850
| REUTERS/Ken Cedeno

Ο Τραμπ, τα φάρμακα και ο πανικός της ήττας

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 07:23
|REUTERS/Ken Cedeno

Ο Τραμπ, τα φάρμακα και ο πανικός της ήττας

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 07:23

Παρότι είχε δώσει δείγματα πλειστάκις, αυτή τη φορά φαινόταν πραγματικά εκτός εαυτού και παραληρηματικός. Εστειλε μια σειρά από ακατάληπτα tweets, όντας άρρωστος αλλά και μολυσματικός, έκανε το γύρο του νοσοκομείου επιβαίνοντας σε ένα τεθωρακισμένο SUV για να χαιρετήσει τους υποστηρικτές του, έφτασε στο σημείο να απαιτήσει τη σύλληψη των αντιπάλων του.

Αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ διαγνώστηκε θετικός στον κορονοïό και έλαβε στο πλαίσιο της θεραπείας του και μεγάλες δόσεις στεροειδών, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και άλλοι επιφανείς επικριτές του αμερικανού προέδρου αλλά και ειδικοί σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο τα εν λόγω φάρμακα να αλλοίωσαν την κρίση του, καθώς η υπερβολική χρήση τους καθιστά όσους τα λαμβάνουν περισσότερο επιθετικούς και οργισμένους, έως και μανιακούς.

Η κατάσταση του Ντόναλντ Τραμπ έθεσε εκ νέου επί τάπητος το ενδεχόμενο επίκλησης της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία ένας Πρόεδρος μπορεί να καθαιρεθεί για λόγους ψυχικής υγείας. Την ίδια ώρα μια καθηγήτρια από τη Νομική Σχολή του Στάνφορντ που έλαβε την ίδια θεραπεία με τον Τραμπ, σημείωσε στο Twitter πως η ίδια δεν θα μπορούσε να είναι «ούτε πρόεδρος της γάτας μου» υπό την επήρειά τους.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Πίτερ Νίκολας, δημοσιογράφο του The Atlantic που καλύπτει τον Λευκό Οίκο, εστιάζοντας σε όλες αυτές τις υποψίες και τις ανησυχίες, χάνεται το νόημα. Γιατί ο αμερικανός πρόεδρος «είναι επιθετικός όταν είναι άρρωστος, όπως είναι εχθρικός όταν είναι καλά. Βλέπει συνωμοσίες όταν λαμβάνει δεξαμεθαζόνη, όπως βλέπει συνωμοσίες όταν πίνει Diet Coke στο Οβάλ Γραφείο. Εχουν περάσει μέρες από τότε που σταμάτησε να παίρνει το φάρμακο και εκείνος ακούγεται εξίσου αποπροσανατολισμένος», υποστηρίζει ο αμερικανός δημοσιογράφος.

Αλλά θεωρεί ότι το γεγονός αυτό δεν οφείλεται στα στεροειδή που έλαβε ο Τραμπ για να αντιμετωπίσει τον κορονοïό, πως τη διάθεσή του δεν την χαλάει μια φαρμακευτική αγωγή αλλά ο πανικός της ήττας και ο φόβος της αποτυχίας. «Είναι πεσμένος και ενδέχεται να χάσει», ανέφερε στον Νίκολας πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, διατηρώντας την ανωνυμία του και επισημαίνοντας πως «αυτό είναι φόβος».

Η κατάσταση έχει καταστεί ιδιαίτερα πολύπλοκη και συνάμα ανησυχητική, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Το να εκτιμηθεί κατά πόσο έχει αλλοιωθεί η κρίση του αμερικανού προέδρου είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Συνήθως οι γιατροί λαμβάνουν υπόψη τυχόν αποκλίσεις από ό,τι ορίζεται ως φυσιολογικό στην περίπτωση του κάθε ασθενή.

Αλλά η συνήθης συμπεριφορά του Τραμπ είναι «ας πούμε, επιεικώς, ασυνήθιστη», ανέφερε στο The Atlantic ο Ρόμπερτ Βάκτερ, πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο ενώ ο πρώην αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αρκέστηκε να δηλώσει χωρίς περιστροφές πως «ο τύπος είναι τρελός».

