813
Ο... σκιώδης ηγέτης στα γραφεία της Κουμουνδούρου | INTIMEnews

Ο Τσίπρας κατάλαβε ότι δεν είναι «άχαστος» και πως οι εκλογές δεν είναι one man show

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2019, 11:50
Ο... σκιώδης ηγέτης στα γραφεία της Κουμουνδούρου
|INTIMEnews

Ο Τσίπρας κατάλαβε ότι δεν είναι «άχαστος» και πως οι εκλογές δεν είναι one man show

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2019, 11:50

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος όχι μόνο με το σοκ της συντριβής –το πρώτο τόσο ισχυρό πλήγμα στο ηγετικό προφίλ που φιλοτέχνησε ο ίδιος τα τελευταία χρόνια– αλλά και με το ίδιο του το κόμμα. Και αν τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ) το μήνυμα ήταν ότι φταίνε οι ψηφοφόροι που «δεν κατάλαβαν» και όλοι το υιοθέτησαν, το κλίμα πριν από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τετάρτη ήταν αυτό του έντονου προβληματισμού και της αναζήτησης ευθυνών στα ενδότερα της Κουμουνδούρου.

Ηδη πριν τη συνεδρίαση, κορυφαία στελέχη, ανάμεσά τους και πολλοί υπουργοί, είχαν βγει σε μέσα ενημέρωσης για να εκφράσουν τις ενστάσεις τους για το πώς οδηγήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συντριβή της 26ης Μαΐου. Το δε κλίμα πριν την ΠΓ ήταν τέτοιο που ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χρειάστηκε να βγει και να καταγγείλει ρεπορτάζ και δημοσιεύματα για την κατάσταση που επικρατούσε.

Παρά τις διαψεύσεις όμως, το ποιος και τι φταίει για την ήττα παρέμεινε ακανθώδες ζήτημα όταν έκλεισαν οι πόρτες, καθώς το σοκ της πρωτοφανούς ήττας υπήρξε τεράστιο – χαρακτηριστικά τα κλάματα το βράδυ των εκλογών στην Κουμουνδούρου (εδώ).

Η κεντρική γραμμή παρέμεινε βέβαια ότι οι πολίτες δεν πρόλαβαν να αντιληφθούν τις θετικές αλλαγές στις ζωές τους –η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μάλιστα λόγο για «μάζα» που δεν αντιλήφθηκε τα μέτρα («οι θετικές επιπτώσεις τους δεν έχουν γίνει ακόμα αντιληπτές σε μια μεγάλη μάζα του πληθυσμού» είπε επί λέξει την Τετάρτη στο κομματικό ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο»). Αλλά πολλοί άλλοι δεν δίστασαν να μιλήσουν για λάθη στο «ύφος εξουσίας», για υπουργούς που δεν ήταν μετρημένοι (εδώ) ή για υπουργούς που δεν «επικοινώνησαν» σωστά τη δουλειά που έγινε, περιγράφοντας μια εικόνα πολύ κακή για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εως τώρα δεν είχε διατυπωθεί μομφή προς το πρόσωπο του κ. Τσίπρα, αλλά φαίνεται πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αντιλήφθηκε ότι ένα από τα μεγάλα λάθη ήταν τελικά η προεκλογική εκστρατεία που εκείνος έκανε. Το γεγονός ότι πήρε πάνω του όλη την καμπάνια, ότι μετέτρεψε τις εκλογές σε μια «μονομαχία» του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κόμπαζε ότι «έχει» και πως θα τον νικήσει «με 1-0, με 2-0 και με 3-0», αποδείχτηκε αναποτελεσματικό, αν όχι καταστροφικό.

Το αφήγημα του «άχαστου Τσίπρα», του ηγέτη που «πιάνει πουλιά στον αέρα» και που έχει ακτινοβολία για να σαγηνεύσει τους ψηφοφόρους, ακυρώθηκε άπαξ και δια παντός τη νύχτα της περασμένης Κυριακής όταν η Singular Logic έβγαλε την εκτίμηση αποτελέσματος και έστειλε τη διαφορά κοντά στο 10%.

Ετσι, στην παρέμβασή του στην ΠΓ, ο κ. Τσίπρας βγήκε να οριοθετήσει τις διορθωτικές κινήσεις αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οφείλει πλέον να πορευθεί το κόμμα στην τελική ευθεία για την 7η Ιουλίου.

Απο την πολύωρη συνεδρίαση του οργάνου δεν έλειψαν οι παρατηρήσεις και οι διαμαρτυρίες  (με το γάντι ή χωρίς) αν και τα πνεύματα δεν οξύνθηκαν σε κανένα σημείο.

Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή για το news247,gr,  το μήνυμα που πέρασε ο κ. Τσίπρας στους παριστάμενους ήταν σαφές και αυστηρό:

«Οι εκλογές δεν είναι μόνο δική μου υπόθεση, πρέπει να αμολυθείτε όλοι έξω. Ολες οι δυνάμεις πρέπει να είναι διατεταγμένες», τόνισε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στα στελέχη του. Ηταν μια έμμεση αναγνώριση για το επικοινωνιακό, πολιτικό, αλλά και οργανωτικό έλλειμμα που υπήρξε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου. Και ότι η στρατηγική ενός προεκλογικού αγώνα με τον «λαοφιλή» κ. Τσίπρα να βαυκαλίζεται ότι έχει μεγάλες συγκεντρώσεις οπαδών δεν απέδωσε.

Παρά ταύτα ο Πρωθυπουργός δεν δέχτηκε ότι τα προβλήματα συμπεριφοράς κυβερνητικών στελεχών έπαιξαν τον πιο καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής.

«Υπήρξαν προβλήματα συμπεριφοράς, δεν ήταν όμως ο κύριος λόγος της ήττας», εκτίμησε, αν και προηγουμένως είχε ακούσει τον Νίκο Φίλη να τον ερωτά αν πιστεύει πως ο χειρισμός του θέματος Πολάκη δεν βοήθησε τη Νέα Δημοκρατία. «Δεν είδατε τα ποσοστά που πήρε ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος;» ρώτησε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ,  στη συνεδρίαση της ΠΓ ακούστηκαν πολλές απόψεις κριτικής –αλλά και αυτοκριτικής– για τις πολιτικές και τις συμπεριφορές που οδήγησαν στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Οι κοινωνίες στην Ευρώπη βγήκαν από την κρίση από τη δεξιά πόρτα και η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση» και, συνεπώς, θα πρέπει να αναζητηθούν τα βαθύτερα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος, παρατήρησε ο κ. Φίλης. «Λέμε ότι μας εμπόδισε το Μνημόνιο να κάνουμε τις πολιτικές μας, αλλά υπήρχαν και τομείς όπως ο εκσυγχρονισμός του Κράτους και οι σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας που δεν μας εμπόδισε το Μνημόνιο και όμως δεν κάναμε τίποτα» φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Παιδείας.

Οσον αφορά τις αποφάσεις εν όψει της μάχης της 7ης Ιουλίου, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνουν αλλαγές στο επιτελείο Τσίπρα –έστω και για το θεθήναι, για να φανεί δηλαδή ότι κάποιοι τελικά πλήρωσαν το κόστος της ήττας στις ευρωεκλογές.

Αποφασίστηκε επίσης να καταρτιστούν άμεσα τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ώστε οι υποψήφιοι να ξεκινήσουν τον προεκλογικό αγώνα και τη μάχη του σταυρού, με την ελπίδα ενός υψηλότερου ποσοστού στις εκλογές της 7 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...