Σε μια επιχείρηση να στριμώξει πολιτικά τον Νίκο Ανδρουλάκη και να επιστρέψει την ατζέντα συνολικά στις εποχές των άκρων που τον οδήγησαν στην εξουσία το 2015, επιδόθηκε από το Ηράκλειο ο Αλέξης Τσίπρας. Ο τόπος δεν είναι τυχαίος. Στην Κρήτη ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τις δυνάμεις του κατά τη σαρωτική του ήττα στις εκλογές το 2019, αλλά εκεί τώρα το Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ) ανακάμπτει χάρη και στην παρουσία του κρητικού του αρχήγού. Την ίδια ώρα η επιστροφή στο αφήγημα της «κληρονομιάς» από τις πολιτικές της Δεξιάς, της «ανθρωπιστικής κρίσης» που είχε επιστρατεύσει ο κ. Τσίπρας για να εκλεγεί Πρωθυπουργός φαίνεται ότι είναι το μόνο πολιτικό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιήσει και τώρα, έστω και αν είμαστε στο 2022 και τα μεγέθη είναι διαφορετικά.
Στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Ηράκλειο, ο κ. Τσίπρας μίλησε το βράδυ της Τετάρτης στο Κρήτη TV. Και από το στούντιο κάλεσε τις δυνάμεις που «αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών» επάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις. Δεν δίστασε μάλιστα να κάνει ένα νέο άνοιγμα στον Γιώργο Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας –ίσως για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια τουλάχιστον ύποπτης αφωνίας για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή– ότι και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χάος παρέλαβε από τη ΝΔ το 2009.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είπε για τις σχέσεις με την ΝΔ και για το θέμα των συνεργασιών:
«Οι διαφορές με τη ΝΔ είναι αγεφύρωτες, εμείς θέλουμε μία οικονομία με κοινωνικό πρόσημο, η ΝΔ νομίζει ότι μπορεί η οικονομία να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτη, δεν έχει έγνοια για την εργατική τάξη, για τους εργαζόμενους για την μεσαία τάξη. Δεν μπορούμε να έχουμε συνεργασία με τη ΝΔ και είναι υγιές αυτό. Στην Ευρώπη όπου έχουμε συνεργασίες είναι πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις. Τα προγράμματα της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς και των σοσιαλιστικών δυνάμεων αποκλίνουν, εκεί όπου δεν αποκλίνουν έχουμε μετάλλαξη είτε της κεντροδεξιάς είτε της κεντροαριστεράς και είναι συνήθως της Κεντροαριστεράς. Οπως συνέβη στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ, και αυτό ήταν που γιγάντωσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το φαινόμενο δεν οφείλεται στο ότι είχε κακούς αρχηγούς, όπως τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, αλλά γιατί ακολούθησε μία πολιτική ταύτισης με την ΝΔ. Αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό και ακολουθήσουν μία πολιτική ταύτισης τότε δεν καταλαβαίνουν ποιο είναι το υπαρξιακό τους συμφέρον…».
Συνδέοντας την κατάσταση που θα παραλάβει, με τη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες αλλά και το 2015, ο ίδιος υποστήριξε: «Αυτό που λέω είναι ότι η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη στον τόπο ίσως είναι γραπτό να παραλαμβάνει από τη Δεξιά στη χώρα –και πολύ περισσότερο εμείς από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί καμία άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς δεν θα είχε κάνει τέτοια στρατηγικά λάθη–, μία κατάσταση που είναι χαώδης και να βάζει στόχο να νοικοκυρέψει τα οικονομικά κα να στηρίξει τη κοινωνία. Αυτό είναι το πρόσημο της δικής μας κυβερνητικής πρότασης. Επειδή εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες –γι’ αυτό ψήφισα την απλή αναλογική–, πιστεύοντας στην ανάγκη να μετεξελιχθεί η χώρα σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που τα κόμματα θα συνεργάζονται με βάση τις προγραμματικές συγκλίσεις».
