374
| INTIMEnews

Ο Τσίπρας επανακαταθέτει τροπολογία για τη θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 16:09
|INTIMEnews

Ο Τσίπρας επανακαταθέτει τροπολογία για τη θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία»

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 16:09

Στην επανακατάθεση της τροπολογίας για τη θεσμική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» προχωρά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την 14η γυναικοκτονία στη χώρα μας το 2021, τον φόνο της 48χρονης από την Αρμενία από τον 49χρονο σύζυγό της, στην Πολίχνη.

«Δεν θα έπρεπε να χωρούν πολιτικές αντιδικίες όταν βιώνουμε με δραματικό τρόπο, καθημερινά πλέον, τα αποτελέσματα της έμφυλης βίας. Δεν αρκεί ο αποτροπιασμός και η οργή. Είναι η ώρα της δράσης, έχουμε ήδη αργήσει. Και η αναγνώριση της γυναικοκτονίας από την Πολιτεία οφείλει να είναι μόνο η αρχή, για την πάταξη της πατριαρχίας, του σεξισμού και όλων των γενεσιουργών αιτιών της έμφυλης βίας», τονίζει ο κ. Τσίπρας καλώντας τον Πρωθυπουργό και τη ΝΔ να στηρίξουν την τροπολογία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας έχει προαναγγείλει τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιστημονικής επιτροπής που θα μελετήσει και θα προτείνει τροποποιήσεις στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ενδοοικογενειακή βία, και ιδιαίτερα για τις «γυναικοκτονίες».

Κατά την επεξεργασία, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, του νομοσχεδίου τού σχετικά με «τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», ο κ. Τσιάρας συντάχθηκε με τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων σχετικά με τις «γυναικοκτονίες», αναγνωρίζοντας ότι, δυστυχώς, είναι ένα φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση.

«Το θέμα των γυναικοκτονιών, ένας όρος που και εγώ έχω χρησιμοποιήσει, είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα και μας προβληματίζει ιδιαίτερα η συχνότητά του. Είναι ένα ζήτημα που θέλει ολιστική αντιμετώπιση, γιατί δεν είναι θέμα μόνο ενός Ποινικού Κώδικα αλλά και του πώς μπορεί αυτό το φαινόμενο, που βρίσκεται σε έξαρση, να αντιμετωπιστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε πολύ μικρό διάστημα θα προτείνω τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ενδοοικογενειακή βία που θα προτείνει τροποποιήσεις, οι οποίες θα είναι όμως με ευαισθητοποίηση και στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτό το απολύτως απαράδεκτο φαινόμενο, που δημιουργεί συνθήκες που μας γυρίζουν πίσω στο παρελθόν. Είναι ένα φαινόμενο απαράδεκτο να συμβαίνει», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...