539
Ο Ντόναλντ Τραμπ, θεατρικός όσο ποτέ, στην ομιλία του στο Κάρσον Σίτι της Νεβάδα | REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ σοκάρει: Μην ψηφίσετε τον Μπάιντεν γιατί «θα ακούει τους επιστήμονες»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 18:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/10/2020, 20:21
Ο Ντόναλντ Τραμπ, θεατρικός όσο ποτέ, στην ομιλία του στο Κάρσον Σίτι της Νεβάδα
| REUTERS/Carlos Barria

Ο Τραμπ σοκάρει: Μην ψηφίσετε τον Μπάιντεν γιατί «θα ακούει τους επιστήμονες»

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2020, 18:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 19/10/2020, 20:21

Θεατρικός, αμετροεπής, επικοινωνιακός, αρνητής της επιστήμης και βεβαίως του κορονοϊού – κλασικός Ντόναλντ Τραμπ. «Είχα κορονοϊό. Μια χαρά δεν είμαι τώρα;», είπε κάποια στιγμή στο πλήθος που παραλληρούσε στο Κάρσον Σίτι –λίγοι φορούσαν μάσκα. Η περιοδεία του προέδρου των ΗΠΑ στη Νεβάδα, πολιτεία που θεωρείται «swing state» αλλά για την ώρα προηγείται σχετικά άνετα στις δημοσκοπήσεις –με έναν μέσο όρο 6,3%– ο Τζο Μπάιντεν, είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί να τρομάζουν έναν λογικό κεντρώο ψηφοφόρο, αλλά μπορεί να ακουστούν σαν μελωδία στα αυτιά όσων θέλουν να αγνοήσουν τους κινδύνους, ακόμα και μιας επιδημίας τόσο φονικής όσο η Covid-19.

O Τραμπ μίλησε την Κυριακή στο Κάρσον Σίτι, περιγράφοντας μια Αμερική που είναι ξανά έτοιμη να απογειωθεί –«έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στην υπερανάπτυξη του Τραμπ και την ύφεση του Μπάιντεν» είπε στους οπαδούς του, προτού τους μιλήσει για διάφορα, από το νερό στα πλυντηρια πιάτων μέχρι την ειρήνη στη Μέση Ανατολή– και έπειτα πήγε σε μια εκκλησία στο Λας Βέγκας: φυσικά ελάχιστοι φορούσαν μάσκα, ούτε και ο ίδιος αφού άλλωστε συστήνεται ως άτρωτος από τον κορονοϊό, έπειτα έβγαλε και μερικά 20δόλαρα και τα έδωσε για τις ανάγκες των πιστών και στο τέλος άκουσε να του λένε ότι ο Θεός τους είπε ότι θα επανεκλεγεί πρόεδρος.

Θεωρητικά ήταν μια καλή περιοδεία, με πολύ συναίσθημα και λίγη λογική, όπως τον θέλουν οι ψηφοφόροι. Μόνο που κάποια στιγμή, στην ομιλία του στο Κάρσον Σίτι, ο Τραμπ ξέφυγε. Είπε στον κόσμο να μην ψηφίσουν τον Μπάιντεν γιατί «θα ακούει τους επιστήμονες» για την πανδημία. Λίγο αργότερα αποκάλεσε τον Αντονι Φάουτσι, τον κορυφαίο αμερικανό λοιμωξιολόγο, «ηλίθιο».

«Αν εγώ άκουγα συνεχώς του επιστήμονες, τώρα θα ήμασταν μια χώρα σε τρομακτική ύφεση, ενώ τώρα είμαστε σαν πύραυλος. Δείτε τα νούμερα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Εννοούσε τα νούμερα της οικονομίας και όχι των νεκρών που έφτασαν στις ΗΠΑ τους 220.000.

O Μπάιντεν δεν έχασε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αναπαρήγαγε στο Twitter ένα άρθρο σχετικά με τα λεγόμενα του Τραμπ, σχολιάζοντας μονολεκτικά: «Ναι», δηλαδή θα ακούει τους επιστήμονες.

Ο στόχος του Τραμπ σαφής: να περιγράψει τον αντίπαλό του ως έναν άνθρωπο που επειδή θα ακούει τους επιστήμονες, θα επιβάλλει lockdown και θα διαλύσει την οικονομία.

Οντας πολύ πίσω στις δημοσκοπήσεις, η τρομοκράτηση των ψηφοφόρων –λες και δεν είναι ήδη τρομοκρατημένοι από την πανδημία– είναι το μόνο πολιτικό επιχείρημα που του έχει απομείνει. Αλλά με τι τίμημα, τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και σε επίπεδο συμβολισμών: Είναι τρομακτική η άρνηση του ηγέτη της ισχυρότερης χώρας του κόσμου να ακούει τους επιστήμονες, όπως και η άνεσή του να επιχειρεί να τους ευτελίζει δημοσίως.

Σε όρους πολιτικής επικοινωνίας, αυτή η άρνηση του Τραμπ στην επιστημοσύνη έχει σίγουρα οπαδούς. Απευθύνεται άλλωστε στα σκοτάδια της αμερικανικής ψυχής και ίσως κολακεύει όσους δεν σπούδασαν κάτι –αυτή η ομάδα, ιδίως οι λευκοί χωρίς πτυχίο, του έδωσαν τη νίκη το 2016 στις κρίσιμες πολιτείες.

Ομως, αναλυτές εκτιμούν ότι τώρα αυτά του τα απαξιωτικά σχόλια και η συνολική άρνησή του να ακούσει επιστήμονες, ακόμα και τον επιφανή δρα Αντονι Φάουτσι, τον αποξενώνουν εντελώς από τους πτυχιούχους, τους φοιτητές, και όσους θέλουν να μορφωθούν, να σπουδάσουν και να γίνουν καλύτεροι, την καλή εκδοχή της Αμερικής.

Το ζήτημα είναι ποια Αμερική έχει πλέον τη μεγαλύτερη εκλογική δύναμη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...