Εξήγησε την θέση του κάνοντας αναδρομή και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Φοβάμαι ότι πάλι χάος θα παραλάβουμε, όπως χάος παρέλαβε και ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή, όπως παραλάβαμε και εμείς από τον Σαμαρά. Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που θα παραλάβουμε, γι αυτό και ζητώ εκλογές. Όσο περνά ο καιρός επιδεινώνεται η κατάσταση που θα παραλάβω».
Σημείωσε ακόμη ότι το κάλεσμα που απευθύνει σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις είναι «να ανοίξουν τα χαρτιά τους, όχι γενικά αν συμπαθούν τον έναν ή τον άλλο, αλλά πώς πιστεύουν ότι θα κυβερνηθεί η χώρα». Ακολούθως πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι για να κυβερνηθεί η χώρα πρέπει να χτίσουμε ένα τείχος κοινωνικής προστασίας, να υπάρξει παρέμβαση στην αγορά, πλαφόν στις τιμές ενέργειας, κάλυψη ενός σημαντικού μέρους του κόστους, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, διαγραφή και ρύθμιση ενός μέρος του χρέους της πανδημίας, ανασχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης με διαφάνεια και λογοδοσία. Εμείς λέμε να υπάρξει στήριξη στις συντάξεις, να στηριχθεί η νέα γενιά με στεγαστική πολιτική. Εμείς έχουμε ένα πλέγμα βασικών προγραμματικών αξόνων που είναι σε αντιδιαστολή με την πολιτική Μητσοτάκη».
Αφησε όμως και αιχμές φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το ΚΙΝΑΛ: «Εδώ όμως όχι μόνο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους αλλά αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Δεξιά και τον κ. Μητσοτάκη. Δεν θέτουν το αίτημα των εκλογών και λένε ας μείνει έναν χρόνο ακόμη στην κυβέρνηση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο τι θέλουν να συμβεί στον τόπο, θέλουν να έχουν συμμετοχή σε κυβέρνηση και αν ναι σε ποια κατεύθυνση, με ποιους προγραμματικούς όρους, σε ποια μεριά θα βλέπει. Εμείς την έχουμε προσδιορίσει, είμαστε σαφείς, το αίτημα μας είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έλθει μία κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, προοδευτική για να προστατεύσει την κοινωνία. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα, είτε στη πρώτη εκλογή με απλή αναλογική είτε στην δεύτερη». Ωστόσο εμφανίστηκε βέβαιος ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές, υπάρχουν δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης από την απλή αναλογική. Όσο πιο σύντομα το συνειδητοποιήσουν τόσο το καλύτερο και για το δικό τους πολιτικό μέλλον».
Για τις εσωκομματικές διεργασίες και την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την βάση είπε: «Εμείς αναδεικνύουμε την αξία και την σημασία να είναι κανείς μέλος ενός κόμματος. Το μέλος έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις, άλλο το μέλος και άλλο το είδα φως και μπήκα, όπως έγινε σε άλλα κόμματα όπου είχαν δυνατότητα να ψηφίζουν για αρχηγό ψηφοφόροι άλλων κομμάτων. Όσοι θέλουν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ενταχθούν, έχουμε ανοικτές τις πόρτες σε όσους συμφωνούν με τις καταστατικές μας αρχές. Θα φθάσουμε στις 15 Μαΐου όπου τα μέλη θα ψηφίσουν για πρόεδρο. Και αυτοί που θα είναι μέλη θα έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν για τις κρίσιμες αποφάσεις, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Τσίπρας επέμεινε και στο πρόβλημα της ακρίβειας και υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι η «η ακρίβεια δεν είναι υπόθεση του τελευταίου μήνα. Ο κόσμος ξέρει ότι είναι μία υπόθεση που άρχισε από τον Σεπτέμβριο και κορυφώνεται μετά τα Χριστούγεννα. Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ανέχεται τα καρτέλ της αισχροκέρδειας στην ενέργεια. Και έχει τεράστιες ευθύνες για το μείγμα της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής».
