Σε κατ’ ιδίαν ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασία της ΠΓΜΔ, το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς ο Αλέξης Τσίπρας, αφού πρώτα τα είπε με τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, το πρωί της Παρασκευής.
Αρνητική ήταν αρχικά η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού και ενώ είχε ανακοινωθεί η μετάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Ιανουαρίου) για σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους και επενδυτές (σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Περαιώς).
«Είναι αργά πια για ουσιαστική ενημέρωση», σημείωναν πηγές της Πειραιώς, κάνοντας λόγο για ετεροχρονισμένη κίνηση από πλευράς του Πρωθυπουργού.
Λίγο αργότερα ωστόσο και ενώ διέρρεε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι θετικός μόνο σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, έγινε γνωστό ότι «για λόγους θεσμικής τάξης» ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει τελικά στην αυριανή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το προγραμματισμένο ταξίδι του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Στη ΝΔ τόνιζαν πάντως, ότι η πρώτη αντίδραση πως «είναι αργά για ουσιαστική ενημέρωση», δεν παύει να ισχύει.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την Παρασκευή συνάντηση για το θέμα με τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πειραιώς κατα τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διμερή θέματα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναδιατυπώνει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Το «παράθυρο» για λύση στο Σκοπιανό κλείνει, όχι μόνο των πολιτικών δυσκολιών στα Σκόπια, αλλά και λόγω των επιπόλαιων και μικροκομματικών χειρισμών της κυβέρνησης, εκτίμησε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης.
Μίνι υπουργικό και ενημέρωση Παυλόπουλου
Το πρωί της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο, προκειμένου να τον ενημερώσει για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό, μετά και τις επαφές του με τον Ζόραν Ζάεφ.
Στις 15.00 ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε μίνι υπουργικό συμβούλιο, με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών και στις 18.30 θα ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.
«Η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε, μας αφήνουν ως ιστορική παρακαταθήκη το δίδαγμα: Ακόμη και όταν διαφωνούμε -και οι διαφωνίες είναι απολύτως θεμιτές σε κάθε πραγματική δημοκρατία- οφείλουμε στο τέλος, και με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και να επιδιώκουμε την επίτευξη των εθνικών μας στόχων με αρραγή ενότητα και με μόνο γνώμονα το γνήσιο συμφέρον της πατρίδας, του λαού μας και του έθνους μας», ήταν το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Αίγιο, αναφορικά με τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών προγραμματίστηκε για το Σάββατο, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις -όπως προναφέρθηκε- στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρώτος θα ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντοπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, με το ραντεβού να είναι προγραμματισμένο για τις 10.30.
Στις 12:30 το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και στις 13.30 θα ακολουθήσει ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στις 15.00 ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί τον Σταύρο Θεοδωράκη και στις 17.30 είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
Απάντηση Γεννηματά: Να μην προεξοφλούν την τελική μας στάση
«Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί την τελική μας στάση, που θα καθοριστεί με αίσθημα ευθύνης κι όχι με μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά αξιοποιώντας το σύνολο της πρότασης που θα φέρει η κυβέρνηση επισήμως», διεμήνυσε από την πλευρά της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά και ζήτησε να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Σε σύντομη παρέμβασή της στη Βουλή, με αφορμή επερώτηση του κόμματός της για την πολιτική της κυβέρνησης στο αγροτικό, η κυρία Γεννηματά κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι ασκεί εν κρυπτώ διπλωματία, ενώ καταλόγισε πλήρη ακροδεξιά στροφή στον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Δυστυχώς, όπως φάνηκε, στη συνάντηση στο Νταβός, των δύο πρωθυπουργών, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει την εν κρυπτώ διπλωματία, τη μυστική διπλωματία. Δεν ξέρουμε αν δεσμεύτηκε χωρίς να εξασφαλίσει δεσμεύσεις, υπονομεύοντας έτσι την όποια διαπραγμάτευση», είπε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλάγης και στη συνέχεια επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κατηγορώντας τον ότι με τη στάση του επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή του πάνω σε αυτό το εθνικό πρόβλημα, που -όπως σημείωσε- το κόμμα του δημιούργησε και συντήρησε.
«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν στην πλάτη του ελληνικού λαού και προσπαθούν να τον διχάσουν», τόνισε η κυρία Γεννηματά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψει αυτό.
«Το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο εθνικό αυτό πρόβλημα επιβάλει να αναζητηθεί μία εθνική λύση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή για οποιαδήποτε λύση» υπογράμμισε και συμπλήρωσε λέγοντας: «για εμάς θα πρέπει να βρεθεί μία λύση επωφελής για τα εθνικά μας θέματα, που δεν θα περιλαμβάνει αλυτρωτικές διεκδικήσεις και θα αποτρέπει την καταστρατήγηση του πνεύματος και της ουσίας της συμφωνίας».
Ανοικτός σε θετική ψήφο ο Θεοδωράκης
Σε δηλώσεις του στον Real FM, ο Σταύρος Θεοδωράκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο θετικής ψήφου σε μία πρόταση της κυβέρνησης για την ονομασία των Σκοπίων. Προτάσσοντας την αναγκαιότητα της «εθνικής συνεννόησης» στο θέμα, ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι ο ίδιος εξαρχής πήρε ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα και ζήτησε να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και οι υπόλοιποι αρχηγοί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News