Ο Τσίπρας επιτέθηκε στον Μητσοτάκη ακόμα και από το βήμα του ΕΚ!
Σε μια κίνηση πολιτικού αμοραλισμού και ασέβειας στα ήθη του Ευρωκοινοβουλίου ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί από το βήμα της Ευρωβουλής στη ΝΔ και τον προεδρό της με χαρακτηρισμούς περί οικογενειοκρατίας και νεποτισμού! Οργισμένη απάντηση από τη Μαρία Σπυράκη
Ο Τσίπρας επιτέθηκε στον Μητσοτάκη ακόμα και από το βήμα του ΕΚ!
Σε μια κίνηση πολιτικού αμοραλισμού και ασέβειας στα ήθη του Ευρωκοινοβουλίου ο Πρωθυπουργός της χώρας δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί από το βήμα της Ευρωβουλής στη ΝΔ και τον προεδρό της με χαρακτηρισμούς περί οικογενειοκρατίας και νεποτισμού! Οργισμένη απάντηση από τη Μαρία Σπυράκη
Υπάρχει μια άτυπη πολιτική συμφωνία: δεν μεταφέρεις στο εξωτερικό την αντιπαράθεση στο εσωτερικό, ιδίως όταν είσαι στο βήμα του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτήν τη συμφωνία καταπάτησε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος την Τρίτη έφτασε στο σημείο από το βήμα της Ευρωβουλής να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη!
Στη δευτερολογία του στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας βρήκε την αφορμή που (προφανώς) αναζητούσε στην παρέμβαση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς, για να επιτεθεί (και) από το ευρωπαϊκό βήμα στον κ. Μητσοτάκη, με όρους που μάλλον παρέπεμπαν σε προ ημερησίας συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο ή σε ομιλία του σε κομματικό ακροατήριο…
Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεγάλα λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, τόσο από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, όσο και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Αυτό, τόνισε, είναι κάτι «που πρέπει όλοι να το παραδεχτούμε», καλώντας τους ακροατές του να αναρωτηθούν γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τρία προγράμματα για να βγει απο την κρίση.
Η παρέμβαση Πονς
«Σάς βλέπω πολύ αλλαγμένο. Ηταν μια χώρα (σ.σ. η Ελλάδα) στην άκρη του γκρεμού το 2015 όταν όλοι οι υπόλοιποι σάς ειχαν γυρίσει την πλάτη». είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο Εστέβαν Γκονθάλεθ Πονς.
«Ολη η Ευρώπη έσωσε τη χώρα σας. Η Ευρώπη είναι αξίες και αρχές, είναι αλληλεγγύη και όχι να πετροβολούμε ο ένας τον άλλον. Στην αρχή της θητείας σας χάσαμε πολύτιμο χρόνο, χάθηκαν 100 δισ. λόγω της ανευθυνότητας Βαρουφάκη, αυτού του ‘αστεριού’ της κυβέρνησής σας. Σας βλέπω αλλαγμένο, κάνετε θετικά βήματα αλλά χρειάζονται και άλλα βήματα», είπε στον έλληνα πρωθυπουργό ο εκπρόσωπος του ΕΛΚ.
«Μας ανησυχεί ότι στις επόμενες εκλογές, μπορεί να ξαναεπιστρέψει στο λαϊκισμό. Είναι στο χέρι σας, το 2015 κάνατε λάθος. Εχετε δύο επιλογές είτε να συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις, είτε να επιστρέψετε στον λαϊκισμό. Ελπίζω να ξέρετε να επιλέξετε τον σωστό δρόμο. Ο λαϊκισμός δεν είναι ούτε δεξιός ούτε αριστερός, είναι απλά λαϊκισμός», κατέληξε στην παρέμβασή του ο κ. Πονς.
Χρησιμοποιώντας τη λέξη – εφεύρημά του, ανέφερε ότι το 2015 πέτυχε μία δύσκολη συμφωνία (σ.σ. εννοούσε την οδυνηρή συνθηκολόγηση της 12ης Ιουλίου με τους ευρωπαίους εταίρους), με προτεραιοποίηση (sic) υπέρ των μεταρρυθμίσεων και όχι των περικοπών, με αποτέλεσμα, όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση του να πετύχει εκεί που απέτυχαν τρεις άλλες κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2015!