Επανέλαβε ότι «η ρήτρα αναπροσαρμογής που επιβαρύνει τους λογαριασμούς του ρεύματος είναι ρήτρα Μητσοτάκη» και εξήγησε: «Εχουμε αισχροκέρδεια στις εταιρείες που παράγουν ενέργεια με πρωταγωνιστή την ΔΕΗ. Ήταν επιλογή Μητσοτάκη η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, το 17% της ΔΕΗ να το δώσει σε fund και η έγνοια του από εκεί και μετά να είναι πως θα είναι υψηλή η τιμή της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο για να κερδίζουν τα funds και οι ιδιώτες μέτοχοι. Επί των ημερών μας δεν ανέβηκε η τιμή του ρεύματος στους καταναλωτές ούτε ένα ευρώ. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την οδήγησε σε έναν ρόλο πρωταγωνιστή σε ένα ράλι αισχροκέρδειας σε συνδυασμό με ένα καρτέλ που έχει κερδίσει τους οκτώ μήνες ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ».
Τεράστιο στρατηγικό λάθος της κυβέρνησης είπε, ήταν και η βίαιη απολιγνιτοποίηση: «Εδώ σηκώνει κανείς ψηλά τα χέρια. Διότι προφανώς έχουμε περιορισμούς και δεσμεύσεις αλλά δεν μπορεί η Γερμανία να έχει προοπτική απολιγνιτοποίησης για μετά το 2030 και εμείς να το βάζουμε στο 2023. Η βίαιη απολιγνιτοποίηση, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η ανοχή στο καρτέλ και η ιδεοληπτική εμμονή ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμίζεται και ότι το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει ήταν οι αιτίες που η Ελλάδα βρέθηκε στη πρώτη γραμμή και σε αυτή την κρίση».
Εξέφρασε τον φόβο του ότι οι επιπτώσεις του πολέμου δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στην άνοδο των τιμών στο σούπερ μάρκετ και συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση: «Τα πράγματα είναι πολύ καθαρά και την αισχροκέρδεια την βλέπει ο καταναλωτής στους λογαριασμούς του…Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ ισχυρές δεσμεύσεις σε συμφέροντα και είναι επιλογή του η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Είναι εγκλωβισμένος από τις ιδεολογικές του εμμονές. Δεν έχει την δυνατότητα και το ανάστημα να φορολογήσει τις εταιρείες και αν το κάνει θα είναι στους ισολογισμούς που θα παρουσιάσουν οι εταιρείες ενέργειας».
Διαφωνώ με Μητσοτάκη και στην εξωτερική πολιτική
Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Εχω κάθετη διαφωνία με τη στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και με την αναθεώρηση του δόγματος του πυλώνα σταθερότητας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, στο δόγμα Παπάγου, γιατί αυτό είναι δόγμα Παπάγου, δεν είναι ούτε καν δόγμα Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στο δόγμα του λεγόμενου προκεχωρημένου φυλακίου», σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να συμπληρώσει:
«Και πολύ φοβάμαι ότι με την επιλογή Μητσοτάκη τις πρώτες μέρες του πολέμου μάλιστα, όπως είπατε, όχι να αποστείλουμε βοήθεια ανθρωπιστική, αλλά να αποστείλουμε πολεμικό υλικό, επιθετικό πολεμικό υλικό, το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα αλλάξει τους συσχετισμούς της έκβασης του πολέμου στην Ουκρανία, άρα έχει έναν ισχυρό συμβολισμό και μόνο αυτόν, ότι η Ελλάδα είναι μέρος της σύγκρουσης, μέρος της κρίσης, πολύ φοβάμαι ότι πια δεν είμαστε ούτε καν προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Είμαστε προκεχωρημένοι χωρίς καν να έχουμε καμία φύλαξη.
