893
Ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης | ΓτΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Boneti

Ο Τσίπρας πήγε στο «Ιπποκράτειο» και ζήτησε… παραίτηση της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2021, 16:23
Ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντησή του με τους εργαζόμενους στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης
|ΓτΣΥΡΙΖΑ/ Andrea Boneti

Ο Τσίπρας πήγε στο «Ιπποκράτειο» και ζήτησε… παραίτηση της κυβέρνησης

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2021, 16:23

Ευκαιρία για νέες αντιπολιτευτικές κορόνες, σε βαθμό που να φτάσει να ζητήσει την παραίτηση του Πρωθυπουργού (!), βρήκε μέσα από το οξύ επιδημιολογικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας.

Προσπερνώντας το ότι η έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα είναι αποτέλεσμα του ελλειμματικού εμβολιασμού –μια εκστρατεία στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βοήθησε, αν δεν την υπονόμευσε κιόλας με τα περί «ξεστοκαρίσματος» και τον «αρνητή» Παύλο Πολάκη–, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε στο σημείο να πει ότι «εάν ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις για την πανδημία, εάν δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, τότε καλύτερα να αποχωρήσει για να σώσουμε όσο περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε»

Ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. «Βρισκόμαστε στις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας και, δυστυχώς, με την κυβέρνηση να έχει ήδη παραιτηθεί», είπε ο κ. Τσίπρας και απευθυνόμενος στους πολίτες, τους κάλεσε να σπεύσουν να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου και γενικότερα να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.

«Η κυβέρνηση οφείλει να παραδεχτεί ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Να μην είναι αρνητής της πραγματικότητας ο Πρωθυπουργός. Να παραδεχτεί τη δυσκολία. Οφείλει να πάρει κρίσιμες και δύσκολες αποφάσεις. Εάν δεν μπορεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, εάν δεν μπορεί να πείσει τους πολίτες να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, εάν δεν μπορεί να διαχειριστεί την πανδημία με όρους προστασίας απέναντι στη δημόσια υγεία και στους πολίτες, τότε καλύτερα να αποχωρήσει για να σώσουμε όσο περισσότερους συνανθρώπους μας μπορούμε να σώσουμε», επισήμανε και πρόσθεσε: «Αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση όμως, που επικρατεί στα νοσοκομεία μας, δύο χρόνια μετά και με ένα προσωπικό το οποίο έχει υποστεί τεράστια κόπωση και πια, δυστυχώς, ούτε καν χειροκροτείται, καμιά φορά ξυλοκοπείται κιόλας όταν διαμαρτύρεται, δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί».

Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «έχει κηρύξει από τον περασμένο Φλεβάρη τρεις φορές τη λήξη της πανδημίας και βρισκόμαστε τώρα, δυστυχώς, όχι το τελευταίο μίλι, αλλά σε ένα Γολγοθά ο οποίος φαίνεται ότι είναι ατελείωτος».

Τον κ. Τσίπρα υποδέχθηκε στην είσοδο του νοσοκομείου ο διοικητής του Νίκος Αντωνάκης, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι το «Ιπποκράτειο» πέρασε μία δύσκολη εφημερία, ότι είναι γεμάτες και οι 15 κλίνες Εντατικής Θεραπείας Covid, ενώ τέσσερις ασθενείς είναι διασωληνωμένοι από χθες το βράδυ εκτός ΜΕΘ και περιμένουν να προκύψουν θέσεις σε ΜΕΘ, είτε εντός του νοσοκομείου είτε σε άλλο, για να μεταφερθούν εκεί, ενώ νοσηλεύονται με Covid και μικρά παιδιά. Στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον διοικητή και διευθυντές κλινικών.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε επίσης ότι στη Θεσσαλονίκη έχει γίνει δωρεά 18 κλινών Εντατικής Θεραπείας από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και δεν μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στους δημοσιογράφους: «Επισκέφθηκα σήμερα το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης για να δω ο ίδιος την κατάσταση την οποία βιώνουν νοσηλευτές, γιατροί, υγειονομικό προσωπικό. Η Θεσσαλονίκη, όπως όλη Βόρεια Ελλάδα, είναι για μία ακόμη φορά το επίκεντρο της πανδημίας. Δυστυχώς, όμως, πολύ νωρίτερα από ότι πέρυσι. Στην αντίστοιχη χρονική περίοδο φέτος, αρχές του Νοέμβρη, είμαστε σε μία επιβάρυνση σχεδόν διπλάσια από την αντίστοιχη επιβάρυνση που είχαμε πέρυσι τέτοιο καιρό. Aρα, έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη χειμωνιάτικη περίοδο και αναρωτιέμαι πότε θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση να πάρει δύσκολες αποφάσεις», είπε ο κ. Τσίπρας.