«Αυτή είναι η αλήθεια είτε σας αρέσει είτε όχι», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο του και τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Απαντώντας στη σφοδρή κριτική που του άσκησε ο κ. Πονς και την αναφορά περί νεποτισμού και πελατειακού κράτους στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να παρατηρήσει ότι στη δεξιά παράταξη αναλαμβάνουν ρόλους με όρους οικογενειοκρατίας, και όχι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για το κόστος που είχε για την ελληνική οικονομία η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015, μίλησε για στοχευμένες ανακρίβειες στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνησή του και στις εκτιμήσεις ότι η ζημιά ξεπέρασε τα 100 δισ.
Δεν παρέλειψε τέλος, να καυτηριάσει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών, στην προσπάθειά της -όπως είπε- να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.
Η επίθεση Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το βημα του ΕΚ
«Δεν ξέρω αν είναι κακό που άλλαξα, όπως είπε ο κ Γκονζάλες, κακό είναι κάποιοι να μένουν αδιόρθωτοι. Μιλήσατε για νεποτισμό και λαϊκισμό αν θέλετε να μιλήσετε για νεποτισμό στην Ελλάδα δείτε απλά πως μια παράταξη στην Ελλάδα που έχει προσφέρει τόσα, όπως η συντηρητική παράταξη, σε αυτήν γίνονται συνήθως αρχηγοί τα τέκνα κάποιων προηγούμενων πρωθυπουργών. Γίνεται αλλού αυτό σε συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη; Στη δική σας παράταξη να στραφείτε όταν μιλάτε για εθνικισμό.
Η στάση που κρατά το κόμμα της ΝΔ σε σχέση με την αναγκαία επίλυση της ονομασίας με την ΠΓΔΜ είναι μια στάση που θα χαρακτηρίζεται στα μελλοντικά βιβλία της Ιστορίας ως ο ορισμός του λαϊκισμού και του καιροσκοπισμού.
Μιλήσατε για 100 δισ. κόστος που είναι το κόστος της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας το δύσκολο εκείνο εξάμηνο κι έγιναν λάθη κι από τις δύο πλευρές αν όντως ήταν αυτό το κόστος θα είχε αυξηθεί και το δημόσιο χρέος. Πρόκειται για στοχευμένες ανακρίβειες όπως ότι η Ελλάδα σπατάλησε 40 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 45 δισ. ήταν το συνολικό κόστος και των τριών ανακεφαλαιοποιήσεων αλλά η ανακεφαλαιοποίηση που έγινε στα δικά μας χρόνια κόστισε 6 δισ. από τα 24 που ήταν διαθέσιμα από το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».
Απάντηση Σπυράκη
Oργισμένη ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου της ΝΔ -και ευρωβουλευτού του κόμματος- Μαρίας Σπυράκη, που φανερά ενοχλημένη δήλωσε ότι δεν περιμένε ποτέ από τον πρωθυπουργό της χώρας να μεταφέρει την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας έχασε την ευκαιρία. Εμφανίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο σαν κομματάρχης και επέλεξε να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κυρίας Σπυράκη στην Ευρωβουλή:
«Άκουσα με προσοχή ότι ισχυρίζεστε ότι στην Ελλάδα υπάρχει νεποτισμός, ότι υπάρχουν θαυμαστές του Πινοσέτ. Περίμενα αλήθεια κύριε Πρόεδρε, μια και χθες εδώ είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πως θα στηρίξει η ΕΕ το Μάτι και συμπλεύσαμε όλες οι πολίτικες ομάδες, να στηρίξει η ΕΕ το μάτι. Περίμενα αλήθεια να αισθανθείτε πως είστε εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδος και να μην μεταφέρετε την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Έκτος και αν θεωρείτε ότι νεποτισμός είναι να εκλέγεται ο αρχηγός ενός κόμματος με εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και όχι μέλη οικογενειών στελεχών του κόμματος σας να υπηρετούν στην κυβέρνηση. Εκτός και αν θεωρείτε ότι οι θαυμαστές του Πινοσέτ είναι κάποιοι που κάνουν ατυχείς και λανθασμένες προσεγγίσεις και δεν είναι εκείνοι οι οποίοι πνίγουν στα δακρυγόνα όσους διαμαρτύρονται γιατί παραδώσατε στους γείτονες το μακεδονικό έθνος και τη μακεδονική γλώσσα. Αλήθεια θέλω να σας ρωτήσω από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ποια προοπτική θα προσφέρετε στους Έλληνες , αυτή του διχασμού;»