»Και το λέω αυτό διότι ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης να κρατά αυτή τη στάση θεωρώντας ότι όσο πιο αντί-Ρώσος και όσο πιο δυτικόφιλος δείξει το διάστημα αυτό της σύγκρουσης, βασιλικότερος του βασιλέως θα έλεγε κανείς, θα πάρει ενδεχομένως ως αντάλλαγμα τη μη αναγνώριση, τη μη αναβάθμιση της Τουρκίας από τη Δύση.
»Το αντίθετο συμβαίνει. Και εμείς βγαίνουμε στη σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται. Φοβάμαι λοιπόν ότι αυτή είναι μια αρνητική εξέλιξη για την εξωτερική πολιτική της χώρας και την αποκλειστική ευθύνη γι` αυτή την εξέλιξη την έχει ο κ. Μητσοτάκης».
«Οφελούνται οι Αμερικανοί»
Σε ένα άλλο δε σημείο ο κ. Τσίπρας έκρινε σκόπιμο να αναδείξει το ότι από την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία οφελούνται οι… Αμερικανοί και ότι φταίει και η Ευρωπαϊκή Ενωση!
«Είμαι από τους πρώτους που καταδικάζω απερίφραστα τις επιλογές του Πούτιν. Τον ίδιο τον τρόπο με τον οποίο κυβερνά και τον αδιέξοδο δρόμο στον οποίο έχει οδηγήσει τη Ρωσία. Γιατί ο Πούτιν σήμερα στρέφει τη Ρωσία για πρώτη φορά με την πλάτη στη Δύση. Στρέφει την πλάτη στη Δύση, στρέφεται εναντίον της Δύσης, να το πω έτσι, από την εποχή του Ιβάν του Τρομερού. Πάντοτε η Ρωσία είχε το πρόσωπό της προς τη Δύση, προς την Ευρώπη, όχι προς την Ασία. Τώρα φαίνεται ότι έχει κάνει μια άλλη επιλογή» είπε, ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει:
«Από την άλλη μεριά όμως, πιστεύω ότι έχει ευθύνες η Ευρωπαϊκή Ένωση και η εξωτερική της πολιτική που αν μη πω ότι τον ώθησε, τουλάχιστον δεν τον εμπόδισε να προχωρήσει σε αυτή την καταστροφική επιλογή.
»Διότι είναι σαφές από την άλλη πλευρά ότι δεν θα ήταν αποδεκτό μια χώρα σαν την Ουκρανία να έχει βαλλιστικούς πυραύλους, ή να είναι χώρα του ΝΑΤΟ. Που για πάρα πολλά χρόνια ήταν μια χώρα με την οποία συμβίωνε ειρηνικά. Συμβίωναν ειρηνικά οι δυο λαοί στο πλαίσιο της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.
»Οι Αμερικανοί ενδεχομένως έχουν οφέλη από αυτή την εξέλιξη, από το ότι η Ρωσία έχει στραφεί εναντίον της Ευρώπης και η Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας, διότι δεν χάνουν οικονομικά, αντιθέτως θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους σε σχιστολιθικό αέριο. Και δεν χάνουν και γεωπολιτικά. Το εγκεφαλικά νεκρό κατά Μακρόν ΝΑΤΟ, σήμερα ξαναέχει ρόλο και λόγο ύπαρξης. Και γενικότερα, νομίζω ότι ο μεγάλος χαμένος από αυτή την εξέλιξη -πέρα από την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό στον οποίο οφείλουμε όλοι να συμπαρασταθούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας γιατί υφίσταται σήμερα τις βόμβες, τον πόλεμο και την καταστροφή- μεγάλος χαμένος θα είναι πέραν της Ουκρανίας και η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σε ένα τρίτο σημείο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας.
