1253
Στόρμι Ντάνιελς και Ντόναλτ Τραμπ | Getty / Reuters / Creative Protagon

Ο Τραμπ στο εδώλιο – μια ιστορική ημέρα για τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2024, 12:20
Στόρμι Ντάνιελς και Ντόναλτ Τραμπ
|Getty / Reuters / Creative Protagon

Ο Τραμπ στο εδώλιο – μια ιστορική ημέρα για τις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 15 Απριλίου 2024, 12:20

Υπήρξε επιχειρηματίας, τηλεοπτικός σόουμαν και πρόεδρος των ΗΠΑ. Για το πρωί της Δευτέρας 15 Απριλίου, σε μια αίθουσα δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, ο Ντόναλντ Τραμπ κλήθηκε να παίξει έναν ακόμη ρόλο, ως ο πρώτος πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου που θα δικαστεί ποινικά.

Η υπόθεση, που αφορά τα χρήματα που καταβλήθηκαν στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, έχει βαθιές πολιτικές και νομικές προεκτάσεις, καθώς ο Τραμπ διεκδικεί την προεδρία απέναντι στον Τζο Μπάιντεν στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου. Είναι, όπως επισημαίνει ο Guardian, μια δίκη όχι μόνο του Τραμπ αλλά και της Αμερικής, που δοκιμάζει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις ισορροπίες της χώρας και την ιερή υπόσχεση ότι κανείς –ούτε ένας πρόεδρος– δεν είναι υπεράνω του νόμου.

Ο Τραμπ θα προσχωρήσει στις τάξεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του Ιμράν Χαν, του Νικολά Σαρκοζί, του Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του Τζέικομπ Ζούμα ως ακόμη ένας παγκόσμιος ηγέτης που υπερασπίστηκε τον εαυτό του σε ποινικό δικαστήριο. Για τις ΗΠΑ, αυτό είναι αχαρτογράφητο έδαφος: ακόμη και ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο μόνος πρόεδρος που παραιτήθηκε, δεν δικάστηκε ποτέ για τον ρόλο του στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει τον Ρίτσαρντ Νίξον και το Γουότεργκεϊτ να μοιάζουν με παιχνίδι», είπε στον Guardian ο δικηγόρος Νορμ Αϊζεν, σε μια ενημέρωση που διοργάνωσε το Defend Democracy Project. «Η ιστορική φύση της πρώτης δίκης ενός πρώην προέδρου θα συνδυαστεί με το αποτέλεσμα: η ετυμηγορία είναι πιο πιθανό να είναι καταδικαστική και η ποινή πιο πιθανό να είναι ποινή φυλάκισης».

Ο Τραμπ κατηγορείται ότι κανόνισε μια πληρωμή 130.000 δολαρίων μέσω του δικηγόρου του, Μάικλ Κόεν, στην Ντάνιελς τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, εξαγοράζοντας τη σιωπή της για μια υποτιθέμενη σεξουαλική επαφή μεταξύ τους σε ξενοδοχείο το 2006. Ακολούθως, ο Τραμπ κατηγορείται ότι πλαστογραφούσε αρχεία για να καλύψει την πληρωμή.

Αρνούμενος οποιαδήποτε εξωσυζυγική επαφή με την Ντάνιελς, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Στέφανι Κλίφορντ, ο Τραμπ είπε ότι η πληρωμή έγινε για να σταματήσει τις «ψευδείς και εκβιαστικές κατηγορίες» της. Ο ίδιος δήλωσε αθώος σε 34 κατηγορίες για παραποίηση αρχείων, στη δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ.

