696
Ο Ντόναλντ Τραμπ σταθερά απαιτεί μεγαλύτερη συμμετοχή των ευρωπαίων συμμάχων στον αμυντικό προϋπολογισμό του NATO | Shutterstock/lev radin

Ο Τραμπ θα απαιτήσει το 3% του ΑΕΠ από τα μέλη του NATO

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2024, 17:04
Ο Ντόναλντ Τραμπ σταθερά απαιτεί μεγαλύτερη συμμετοχή των ευρωπαίων συμμάχων στον αμυντικό προϋπολογισμό του NATO
|Shutterstock/lev radin

Ο Τραμπ θα απαιτήσει το 3% του ΑΕΠ από τα μέλη του NATO

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2024, 17:04

Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ για τη συνεισφορά των κρατών-μελών του NATO στο αμυντικό κόστος της συμμαχίας έχει εκφραστεί επανειλημμένα –και χωρίς περιστροφές– από την πρώτη χρονιά του στον Λευκό Οίκο. Τώρα ένας εκπρόσωπός του αποκαλύπτει στους Times του Λονδίνου ότι ο πρώην πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτήσει το 3% του ΑΕΠ των μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες της.

Η «σκέψη του Τραμπ εξελίσσεται» προς τον νέο στόχο –προς το παρόν μόνο οι ΗΠΑ και δύο άλλα μέλη, η Ελλάδα και η Πολωνία, έχουν πετύχει να αποδίδουν το 3% του ΑΕΠ τους στο NATO– ως ένα τίμημα για τη συνεχιζόμενη αμερικανική συνεισφορά στην κοινή άμυνα της Ευρώπης, εάν επιστρέψει στην εξουσία μετά τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

Ο πρώην αμερικανός πρόεδρος έχει επηρεαστεί από τα επιχειρήματα του προέδρου Ντούντα της Πολωνίας, ο οποίος ζητά σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών από όλες τις χώρες της συμμαχίας, σύμφωνα με πηγή κοντά στον Τραμπ. Οι δυο τους συναντήθηκαν για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη τον περασμένο μήνα. Ο πολωνός πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει το 3% από τα 32 κράτη-μέλη τον προσεχή Ιούλιο, στη διάρκεια της επετείου για τα 75 χρόνια του NATO.

«Η σκέψη [του Τραμπ] εξελίσσεται προς το 3%, ειδικά μετά τη συνομιλία του με τον Ντούντα – και αυτό δεν περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας», λέει στους Times ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου. Πρόκειται για ανησυχητική εξέλιξη, που προβληματίζει τους ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίοι προσπαθούν ακόμα να ανταποκριθούν στις πιέσεις του Τραμπ για τον στόχο του 2% που το NATO έθεσε επισήμως το 2014.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του από το 2017 έως το 2021, ο Τραμπ υποστήριξε αυτό το κάλεσμα με απειλές απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμμαχία, η οποία αποτελεί προπύργιο της ευρωπαϊκής άμυνας κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Οι δαπάνες του NATO έχουν αυξηθεί μαζικά από τότε, αλλά το ένα τρίτο των μελών του εξακολουθούν να υπολείπονται του στόχου του 2%. Μόνο η Πολωνία, οι ΗΠΑ και η χώρα μας ξοδεύουν πάνω από το 3% του ΑΕΠ τους.

Ο Τραμπ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν είπε ότι θα «ενθάρρυνε» τη Ρωσία να κάνει «ότι στο διάολο θέλει» απέναντι σε οποιοδήποτε μέλος του ΝΑΤΟ δεν εκπληρώνει τον στόχο δαπανών του 2%, παρά τη ρήτρα συλλογικής αυτοάμυνας που δεσμεύει όλα τα μέλη της συμμαχίας.

Μια πιθανή αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της συμμαχίας θα ήταν ιδιαίτερα δυσμενής για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Συντηρητικοί υποσχέθηκαν πρόσφατα σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά όχι στο 3%. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στη Βαρσοβία την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι οι Τόρις θα αυξήσουν τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες της χώρας ως το 2030 στο 2,5% του ΑΕΠ.

Δεν είναι σαφές εάν οι αμυντικές δαπάνες συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Τραμπ και του βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον στο σπίτι του πρώην προέδρου στη Φλόριντα τον περασμένο μήνα. Την περασμένη εβδομάδα ο Ντέιβιντ Λάμι, σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, ανέφερε ότι το κόμμα του θα ανταποκριθεί στη δέσμευση του 2,5% του βρετανού πρωθυπουργού, αλλά μόνο όταν οι οικονομικές συνθήκες της χώρας το επιτρέψουν.

Η πηγή του επιτελείου Τραμπ ανέφερε στους Times ότι ο πρώην πρόεδρος έχει ένα βιώσιμο σχέδιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης Ρωσίας–Ουκρανίας, που θα εφαρμόσει από την πρώτη ημέρα της δεύτερης θητείας του. Ο αμερικανός μεγιστάνας ισχυρίζεται σταθερά ότι θα καταφέρει να τερματίσει τον πόλεμο, καθώς, όπως λέει, έχει προσωπικές σχέσεις με τους ηγέτες των δύο χωρών – χωρίς, όμως, ακόμα να έχει ανακοινώσει λεπτομέρειες του σχεδίου του.

Σε κείμενό του στην Washington Post τον περασμένο Μάρτιο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο πολωνός πρόεδρος Ντούντα ανέφερε τη δέσμευση της συμμαχίας για τον στόχο του 2% προ δεκαετίας, αλλά πρόσθεσε ότι «οι αυξανόμενες απειλές» εναντίον των κρατών-μελών της επιβάλουν την αύξηση των δαπανών στο 3% του ΑΕΠ όλων των χωρών.

Ο Ντούντα είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο για την 25η επέτειο από την ένταξη της Πολωνίας στο NATO ότι μεγάλο μέρος των υψηλών αμυντικών δαπανών της Πολωνίας πηγαίνει σε αμερικανικές αμυντικές εταιρείες – επιχείρημα που σίγουρα στόχευε στα επιχειρηματικά ένστικτα του Τραμπ, ο οποίος διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα απέναντι στον πρόεδρο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...