«Με ανησυχεί ότι μέσα σε μια μέρα η γερμανική ηγεσία προχώρησε στην αναθεώρηση μιας στρατηγικής που ήταν στρατηγική 70 ετών, βεβιασμένα κατά την άποψή μου. Με ανησυχεί το γεγονός ότι μια χώρα που παίζει καθοριστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε καμία προετοιμασία και από τη μια μέρα μετά ενώ ακολουθούσε τη στρατηγική της απόλυτης εξάρτησης της ενεργειακής από τη Ρωσία κάνοντας και δεύτερο αγωγό, μέσα σε μια μέρα έφυγε τελείως. Αλλά το ερώτημα είναι πού πάει. Σε ποια στρατηγική πάει. Κανείς δεν ξέρει, διότι η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο δεν είναι μια υπόθεση η οποία μπορεί να γίνει ούτε σε έναν χρόνο, ούτε σε δυο, ούτε σε τρία όταν έχεις το 75% του φυσικού αερίου που εισάγεις να έρχεται από τη Ρωσία».
«Η Ελλάδα δεν έχει καμία αξία»
Και σε ένα τέταρτο φάνηκε να επικροτεί την πολιτική της Τουρκίας του Ταγίπ Ερντογάν και να περιγράφει την Ελλάδα ως μια χώρα χωρίς καθόλου επιρροή.
«Η Τουρκία είχε πάντοτε βεβαίως μια στρατηγική επιτήδειας ιδιαιτερότητας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως νομίζω ότι είναι σαφές σε όλους πια ότι δεν ισχύει καθόλου του αφήγημα που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση και από διάφορους εσωτερικούς κύκλους ότι είναι απομονωμένη η Τουρκία και ο Ερντογάν», είπε, για να προσθέσει:
«Η Τουρκία ενισχύεται. Αναδεικνύεται ως μια κρίσιμη δύναμη γεωπολιτικά. Ως μια περιφερειακή σημαντική δύναμη. Και κυρίως, όπως το λέτε, έχει τη δυνατότητα μέσα από μια ιδιαίτερα αριστοτεχνική διπλωματική στάση, να μπορεί ενώ είναι δύναμη κατοχής εδώ και 48 χρόνια στο βόρειο κομμάτι της Κύπρου και είναι δύναμη όπου όλα αυτά τα χρόνια παίζει έναν ρόλο αναθεωρητικό, έναν ρόλο αναθεώρησης διεθνών συνθηκών και αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών, να γίνεται σήμερα πιθανή εγγυήτρια δύναμη στο ουκρανικό και δύναμη που αναλαμβάνει ειρηνευτικές πρωτοβουλίες.
»Είναι ανησυχητικό όχι μόνο για το δια ταύτα των επόμενων ημερών, αλλά και για τον ρόλο που θα έχει την επαύριο. Και την ίδια στιγμή η Ελλάδα, που ήταν πάντοτε μια χώρα που συμβόλιζε την ειρήνη και τον διάλογο. Πυλώνας σταθερότητας και γέφυρα στην περιοχή. Μια χώρα που ήταν μεν και είναι στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μπορεί να συνομιλεί και προς την Ανατολή, διότι είναι στο επίκεντρο τριών διαφορετικών πολιτισμών η Ελλάδα και υπήρξε και ο σημαντικότερος οικουμενικά πολιτισμός, αρχαιότερος και σημαντικότερος στην περιοχή. Ταυτόχρονα όμως είχε τη δυνατότητα, επαναλαμβάνω, να συνομιλεί με τον αραβικό κόσμο, είχε τη δυνατότητα να συνομιλεί με την ίδια τη Ρωσία. Αν η Ελλάδα είναι μια χώρα σαν όλες τις άλλες στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δεν έχει καμία δυνατότητα πρόσβασης και συνομιλίας με όλους αυτούς τους πολιτισμούς και όλες αυτές τις χώρες, τότε χάνει την αξία της. Είναι σαν το Λουξεμβούργο, είναι σαν την Ολλανδία, δεν έχει καμία αξία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News