614
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε ένα στιγμιότυπο από τον προημιτελικό | REUTERS/Asanka Brendon Ratnayake

Ο Τσιτσιπάς διαψεύδει τους «μπουκ» και τον γιατρό του

Sportscaster Sportscaster 26 Ιανουαρίου 2022, 17:19
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς σε ένα στιγμιότυπο από τον προημιτελικό
|REUTERS/Asanka Brendon Ratnayake

Ο Τσιτσιπάς διαψεύδει τους «μπουκ» και τον γιατρό του

Sportscaster Sportscaster 26 Ιανουαρίου 2022, 17:19

Ο Γιανίκ Σίνερ είναι ένας από τους δυο τρεις πιο φορμαρισμένους τενίστες αυτή την εποχή, δεν είχε ηττηθεί μέσα στο 2022 ούτε μια φορά, και τα μεγάλα γραφεία αθλητικού στοιχηματισμού τον έδιναν φαβορί στον προημιτελικό του Αυστραλιανού Οπεν, απέναντι στον Στέφανο Τσιτσιπά. Με το που άρχισε το ματς, το πρωί της Τετάρτης (στην Ελλάδα), κατάλαβαν ότι έκαναν λάθος.

Ο «Τσιτσιφάστ» μπήκε εντυπωσιακά στον αγώνα, με το forehand του να… πετάει σπίθες. Με 68% ευστοχία στα πρώτα σερβίς, 30 winners (έναντι 18 του αντιπάλου του) και φοβερή αποτελεσματικότητα (4/4) στα μπρέικ-πόιντ (ο Σίνερ δεν είχε ούτε ένα), νίκησε τον 20χρονο Ιταλό (Νο 10) 3-0 σετ (6-3, 6-4, 6-2) σε 2 ώρες και 6 λεπτά, και προκρίθηκε στους ημιτελικούς του πρώτου γκραν-σλαμ τουρνουά της σεζόν. Εκεί θα αντιμετωπίσει την Παρασκευή τον Ντανίλ Μεντβέντεφ, διεκδικώντας τη συμμετοχή του σε major τελικό για δεύτερη φορά στην καριέρα του.

Ο Στέφανος δεν έχασε τον ρυθμό και τη συγκέντρωσή του, ούτε με την εικοσάλεπτη διακοπή του ματς, ενώ παιζόταν το 2ο σετ, προκειμένου να κλείσει η οροφή του γηπέδου (οι σταγόνες της βροχής πάνω στη σκληρή επιφάνεια είναι πολύ επικίνδυνες για τους αθλητές). Παρά τις νέες συνθήκες -με κλειστή την οροφή το γήπεδο έγινε πιο «γρήγορο»- συνέχισε να σφυροκοπεί τον Ιταλό, που δεν κατάφερε να αντιδράσει. Εκανε το καλύτερό του παιχνίδι εδώ και μήνες, διαψεύδοντας όχι μόνο τους «μπουκ», αλλά και τον γιατρό που τον χειρούργησε στον αγκώνα μόλις πριν από δύο μήνες. «Ο γιατρός μου βλέπει τώρα και μου έστειλε μήνυμα χθες. Ο δρ. Φρανκ δεν περίμενε να προλάβω να παίξω στη Μελβούρνη, αλλά του απέδειξα πως έκανε λάθος», αποκάλυψε στη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Τζίμι Κούριερ.

Η κλήρωση των αγώνων βοήθησε τον Τσιτσιπά να πραγματοποιήσει αυτό το μικρό «θαύμα». Οι πρώτοι του αντίπαλοι (Ιμερ, Μπάεζ, Περ, Φριτζ), του επέτρεψαν να προχωρήσει στο τουρνουά χωρίς να χρειάζεται να αποδώσει στο 100% των δυνατοτήτων του. Μαζί με τις προκρίσεις, κέρδιζε χρόνο, για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας του, αλλά και αυτοπεποίθηση. Αυτό το νόημα είχε και η λέξη «loading», που έγραψε στον φακό της τηλεοπτικής κάμερας μετά το παιχνίδι του με τον Μπενουά Περ. Οι απαιτήσεις του σημερινού αγώνα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Το άφησε και ο ίδιος να εννοηθεί, τονίζοντας στη συνέντευξη Τύπου ότι μπήκε στο ματς «με ταπεινότητα και σεμνότητα». Και φάνηκε ότι ξαναβρίσκει τον καλό του εαυτό «πάνω στην ώρα». Τώρα που αρχίζουν τα (πολύ) δύσκολα.

Εχει «χτίσει» εξαιρετική παράδοση στους προημιτελικούς των Γκραν-Σλαμ ο Στέφανος. Και τις πέντε φορές που έφτασε στους «8», κατόρθωσε να προκριθεί. Το 2019 στην Αυστραλία νίκησε τον Ρομπέρτο Μπαουτίστα Αγκούτ (3-1), στο Ρολάν Γκαρός του 2020 τον Αντρέι Ρούμπλεφ (3-0), στο Αυστραλιανό Οπεν του 2021 τον Ναδάλ (3-2) με ιστορική ανατροπή (από 0-2), στο Ρολάν Γκαρός της ίδιας χρονιάς τον Μεντβέντεφ (3-0) και σήμερα στη Μελβούρνη τον Γιανίκ Σίρερ (3-0). Αλλά στον τελικό έφτασε μόνο μια φορά: στο περσινό Ρολάν Γκαρός. Οι ημιτελικοί τον «πληγώνουν» – κι αυτό θέλει να το αλλάξει «εδώ και τώρα».

Δεν θα είναι εύκολο. Στον ημιτελικό της Παρασκευής θα βρει απέναντί του τον Μεντβέντεφ, θριαμβευτή του περσινού Αμερικανικού Οπεν, που μετράει 12 σερί νίκες σε σλαμ. Σε ένα συναρπαστικό ματς 4 ωρών και 42 λεπτών – διαφήμιση του τένις νίκησε τον Φίλιξ Οζέ Αλιασίμ (3-2) με ανατροπή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αξίζει να βρίσκεται στο Νο 2 της παγκόσμιας κατάταξης. Εκτός από φοβερός αθλητής, ο 25χρονος Ρώσος είναι ο «κακός δαίμονας» του κορυφαίου έλληνα τενίστα. Στις οκτώ φορές που συναντήθηκαν στο παρελθόν, ο Μεντβέντεφ νίκησε τις έξι. Είναι μάλλον βέβαιο ότι ο Στέφανος θα προτιμούσε να αναμετρηθεί με τον Καναδό, τον οποίο έχει νικήσει πέντε διαδοχικές φορές.

Οι «μπουκ» θεωρούν τον Μεντβέντεφ ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο, με απόδοση 1,85 (στον Τσιτσιπά δίνουν 11). Αλλά ο Στέφανος που παρακολουθήσαμε στο παιχνίδι με τον Σίνερ, μπορεί να μας επιφυλάσσει ακόμη μια ευχάριστη έκπληξη.

* Στον άλλον ημιτελικό της Παρασκευής ο Ναδάλ θα αναμετρηθεί με τον Ματέο Μπερετίνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...