382
Ο Τραμπ όχι μόνο αρνείται την ήττα του, αλλά φροντίζει να ναρκοθετεί τη διακυβέρνηση του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο | REUTERS/Cheriss May

Ο Τραμπ υπονομεύει από τώρα τον Μπάιντεν: Απέρριψε σχέδιο $900 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2020, 12:15
Ο Τραμπ όχι μόνο αρνείται την ήττα του, αλλά φροντίζει να ναρκοθετεί τη διακυβέρνηση του διαδόχου του στον Λευκό Οίκο
|REUTERS/Cheriss May

Ο Τραμπ υπονομεύει από τώρα τον Μπάιντεν: Απέρριψε σχέδιο $900 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας

Protagon Team Protagon Team 23 Δεκεμβρίου 2020, 12:15

Αν κάποιοι αμφέβαλλαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να υπονομεύσει τη διακυβέρνηση του διαδόχου του, βρήκαν την απάντησή τους: ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες 900 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας που πλήττεται από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις διατάξεις του «αληθινή ντροπή». Απαίτησε μεταξύ άλλων, να αυξηθεί το ποσό των επιδοτήσεων που θα χορηγεί το αμερικανικό δημόσιο στις οικογένειες.

«Ζητώ από το Κογκρέσο να τροποποιήσει αυτό το νομοσχέδιο και να αυξήσει το γελοία χαμηλό ποσό των 600 δολαρίων στα 2.000 δολάρια ή στα 4.000 για κάθε ζευγάρι. Ζητώ επίσης από το Κογκρέσο να διαγράψει άχρηστα και δαπανηρά στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου», τόνισε ο Τραμπ σε βίντεο στο Twitter.

Το σχέδιο που υιοθέτησαν οι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί τη Δευτέρα, δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς την υπογραφή του προέδρου της χώρας ο ο οποίος αξίωσε να του σταλεί μια τροποποιημένη, «ικανοποιητική» εκδοχή του νομοσχεδίου, χωρίς την οποία ενδέχεται να αφήσει στην επόμενη κυβέρνηση το καθήκον να εγκρίνει ένα σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας.

Αν και σε πρώτη ανάγνωση η παρέμβαση του Τραμπ είναι «για καλό», ώστε να γίνει πιο γενναιόδωρο προς τις αμερικανικές οικογένειες, ουσιαστικά αποτελεί μια εμπρηστική εξέλιξη, καθώς το σχέδιο υπήρξε αποτέλεσμα επίπονων διαπραγματεύσεων και είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει νέα συμφωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών ώστε να ταιριάζει με τα γούστα το προέδρου.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βυθίστηκε σε βαθιά ύφεση την άνοιξη, τη χειρότερη από τη δεκαετία του 1930, εξαιτίας της διακοπής της δραστηριότητας για να ανακοπεί η εξάπλωση κορονοϊού, που πυροδότησε τεράστια αύξηση της ανεργίας. Με την πανδημία να σημειώνει νέα έξαρση από το φθινόπωρο, σταμάτησε η προσπάθεια για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την επανέναρξη της δραστηριότητας το καλοκαίρι.

Το πρώτο κολοσσιαίο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, είχε ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στα τέλη Μαρτίου, όταν οι ΗΠΑ πλήττονταν από το πρώτο κύμα. Συμπεριλάμβανε επιδόματα ανεργίας ύψους 600 δολαρίων την εβδομάδα και την αποστολή τσεκ 1.200 δολαρίων ανά ενήλικο στις οικογένειες που πλήττονταν.

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του έκρινε ότι το νομοσχέδιο που προβλέπει δαπάνες 900 δισ. δολαρίων είναι ένα «πρώτο βήμα», αλλά δεν αρκεί και ότι θα ζητήσει το 2021 από το Κογκρέσο να ψηφίσει νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...