Στην τελική ευθεία των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή για την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα και εν μέσω των προεκλογικών περιοδειών που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα (σ.σ. σήμερα θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη) ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη (εδώ), η οποία προβλήθηκε από οκτώ περιφερειακούς σταθμούς: Κρήτη TV, Ionian TV, Star Κεντρικής Ελλάδας, TRT, Ηπειρος TV1, Flash TV, ΔΙΟΝ TV και Center TV. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «διέκρινε» κλίμα 2012 και συσσωρευμένη αγανάκτηση στην κοινωνία (από την οποία, όπως είναι επόμενο, προσδοκά κομματικά-εκλογικά οφέλη) αλλά και προοπτική συγκλίσεων, με στόχο τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.
Μίλησε ακόμη για αναληθείς δημοσκοπήσεις (που, όπως είπε, θα διαψευστούν το βράδυ των εκλογών), ενώ από τη συνέντευξή του δεν έλειψαν οι προεκλογικές υποσχέσεις (για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα) και οι ατάκες Ανδρέα Παπανδρέου (με τη γνωστή στόχευση). «Ναι, είμαστε κυβερνώσα Αριστερά, έχουμε στόχο τη διακυβέρνηση, όχι για καρέκλες και πάρτι, αλλά για να εκφράσουμε τους μη προνομιούχους, όπως είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αντίπαλός μας είναι η Δεξιά, δεν είναι ούτε ο Ανδρουλάκης ούτε ο Κουτσούμπας, και λέμε ότι με βάση την απλή αναλογική, μπορεί να υπάρξει μια μίνιμουμ συνεννόηση για μια προοδευτική κυβέρνηση και σε αυτό οφείλουν όλοι να πάρουν θέση», ήταν το μήνυμα του κ. Τσίπρα προς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, οραματιζόμενος τη σύμπηξη μετώπου απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ζητάμε προοδευτική κυβέρνηση, απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα να συζητήσουμε σε προγραμματική βάση, όχι να μοιράσουμε ιμάτια», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Χαρακτήρισε μάλιστα «λογική» την άρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη να πάρει τώρα θέση, αλλά όπως εκτίμησε, «το βράδυ της κάλπης θα πρέπει τελικά να το κάνει».
Γιατί, αν δεν πάρει θέση –έκρινε– μπορεί να κατηγορηθεί από κάποιους ότι δεν επιδιώκει να είναι ένα κόμμα που θα συνδιαμορφώσει τα πολιτικά πράγματα της χώρας, και στο σημείο αυτό πέρασε σε μία από τις αναφορές του στο πρόσωπο του Βαγγέλη Βενιζέλου (που όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ενοχλεί ακόμη πολύ στην Κουμουνδούρου): «Ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε πει παλαιότερα ότι δεν πρέπει να γίνει το ΚΙΝΑΛ ένα ΚΚΕ του Κέντρου».
Μία ακόμη αναφορά στον Βαγγέλη Βενιζέλο ήταν όταν κλήθηκε να σχολιάσει την αλλαγή ονόματος στο ΚΙΝΑΛ. «Το ζήτημα δεν είναι οι ταμπέλες ούτε το έμβλημα, ΠΑΣΟΚ λεγόταν και τον πράσινο ήλιο είχε όταν συγκυβέρνησε με ΝΔ και πήγε στο 4,6%, με τον κ. Βενιζέλο πρόεδρο και τον κ. Ανδρουλάκη γραμματέα», είπε, καλώντας με νόημα «τους φίλους μας στο ΠΑΣΟΚ να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από το “Πασοκιφικέισον” –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– εκείνης της περιόδου και να κινηθούν σε άλλη κατεύθυνση».
Για μία ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ και δεν είναι φυσιολογικό να υπάρξει: «Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές, με την απλή αναλογική θα πάμε σε δεύτερες με έναν ληστρικό εκλογικό νόμο, αλλά η δεύτερη Κυριακή θα δώσει τη δυνατότητα για κυβέρνηση. Ο τόπος δεν θα μείνει ακυβέρνητος, η χώρα δεν κινδυνεύει αυτή την ώρα από ένα σενάριο ακυβερνησίας. Αλλά από την παραμονή για πολύ ακόμη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, από αυτό κινδυνεύουμε».
