Rewind: «Δεν θα έπρεπε να έχουμε έναν υποψήφιο που δεν πιστεύει στην μοντέρνα επιστήμη και να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας μας. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να αναλάβουν το ρόλο τους». Αυτά έλεγε τον περασμένο Μάρτιο ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο καλώντας τους αμερικανούς ψηφοφόρους να «μαυρίσουν» τους Ρεπουμπλικανούς – τότε το παιχνίδι ήταν ακόμα Ντόναλντ Τραμπ ή Τεντ Κρουζ, αλλά και οι δύο έλεγαν ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια απάτη.
Fast forward: Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο διαβαίνει το κατώφλι του Πύργου Τραμπ στην Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν. Φωτογραφίες από τη συνάντηση δεν κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης ωστόσο το ραντεβού έγινε την Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου. Παρόντες ήταν ο Ντι Κάπριο, ο Τραμπ, ο Τέρι Τάμισεν που είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος «Λεονάρντο Ντι Κάπριο» (LDF), και η καθώς φαίνεται ιδιαίτερα δυναμική στα περιβαλλοντικά ζητήματα κόρη του νεοεκλεγέντος Προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ.
Θέμα συζήτησης των τεσσάρων ήταν, κατόπιν πρωτοβουλίας του αμερικανού ηθοποιού, «η καταπολέμηση της ανεργίας μέσω εργασιών με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος». Η συνάντηση, για την ιστορία, πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι επέλεξε τον Σκοτ Προύιτ, έναν γνωστό αρνητή σε θέματα κλιματικής αλλαγής γενικό εισαγγελέα της Οκλαχόμα για τη θέση του υπουργού Περιβαλλοντικής Προστασίας…
Είναι γνωστό ότι ο Τραμπ πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή δεν οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση και εάν, εν πάσει περιπτώσει μία χώρα ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη σήμερα, αυτή είναι η Κίνα, όχι οι ΗΠΑ.
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, είχε ξανασυναντήσει την Ιβάνκα και της έδωσε μία κόπια του ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Before the Flood» (2016), στο οποίο υπογράφει την παραγωγή και για το οποίο έχει συνεργαστεί με τον Μάρτιν Σκορτσέζε. Το ντοκιμαντέρ μιλά για τις καταστροφές που επίκεινται στον πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Σε επίσημη δήλωσή του στο Associated Press , ο Τέρι Τάμινεν, επιβεβαίωσε τη συνάντηση των τεσσάρων, στον «Πύργο Τραμπ», στη Νέα Υόρκη. Διευκρίνισε δε πως έγινε για να παρουσιάσουν, ο ίδιος και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο στον Ντόναλντ Τραμπ, στην Ιβάνκλα και σε άλλα μέλη της ομάδας του νέου προέδρου τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να εξασφαλιστούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην περίπτωση που οι ΗΠΑ οργανωμένα κινηθούν προς την εξασφάλιση καθαρής, ανανεώσιμης ενέργειας.
Πάντως ο νεοδιορισθής υπουργός Περιβάλλοντος, Σκοτ Προύιτ, έχει ήδη χαρακτηρίσει με δηλώσεις του την πολιτική Ομπάμα για το Περιβάλλον ως «παράνομη και υπερβατική» και έχει ήδη εκφράσει τις αμφιβολίες του για την εγκυρότητα των επιστημονικών ερευνών που σχετίζουν την ανθρώπινη δραστηριότητα με την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Ο Προύιτ ως Γενικός Εισαγγελέας της Οκλαχόμα, έλαβε επίσης μέρος στην κίνηση 28 πολιτειών εναντίον του Υπουργείου Περιβαλλοντικής Προστασίας για το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας που προώθησε η κυβέρνηση Ομπάμα, με σκοπό τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα.
Οικολογικές οργανώσεις χαρακτήρισαν τον Προύιτ ως τη μαριονέτα της βιομηχανίας καυσίμων. Σημειωτέον δε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του, προεκλογικά, ότι θα βγάλει τις ΗΠΑ από την Κλιματική Συμφωνία που υπεγράφη στο Παρίσι στις 22 Απριλίου του 2016.
«Η συνάντηση του Ντι Κάπριο με τον Τραμπ είχε ως θέμα τα οφέλη στην οικονομία, που μπορεί να έχει η ανανεώσιμη ενέργεια», δήλωσε ο Τέρι Τάμινεν μετά τη συνάντηση στον Πύργο Τραμπ.
«Σήμερα παρουσιάσαμε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και στους συμβούλους του ένα γενικό πλαίσιο, το οποίο επεξεργάστηκε το Ιδρυμα Λεονάρντο Ντι Κάπριο σε συνεργασία με εξέχουσες προσωπικότητες των οικονομικών και του περιβαλλοντισμού. Το πλαίσιο αυτό δείχνει λεπτομερώς πώς μπορεί να ανακάμψει η οικονομία σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ εάν γίνουν επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές ενέργειας.
» Εστιάσαμε στο πώς μπορούν να εξασφαλιστούν ασφαλείς θέσεις εργασίας για εκατομμύρια Αμερικανούς στην κατασκευή και τη λειτουργία συστημάτων ενέργειας, εμπορικών και οικιακών, τα οποία θα βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές».
Παρεμπιπτόντως τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ και η Ιβάνκα είχαν μία ακόμη συνάντηση στον Πύργο Τραμπ με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος. Συνομίλησαν με τον «πράσινο» αντιπρόεδρο του Μπιλ Κλίντον, Αλ Γκορ. Ο ίδιος, αργότερα, σε δηλώσεις του εξήρε τον ρόλο που θέλει να παίξει η Ιβάνκα Τραμπ στα περιβαλλοντικά ζητήματα, επί προεδρίας του πατέρα της.
Μετά τις «περιβαλλοντικές» συναντήσεις αυτής της εβδομάδας, ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύτηκε να συναντηθεί εκ νέου, μέσα στο 2017, τόσο με τον Αλ Γκορ, όσο και με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.
Πάντως γεγονός είναι πως το 2016 έχει χαρακτηριστεί ως το πιο θερμό έτος από τις αρχές του 20ού αιώνα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι ΗΠΑ θα έρθουν αντιμέτωπες με πρωτοφανείς πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασία και μετακίνηση πληθυσμών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News