Κοπιάροντας (πάλι) τον Βενιζέλο

Και παίρνοντας για μία ακόμη φορά τη σκυτάλη από μια θέση που είχε διατυπώσει προηγουμένως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, στάθηκε στο πόσο επικίνδυνη επικοινωνιακά είναι η χρήση του όρου «πανδημία ανεμβολίαστων» –ο πρώην υπουργός Εξωτερικών το είχε αναλύσει επαρκώς το περασμένο Σάββατο με άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο κ. Τσίπρας το έκανε σημαία τη Δευτέρα: ζήτησε από την κυβέρνηση «να σταματήσει μία επικίνδυνη, κατά την άποψή μου, αντίληψη την οποία διαχέει στην ελληνική κοινωνία ότι αυτό που ζούμε είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων. Αυτό πέρα από το ότι είναι, θα έλεγε κανείς, ρατσιστικό απέναντι στο 40% των συμπολιτών μας, που έχουν βεβαίως ευθύνη για το ότι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά έχει ευθύνη και η κυβέρνηση γιατί δεν τους έχει πείσει. Είναι επικίνδυνο γιατί δημιουργεί μία αίσθηση χαλαρότητας στο υπόλοιπο 60% που έχουν εμβολιαστεί. Ρώτησα και πήρα πληροφορίες σε σχέση με ένα 20% στις κλινικές Covid που είναι εμβολιασμένοι και για ένα ποσοστό και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που είναι εμβολιασμένοι και νοσούν. Αυτό συμβαίνει γιατί η μετάλλαξη Δ έχει μειώσει κάπως την αποτελεσματικότητα και διότι έχουμε ήδη τη γνώση ότι τα αντισώματα διαρκούν περίπου έξι μήνες. Πράγμα που σημαίνει ότι οφείλουμε όλοι να προσέχουμε περισσότερο, να φοράμε τις μάσκες μας, να μη συμπεριφερόμαστε σαν να έχει τελειώσει η πανδημία με το που εμβολιαστήκαμε, παρά το ότι η κυβέρνηση, μέσα στην επιπολαιότητα της μας είπε ότι είναι επιχείρηση “Ελευθερία”, εμβολιάστηκες και τελείωσες», είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας «να σπεύσουμε όλοι για την τρίτη δόση, για να μειώσουμε αυτή τη μεγάλη επιβάρυνση που έχει σήμερα το σύστημα υγείας και κυρίως να μειώσουμε τους θανάτους».

Το τελευταίο διάστημα ο κ. Τσίπρας το κάνει αυτό. Φαίνεται σαν να διαβάζει μια άποψη του κ. Βενιζέλου και παίρνει ιδέες για αντιπολίτευση με καμβά την πανδημία.

Το είχε κάνει και τον περασμένο Οκτώβριο με την επίκαιρη ερώτηση για τα πολλά θύματα που κατέγραφε η χώρα μας εκείνη την περίοδο, μετά από μια πρωτοβουλία του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αναδείξει το θέμα. Το κάνει τώρα για ένα –κρίσιμο δίχως άλλο– θέμα πολιτικής επικοινωνίας για τον όρο «πανδημία ανεμβολίαστων».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...