505
Ο Αλ. Τσίπρας σε ένα παιχνίδι του φωτογραφικού φακού στη Βουλή. Τώρα προαναγγέλλει την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες | Credit: George Vitsaras / SOOC

Στρατηγική όξυνσης από τον Τσίπρα: Απειλεί με αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 16:08
Ο Αλ. Τσίπρας σε ένα παιχνίδι του φωτογραφικού φακού στη Βουλή. Τώρα προαναγγέλλει την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες
|Credit: George Vitsaras / SOOC

Στρατηγική όξυνσης από τον Τσίπρα: Απειλεί με αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2021, 16:08

Για ραγδαία κυβερνητική φθορά και κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση που μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα του κόμματός του να «διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας φαίνεται να κάνει ένα βήμα ακόμα πιο κοντά προς το σημείο όπου θα ζητήσει εκλογές –κάτι που έως τώρα απέφευγε σταθερά, τρομοκρατημένος από τις αρνητικές για το κόμμα του δημοσκοπήσεις.

Μοιάζει πλέον να υιοθετεί μια στρατηγική όξυνσης της πολιτικής αντιπαράθεσης, στο πλαίσιο της οποίας εξάλλου απείλησε με αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, λόγω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών που ακολουθούνται στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα έκανε και λόγο για προσφυγές στη Δικαιοσύνη ως μέσο άσκησης του αντιπολιτευτικού έργου του ΣΥΡΙΖΑ!

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας (…) Ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας», ανέφερε κατά την εισήγηση του στο ΠΣ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι «η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις».

«Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου», με κορυφαίο παράδειγμα, όπως είπε, τον τρόπο ψηφοφορίας που «ακυρώνει τη γνώμη των βουλευτών».

«Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, όπως έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες», ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας παράλληλα λόγο για «θεσμική υποχρέωση» των βουλευτών του να μην επιτρέψουν η πανδημία «να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας».

«Αυτήν τη μάχη θα τη δώσουμε τόσο για την λειτουργία του Κοινοβουλίου όσο και για τη διαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Η κατάσταση με τις απευθείας αναθέσεις έχει ξεφύγει κάτι που μας επιβάλει να χρησιμοποιήσουμε κάθε πιθανό μέσο για να υπάρξει ο απαραίτητος θεσμικός έλεγχος ακόμα και τη προσφυγή στην Δικαιοσύνη», ανέφερε στη συνέχεια της εισήγησής του στο ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας.

Αναφορά τέλος έκανε και στον κυβερνητικό σχεδιασμό για το Ταμείο Ανάκαμψης, που όπως είπε, «αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επιστροφή σε αποτυχημένες και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές».

«Ειδικά ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στα εργασιακά», υποστήριξε,  «αποτελεί την κήρυξη πολέμου εναντίων των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας», διαμηνύοντας ότι «τα εργασιακά θα αποτελέσουν τη “μητέρα των μαχών” για την επόμενη περίοδο».

Με αφορμή εξάλλου την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής νέων νομαρχιακών οργάνων, ο κ. Τσίπρας αναγόρευσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε «πρώτο κόμμα στην Ελλάδα που με όρους “ψηφιακού άλματος” -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- δείχνει ότι και μέσα στην πανδημία η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα». Μια φράση που έρχεται σε αντιδιαστολή με το αίτημα περί πολιτικού μορατόριουμ και αναστολής συγκεκριμένων νομοθετικών πρωτοβουλιών που προέβαλε ο ίδιος και το κόμμα του για την περίοδο της πανδημίας.

.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...