Στο ποινικό δικαστήριο της κομητείας της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν, ο Τραμπ, κάποτε ο πιο ισχυρός άνδρας στον κόσμο, θα παρουσιάσει ένα μετριοπαθές πρόσωπο, καθώς η επιλογή των ενόρκων ξεκινά τη Δευτέρα. «Δεν μπορεί να σηκωθεί και να πει: “Εχω αντίρρηση! Είσαι βλάκας”», είπε στον Guardian ο Αλαν Λίχτμαν, καθηγητής Ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στην Ουάσιγκτον. «Πρέπει να κάθεται ήσυχα και αυτό δεν ταιριάζει με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα επιχειρήματα που προβάλλει ο Τραμπ –ότι πρόκειται για κυνήγι μαγισσών, ότι τον καταδιώκει το βαθύ κράτος και η οικογένεια του Μπάιντεν– παύουν να έχουν οποιαδήποτε σημασία όταν προσέρχεται στο δικαστήριο. Ο Τραμπ είναι σε πραγματικό αδιέξοδο».

Αν και ο Τραμπ είναι απίθανο να καταθέσει στη δίκη, η οποία δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, η πείρα δείχνει ότι έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου θα απολαύσει τα φώτα των ΜΜΕ και θα το χρησιμοποιήσει για να κατηγορήσει τον Μπραγκ, να διαδώσει θεωρίες συνωμοσίας, να απεικονίσει τον εαυτό του ως θύμα και να συγκεντρώσει περισσότερους υποστηρικτές. Επίσης είναι πολύ πιθανό να ζητήσει χρήματα από το κοινό για τη νομική και πολιτική του στήριξη.

Στη δίκη δεν θα γίνουν απαραίτητα νέες αποκαλύψεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη ερευνήσει την πορεία των χρημάτων και ο Κόεν ομολόγησε την ενοχή του, το 2018, για παραβιάσεις του ομοσπονδιακού νόμου για τη χρηματοδότηση πολιτικής εκστρατείας, καταθέτοντας ότι ο Τραμπ ενορχήστρωσε την πληρωμή στην Ντάνιελς. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς επέλεξαν τότε να μην κατηγορήσουν τον Τραμπ και να ολοκλήρωσαν την έρευνά τους το 2019.

Ο Μπραγκ υποστήριξε ότι η υπόθεση αφορά την προσπάθεια του Τραμπ να αλλοιώσει τις εκλογές του 2016, εξαγοράζοντας τη σιωπή των ανθρώπων που είχαν δυνητικά επιζήμιες πληροφορίες για αυτόν. Ορισμένοι σχολιαστές κατηγόρησαν τον εισαγγελέα για υπερβολή, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να προκαλέσει ακούσια συμπάθεια προς τον Τραμπ στη λιγότερο σοβαρή από τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος.

Ο Λίχτμαν διαφωνεί. «Είναι απίστευτα σημαντικό να βλέπουμε τον πρώτο υποψήφιο ενός μεγάλου κόμματος για την προεδρία, και τον πρώτο πρώην πρόεδρο, να δικάζεται για σοβαρά κακουργήματα που επισύρουν ποινικές ποινές. Φανταστείτε να ήταν ο Μπαράκ Ομπάμα. Οι συντηρητικοί θα φώναζαν ότι είναι η δίκη του αιώνα, αποκλείοντάς τον από το να γίνει πρόεδρος. Επιπλέον, είναι άσχετο με τη σημασία αυτής της δίκης ότι ενδέχεται να του απαγγελθούν ακόμη πιο σοβαρές κατηγορίες. Αν δικάζεσαι για βιασμό, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό, μόνο και μόνο επειδή μπορεί αργότερα να δικαστείς για κατά συρροή φόνο», είπε στον Guardian.

Πράγματι, για οποιονδήποτε άλλο πολιτικό, σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της αμερικανικής ιστορίας, η δίκη της Δευτέρας θα ήταν το τέλος της πολιτικής σταδιοδρομίας του. Αλλά ο Τραμπ, ο οποίος κάποτε καυχιόταν ότι θα μπορούσε να πυροβολήσει κάποιον στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και να μη χάσει ψήφους, επιβιώνει της μιας κρίσης μετά την άλλη.

