Σε πρώτη ανάγνωση, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε, το βράδυ της Τρίτης από το βήμα της «Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», στο Ωδείο Αθηνών, ένα σήμα για να υπάρξουν τολμηρές πρωτοβουλίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο ώστε να αποκτήσει η παράταξη προοπτική διακυβέρνησης. Σε δεύτερη ανάγνωση, δήλωσε παρών εν μέσω ισχυρών μετασεισμών στην Κεντροαριστερά, οι οποίοι προκλήθηκαν από τα κατώτερα των αναμενομένων αποτελέσματα για ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά στις ευρωεκλογές.
Αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ή άλλα σχήματα, είπε πως οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν στις σημερινές συνθήκες της ανόδου της Ακροδεξιάς και πολλών άλλων, να μένουν απαθείς. Και τόνισε πως δεν πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου χώρου «να εξουδετερώνουν η μία την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους».
«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη, κόμματα που φλερτάρουν με τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και το φασισμό και την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, ο οποίος φαίνεται ότι έχει ξεχάσει ότι με δική του επιλογή έγινε συγκυβερνήτης της χώρας και πολιτικός παράγων ο Πάνος Καμμένος με τους Ανεξ. Ελληνές του.
«Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό» είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας σήμερα και των προοδευτικών πολιτικών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις».
Κάλεσε δε τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, Σοσιαλιστές, Αριστερά και Πράσινους: «Να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας. Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο». Άλλη μια ενδιαφέρουσα θέση, για τον άνθρωπο που (μαζί με τους ΑΝΕΛ) έσυρε μια ολόκληρη χώρα στο διχαστικό δημοψήφισμα του 2015, φέρνοντάς την στα πρόθυρα εξόδου από την Ευρωζώνη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News