Στη σκιά των παζαριών –ή και εκβιασμών– του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απορρίπτει με διάφορες προφάσεις την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντονι Μπλίνκεν, στη Νέα Υόρκη.
Και μολονότι στις δηλώσεις του δεν συνέδεσε ευθέως τις αντιρρήσεις στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, με το αίτημα για στρατιωτική «αναβάθμιση» των σχέσεων Αγυρας – Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε με νόημα πώς είναι… αισιόδοξος για την εξέλιξη του φακέλου των εξαγωγών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ζήτησε η Τουρκία.
«Μπορώ να πω ότι είχαμε μια εξαιρετικά θετική συνάντηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του.
Η συνάντηση του Τσαβούσογλου και του Μπλίνκεν πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «στρατηγικού μηχανισμού ΗΠΑ – Τουρκίας», με σκοπό τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που χαρακτηρίζονται από εντάσεις τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας των σχέσεων της Αγκυρας με τη Μόσχα –η απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 οδήγησε στην επιβολή από την Ουάσινγκτον των κυρώσεων CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions), που ουσιαστικά απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς, των F-35, για τα οποία ενδιαφέρεται ως γνωστόν και όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο η Ελλάδα.
Η απειλή της Αγκυρας να μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν φυσικά θέμα συζήτησης μεταξύ των δύο ανδρών και ο Τσαβούσογλου είπε ότι «ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν τα απαραίτητα μηνύματα για να εξαλείψουν τις ανησυχίες της Τουρκίας».
Η Αγκυρα κατηγορεί τις δύο σκανδιναβικές χώρες ότι επιδεικνύουν επιείκεια προς τους Κούρδους αντάρτες του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) που θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
«Είναι απαράδεκτο οι σύμμαχοι ή όσοι θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία, να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που μας στοχοποιούν», αντέδρασε ο Τσαβούσογλου. «Είναι επίσης απαράδεκτο να επιβάλουν περιορισμούς στην πώληση όπλων σε έναν σύμμαχο», πρόσθεσε. Στις δηλώσεις του ενώπιον του αμερικανού υπ. Εξωτερικών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «δικαιολογημένες» ανησυχίες της Τουρκίας όσον αφορά στην ένταξη των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία δεν θέλει να επαναλάβει «το λάθος» που έκανε αποδεχόμενη την επιστροφή της Ελλάδας στο NATO τη δεκαετία του ’80 (η χώρα μας είχε αποσυρθεί από τη Συμμαχία τον Αύγουστο του 1974, στη σκιά του «Αττίλα», και επέστρεψε τον Οκτώβριο του 1980). Από την άλλη θέλει να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35 και όσο αυτό δεν γίνεται άμεσα δυνατό, τουλάχιστον να αρθεί το πάγωμα της αναβάθμισης των F-16.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε… αισιόδοξος για την εξέλιξη του φακέλου των εξαγωγών αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, που ζήτησε η Τουρκία.
«Οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών προχωρούν πολύ θετικά. Υπάρχουν και θετικά μηνύματα από το Κογκρέσο», είπε, αναφερόμενος στη συμφωνία που πρέπει να υπάρχει από το αμερικανικό νομοθετικό Σώμα για τις εξαγωγές αυτές.
Σύμφωνα ωστόσο με το Bloomberg, ο Τσαβούσογλου είπε κατ’ ιδίαν στον Μπλίνκεν: «Αφού είμαστε σύμμαχοι, αυτό που ζητάμε από τις ΗΠΑ είναι να αρθούν οι κυρώσεις CAATSA».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (ΝΑΤΟ) και ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορούν να απαντηθούν», ανακοίνωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News