Τον περασμένο χρόνο ουσιαστικά συνδύασε τις εμφανίσεις του στα δικαστήρια με την προσπάθειά του να ανακτήσει τον Λευκό Οίκο, μετατρέποντας τα νομικά δεινά του σε καθοριστικό χαρακτηριστικό μιας εκστρατείας εκδίκησης. Η εκλογική βάση του το «τρώει»: Οι δωρεές στον Τραμπ αυξήθηκαν μετά την παραπομπή από τον Μπραγκ, τον Απρίλιο του 2023, και το προβάδισμά του σε δημοσκόπηση έναντι των αντιπάλων του για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών διευρύνθηκε.

Η Γκουέντα Μπλερ, βιογράφος του Τραμπ, είπε: «Ο,τι κι αν συμβεί, θα προσπαθήσει να βγάλει χρήματα από αυτό. Θα επιμένει ότι δεν έκανε τίποτα κακό και ότι πρόκειται για κυνήγι μαγισσών. Είναι ακόμα πιστός στο δόγμα ότι αρκεί να αρνείται τα πάντα. Δεν πρόκειται να κάνει πίσω».

Αλλά η συγκεκριμένη δίκη του Τραμπ, με κατηγορίες που ενέχουν το ενδεχόμενο φυλάκισης, τον θέτει αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη δοκιμασία μέχρι τώρα. Σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τον Φεβρουάριο, περίπου το ένα τέταρτο των αυτοπροσδιοριζόμενων Ρεπουμπλικανών και περίπου οι μισοί ανεξάρτητοι δήλωσαν ότι δεν θα ψήφιζαν τον Τραμπ εάν καταδικαστεί για κακούργημα από ενόρκους. Αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό στις εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων πιθανόν θα κριθεί οριακά.

Ο Κουρτ Μπαρντέλα, ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών, είπε: «Αν καταδικαστεί, θα αποξενώσει τους ανεξάρτητους ψηφοφόρους που θα του χρειαστούν αν θέλει να κερδίσει τον Νοέμβριο».

Το timing είναι επίσης πολύ κακό. Ο Τραμπ μόλις απογοήτευσε τους ευαγγελιστές ψηφοφόρους δηλώνοντας την αντίθεσή του στην εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων. Τώρα έρχεται μια δίκη γεμάτη πικάντικες λεπτομέρειες. Ο Μπαρντέλα πρόσθεσε: «Οι χριστιανοί ψηφοφόροι που θα ακούσουν όλες αυτές τις λεπτομέρειες για τη σχέση του με μια πορνοστάρ, ενώ η γυναίκα του ήταν έγκυος, σίγουρα δεν θα χαρούν».

Είναι η πρώτη από τις τέσσερις πιθανές ποινικές δίκες για τον Τραμπ και μπορεί να είναι η μόνη που θα λάβει χώρα πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει επίσης ομοσπονδιακές κατηγορίες στην Ουάσιγκτον και πολιτειακές κατηγορίες στη Τζόρτζια για τις προσπάθειές του να ανατρέψει την ήττα του από τον Μπάιντεν το 2020, καθώς και ομοσπονδιακές κατηγορίες στη Φλόριντα για παράνομη διατήρηση διαβαθμισμένων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από την εξουσία το 2021. Δεν έχουν οριστεί ημερομηνίες για τις δίκες και εάν ο Τραμπ ανακτήσει την προεδρία, θα μπορούσε να ακυρώσει τις δύο ομοσπονδιακές διώξεις.

Ο Λάρι Τζέικομπς, διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, είπε στον Guardian: «Το γεγονός ότι ο Τραμπ καλείται να δικαστεί στη Νέα Υόρκη είναι ξεκάθαρο παράδειγμα ότι το σύστημα Δικαιοσύνης μας εξελίσσεται. Από την άλλη πλευρά, μάλλον είναι αρνητικό το γεγονός ότι οι πιο σοβαρές κατηγορίες –για τον ρόλο του στην προσπάθεια υπονόμευσης των εκλογών του 2020 και την παράνομη κατοχή των άκρως απόρρητων εγγράφων μετά την αποχώρησή του– δεν πρόκειται να δικαστούν πριν από την ημέρα των εκλογών. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα για το αμερικανικό δικαστικό σύστημα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...