερατείο του Πεκίνου για τον βραχύσωμο Κροίσο, η απάντηση ας αναζητηθεί στους επαίνους που ανέπεμψαν τις τελευταίες ημέρες στην Alibaba τα κρατικά έντυπα της Κίνας: με ενθουσιασμό έγραψαν ότι οι τεχνικοί του κολοσσού κατάφεραν να επιτύχουν σπουδαία νίκη στον στρατηγικό τομέα των ημιαγωγών αναπτύσσοντας το νέο τσιπ «Yitian 710». Μάλιστα χαρακτήρισαν το τσιπάκι αυτό «δώρο του Τζακ Μα στον Σι Τζινπίνγκ», και δη σε μία εποχή που το κόμμα-κράτος επιδιώκει εθνική αυτάρκεια στο θέμα των ημιαγωγών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...