«Δεν μπορούμε να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στους εξωγενείς παράγοντες. Στην Ευρώπη φαίνεται η ανάγκη συνεργασίας και σύμπλευσης των δυνάμεων της ριζοσπαστικής, σοσιαλιστικής και της οικολογικής Αριστεράς, σε μια τροχιά με ισχυρό κοινωνικό πρόσημο απέναντι στις ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Η Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, θα συνεχίσει τη δεξιά στροφή ή θα ακολουθήσει την πορεία των συνεργασιών, μιας αριστερής στροφής για να ξαναβρεί τις ρίζες της; Και για τη Ριζοσπαστική Αριστερά τίθεται το ερώτημα, θα συνεχίσει όπως κάνουν κάποιοι άλλοι, μία δογματική αντίληψη, ότι “εμείς δεν λερώνουμε τα χέρια μας, εμείς δεν κυβερνάμε”, εμάς δεν μας ενδιαφέρει να καλυτερέψει η ζωή των πολιτών, γιατί θέλουμε να μείνουμε αγέρωχοι και άφθαρτοι, όπως κάνει το ΚΚΕ, ή θα ακολουθήσει την πορεία που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μετά από μετατοπίσεις, όχι στις αξίες και στις αρχές, αλλά στην τακτική, κατάφερε να γίνει ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης εδώ και μία δεκαετία;», υπογράμμισε και αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Γαλλία χαρακτήρισε θετικό ότι ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς συγκλίνουν υπό τον Ζαλ-Λικ Μελανσόν.
«Το στηρίζουμε», είπε κάνοντας μία ακόμη αναφορά στο πρόσωπο του Βαγγέλη Βενιζέλου: «Θα στεναχωρήσω τον κ. Βενιζέλο, αλλά οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές πήραν ξεκάθαρη θέση» (για τη συμπόρευση υπό τον Μελανσόν).
Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετασχηματίζεται. Θα είναι το πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που θα εκλέξει ίσο αριθμό ανδρών-γυναικών στα όργανα, το πρώτο κόμμα που θα εκλέξει Κεντρική Επιτροπή απευθείας από τα μέλη και όχι από το συνέδριο», είπε και υποστήριξε πως «θα είμαστε το πρώτο κόμμα που τις κρίσιμες αποφάσεις θα τις παίρνουν τα μέλη του.
«Βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη: να επανέλθει η ελπίδα στον τόπο και να μας ψηφίσουν πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες στις εθνικές κάλπες» και «την Κυριακή, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί να έρθει και να ψηφίσει αλλά και να ψηφίζει μετά για τα κρίσιμα ζητήματα», πρόσθεσε στο ερώτημα ποιος μπορεί να ψηφίσει. Οποιος επιθυμεί, ανεξάρτητα από το αν θα είναι εγγεγραμμένος ή όχι, θα έχει τη δυνατότητα να έλθει να ψηφίσει και να καταγραφεί, τόνισε και κάνοντας λόγο για «γλυκιά ήττα του 32%» το 2019, υπενθύμισε την εξαγγελία του για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ «ώστε να αντιστοιχήσουμε την εκλογική-κοινωνική βάση μας με την κομματική.
Ο κ. Τσίπρας μίλησε, τέλος, για «κλίμα που θυμίζει το 2012», με βουβή –όπως είπε– και συσσωρευμένη αγανάκτηση την οποία «αφουγκράζεται» κατά τις τελευταίες περιοδείες του. «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό δεν μαζεύεται ούτε με καναλάρχες, ούτε με λίστες Πέτσα», παρατήρησε, εμμένοντας στη γνωστή αντιπολιτευτική ρητορική του και υποστήριξε για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το κυβερνών κόμμα να εξακολουθεί να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ:
«Στην κοινωνία συντελείται μία πολύ μεγάλη μεταστροφή που δεν μπορεί να την καταγράψει καμία δημοσκόπηση, παρά μόνο στα ποιοτικά στοιχεία της. Το βράδυ των εθνικών εκλογών θα έχουμε πλήρη διάψευση των δημοσκοπήσεων».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε εξάλλου ντροπή τις διαρροές από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας (την αξιοπιστία της οποίας, βέβαια, δεν είχε αμφισβητήσει όταν είχε επισκεφθεί την έδρα της και είχε συναντηθεί με τον επικεφαλής της). «Αν είναι να τα μαγειρέψουν στο Μαξίμου για να βγάλουν το φορολογητέο ποσό (90%), να μας το πουν. Είναι σε διαπραγμάτευση ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Στάσση και τους άλλους παραγωγούς;» διερωτήθηκε με νόημα.
Υποσχέθηκε, τέλος, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (αν και κάτι ανάλογο δεν προβλεπόταν στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή), επιμένοντας ότι είναι παράνομη από όλες τις πλευρές.
«Μπορεί να καταψήφισε η κυβέρνηση την τροπολογία μας, αλλά ο Πρωθυπουργός οφείλει να ανακοινώσει ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα. Δεν γίνεται μόνο η Ελλάδα να μεταθέτει στον καταναλωτή το 99% του κόστους χονδρεμπορικής», είπε και έκλεισε με την προεκλογική υπόσχεσή του για το θέμα: «Δεσμευόμαστε ότι θα την καταργήσουμε με τη σημερινή της μορφή ώστε να υπολογίζεται με τρόπο που να είναι χαμηλή για τον καταναλωτή, και ας έχουν λιγότερα κέρδη οι χονδρέμποροι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News