Ο Γιάννης Στουρνάρας το είχε υπογραμμίσει στην Ενδιάμεση Εκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική: η χώρα θα χρειαστεί πρόγραμμα προληπτικής στήριξης για τη μετά μνημόνιο εποχή. Τότε, οι γνωστές «πηγές του Μαξίμου» έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τον κεντρικό τραπεζίτη με χαρακτηρισμούς όπως «αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών» και άλλα τέτοια επιθετικά. Τα νέα όμως από την Φρανκφούρτη έρχονται να τους κόψουν λίγο τη φόρα.
Η σχετική αναφορά στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ δεν άφηνε περιθώρια ερμηνειών:
Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ, όπως είναι ήδη γνωστό, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας, το οποίο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρις ότου η Ελλάδα αποπληρώσει το 75% των επίσημων δανείων που έχει λάβει από χώρες της ευρωζώνης, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ωστόσο, πρέπει να αποσαφηνιστεί κατά πόσον θα υπάρχει, και υπό ποιους όρους, ένα ενδεχόμενο “προληπτικό πρόγραμμα στήριξης”. Η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.
Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, ήταν σαφής στη συνάντηση με έλληνες τραπεζίτες και εκπροσώπους του ΣΕΒ, παρουσία γερμανών επιχειρηματιών και τραπεζιτών: μετά τον Αύγουστο η Ελλάδα θα έχει οπωσδήποτε ανάγκη «κάποιου είδους» προληπτικής γραμμής και αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι η μορφή που τελικά θα λάβει.
Θα είναι δηλαδή ένα εργαλείο όπως αυτά που προβλέπονται στο καταστατικό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ή θα έχει ένα «υβριδικό» πρωτότυπο χαρακτήρα, το οποίο ωστόσο δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις (πέρα από αυτές του τρίτου μνημονίου); Το σημαντικότερο όλων όμως είναι τι μηχανισμός εποπτείας θα συσταθεί για την εφαρμογή τους.
Ήδη πάντως η Κομισιόν φέρεται να συγκλίνει προς τη δημιουργία ενός υβριδικού κανονιστικού πλαισίου, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής.
Η συνάντηση έγινε στη γερμανική πόλη με την ευκαιρία της ενημερωτικής ημερίδας από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τον Μηχανισμό Ενιαίας Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) για να συζητηθούν με την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί τα πλαίσια των νέων stress tests. Από την ΕΕΤ παραβρέθηκαν οι Νίκος Καραμούζης, Χρήστος Μεγάλου, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Φωκίων Καραβίας και Σπύρος Φιλάρετος – Γιώργος Αρώνης, ενώ από τον ΣΕΒ συμμετείχαν ο Θεόδωρος Φέσσας, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και ο Μιχάλης Στασινόπουλος. Ο ΣΕΤΕ εκπροσωπήθηκε από τους Γιάννη Ρέτσο και Ευτύχιο Βασιλάκη.
Τα μαντάτα όμως για την κυβέρνηση δεν περιορίζονται στο ζήτημα της προληπτικής γραμμής στήριξης. Και αυτό γιατί οι έλληνες τραπεζίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι-σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις συναντήσεις της Φρανκφούρτης- με τις έντονες πιέσεις τόσο των εκπροσώπων της ΕΚΤ όσο και εκείνων του SSM για πιο «επιθετική» στάση όσον αφορά στους πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών εμφανίστηκαν αμετακίνητοι ως προς τη διεξαγωγή πλειστηριασμών ακόμα και για μικρές οφειλές από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, απορρίπτοντας τις ενστάσεις των τραπεζιτών, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ μιας ηπιότερης αντιμετώπισης των δανειοληπτών για περιπτώσεις στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας που δεν ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ.
Τρεις εκδόσεις ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναζητά «μαξιλάρι ασφαλείας» ύψους μέχρι και 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά την έξοδο από το μνημόνιο, σχεδιάζοντας τρεις εκδόσεις ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο.
Όπως αποκαλύπτει κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, στόχος της δημιουργίας του εν λόγω αποθεματικού είναι να δημιουργήσει το αίσθημα βεβαιότητας προς τις αγορές ότι η Αθήνα θα μπορεί να καλύψει τις πληρωμές για ενάμιση χρόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος χωρίς εξωτερική βοήθεια.
«Αυτό θα λειτουργήσει ως ένα «μαξιλάρι», θα δείξει ότι οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους είναι ήδη καλυμμένες για μια σημαντική περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News