Οπότε η συμπεριφορά του αμερικανού προέδρου τις τελευταίες ημέρες δεν είναι περισσότερο αλλοπρόσαλλη από όσο ήταν κατά τη διάρκεια άλλων περιόδων που ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος, αν όχι κατά τη διάρκεια ολόκληρης της θητείας τους. Απλά στην προκειμένη περίπτωση το διακύβευμα είναι πολύ πιο υψηλό.

«Παρότι θεωρώ πως είναι λίγο πιο τεταμένος, αυτός είναι ο κλασικός Ντόναλντ Τραμπ», υποστήριξε πρώην διευθυντικό στέλεχος της αλυσίδας ξενοδοχείων και καζίνο του αμερικανού προέδρου, σχολιάζοντας τη συμπεριφορά του μετά τη νοσηλεία του. Τώρα, όμως, η πίεση που ενδεχομένως να αισθάνεται «γνωρίζοντας πως πρόκειται να χάσει τις εκλογές, εντείνει όλα όσα βλέπουμε και τον θέτει σε υπερδιέγερση», εξήγησε και ο Μάικλ Κόεν, πρώην  δικηγόρος του Τραμπ και στενός του συνεργάτης.

Μιλώντας στο Fox την προηγούμενη Πέμπτη ο Ντόναλντ Τραμπ πρόλαβε να βάλει για πολλοστή φορά κατά της Νάνσι Πελόζι («έχει πολλά ψυχικά προβλήματα»), κατά του Τζο Μπάιντεν («είναι διαταραγμένος»), κατά του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο («ανίκανος»), κατά της Antifa («αποβράσματα»), κατά του πρώην επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόουμι («διεφθαρμένος») και κατά των  MME («εχθροί του λαού»).  Και μιλώντας για την Γκρέτσεν Γουίτμερ, δίχως να αναφέρει το όνομά της, υποστήριξε πως η Δημοκρατική κυβερνήτης του Μίσιγκαν θέλει «να γίνει δικτάτορας» στην πολιτεία. «Οι άνθρωποι δεν την αντέχουν», πρόσθεσε λίγες ημέρες αφότου το FBI αποκάλυψε πως ομάδα ακροδεξιών σχεδίαζε να την απαγάγει με αφορμή τα αυστηρά μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Αλλά η άκρως επιθετική στάση του Τραμπ σίγουρα δεν εκπλήσσει τους όλους όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του εντός του Λευκού Οίκου. «Οσον αφορά την τωρινή συμπεριφορά του, πρόκειται για μια συνηθισμένη μέρα στο γραφείο», υποστήριξε και ο Τζον Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ. «Δεν χρειάζεται να πάρει στεροειδή για να συμπεριφέρεται έτσι», πρόσθεσε ο Μπόλτον.

«Το πρόσωπο του παραμορφωνόταν και κοκκίνιζε και μπορούσες να δεις σάλια να πετάγονται από το στόμα του επειδή είχε εξοργιστεί με κάτι. Δεν θεωρώ πως η αποκαλούμενη οργή των στεροειδών (roid rage) ήταν τόσο αξιοσημείωτη», ανέφερε ο Μάικλ Τέιλορ, πρώην προσωπάρχης του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και νυν σφοδρός επικριτής του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κατάσταση, ωστόσο, ενδέχεται να επιδεινωθεί και μάλιστα ραγδαία. Καθώς η Ημέρα της Κρίσεως πλησιάζει, όσο αυξάνεται ο φόβος της ήττας που αισθάνεται ο Τραμπ, τόσο πιο απεγνωσμένα θα είναι τα ξεσπάσματά του, τόσο πιο οργισμένα θα βάλει κατά των όποιων αντιπάλων του, ευελπιστώντας να αποτρέψει μια ήττα την οποία ο ίδιος θα εκλάβει ως «απαράδεκτη μομφή. Σε κάποιον που ποθεί τον υπέρμετρο θαυμασμό και δεν ικανοποιείται ποτέ, μια ήττα θα μπορούσε να ανοίξει μια πληγή την οποία καμία θεραπεία δεν μπορεί να κλείσει», καταλήγει ο Νίκολας Πίτερσον.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...