734
Ο Τραμπ μιλάει σε υποστηρικτές του που έσπευσαν στο Μαρ-α-Λάγκο αφού επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη | REUTERS/Marco Bello

Ο Τραμπ σε δίκη – και τώρα τι;

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 09:11
Ο Τραμπ μιλάει σε υποστηρικτές του που έσπευσαν στο Μαρ-α-Λάγκο αφού επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη
|REUTERS/Marco Bello

Ο Τραμπ σε δίκη – και τώρα τι;

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2023, 09:11

Η επίσημη απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ βύθισε σε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα την κούρσα για τον Λευκό Οίκο το 2024: ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πλέον αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο μιας δίκης και καταδίκης και ο 46ος πρόεδρος ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του.

Σε μια χωρίς προηγούμενο στα αμερικανικά πολιτικά χρονικά διαδικασία, ο Τραμπ δήλωσε αθώος ενώπιον δικαστή στη Νέα Υόρκη. Είχε μόλις ακούσει την απαγγελία 34 κατηγοριών εναντίον του για την υπόθεση της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και το πώς προσπάθησε, δωροδοκώντας την, να της κλείσει το στόμα πριν από τις από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Μετά τη διαδικασία στο Μανχάταν, ο 76χρονος επιχειρηματίας-πολιτικός ο οποίος άλλαξε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα την περασμένη δεκαετία και έφερε στην αμερικανική πολιτική έναν απίστευτα τοξικό λόγο, επέστρεψε στην οικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα. Οπως αναμενόταν, κατήγγειλε «την παρέμβαση» της δικαιοσύνης στις προεδρικές εκλογές του 2024,  χαρακτήρισε τις κατηγορίες εναντίον του «προσβολή προς το έθνος» και εμφάνισε τον εαυτό του ως θύμα πολιτικής δίωξης ενορχηστρωμένης από τους Δημοκρατικούς.

«Το μόνο έγκλημα που διέπραξα ποτέ ήταν πως υπερασπίστηκα το έθνος μας εναντίον αυτών που επιδιώκουν να το καταστρέψουν», υποστήριξε ο Τραμπ ενώπιον πολλών υποστηρικτών του που έσπευσαν στο Παλμ Μιτς.

Οπως εκτιμούν αναλυτές, ο Τραμπ θα προσπαθήσει τώρα να αποφύγει τη δοκιμασία μιας δίκης, η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2024, λίγο πριν από τις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την επιλογή του υποψηφίου του κόμματος στις προεδρικές εκλογές. Αλλά η όλη διαδικασία είναι ένας πολιτικός γρίφος: υπό κανονικές συνθήκες ένας υποψήφιος πρόεδρος που δικάζεται είναι μια άσχημη και καταδικαστική για τον ίδιο εικόνα· αλλά σε μια αμερικανική Δεξιά που έχει αλλάξει δραματικά –και προς το χειρότερο– ένας «ηρωποιημένος» Τραμπ στο εδώλιο μπορεί να συσπειρώσει τους φανατικούς και πιο θορυβώδεις ψηφοφόρους. Αλλωστε ο Τραμπ έχει καταφέρει να φτιάξει μια δική του πραγματικότητα και αυτό φάνηκε από τα όσα αμετροεπεί και συνωμοσιολογικά είπε στην ομιλία του στο Παλμ Μπιτς.

Σε κάθε περίπτωση η 4η Απριλίου 2023, ήταν μια μέρα που θα μείνει στην Ιστορία. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πέρασε περίπου δύο ώρες στο δικαστήριο του Μανχάταν, όπου μετέβη από τον Πύργο Τραμπ συνοδευόμενος από αυτοκινητοπομπή υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Έξω από το δικαστήριο υποστηρικτές και αντίπαλοι του Τραμπ αντάλλαξαν προσβολές σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα.

Ο Τραμπ υποχρεώθηκε να ακολουθήσει τη διαδικασία που ακολουθείται πάντα κατά την απαγγελία κατηγοριών: δήλωσε το όνομά του, την ηλικία και το επάγγελμά του και του πήραν τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Ωστόσο δεν τον φωτογράφισαν για τα αρχεία του δικαστηρίου, ούτε του πέρασαν χειροπέδες.

Ο δισεκατομμυριούχος δηλώνει αθώος και τονίζει ότι είναι θύμα «κυνηγιού μαγισσών» το οποίο ενορχήστρωσαν οι Δημοκρατικοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος «του έκλεψε» τη νίκη του στις εκλογές του 2020.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι η εμφάνιση του Τραμπ ενώπιον δικαστηρίου «δεν είναι προτεραιότητα» για εκείνον, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ εναντίον του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες: κατηγορείται ότι «ενορχήστρωσε» σειρά πληρωμών προκειμένου να αποσιωπηθούν τρεις υποθέσεις που θα μπορούσαν να τον πλήξουν πριν από τις εκλογές του 2016.

Μεταξύ άλλων η ομάδα του πρώην προέδρου κατέβαλε 130.000 δολάρια στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς – με την οποία φέρεται να είχε εξωσυζυγική σχέση—προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν σταμάτησε να ψεύδεται», τόνισε ο εισαγγελέας του Μανχάταν Αλβιν Μπραγκ, καταγγέλλοντας, έπειτα από πέντε χρόνια που το γραφείο του διεξάγει έρευνα, «τη σοβαρή εγκληματική συμπεριφορά» του νεοϋρκέζου επιχειρηματία.

«Ο νόμος είναι ίδιος για όλους», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου.

Κάνοντας λόγο για μια «θλιβερή» και «λανθασμένη» απαγγελία κατηγοριών, ένας από τους δικηγόρους του Τραμπ, ο Τοντ Μπλανς, του υποσχέθηκε ότι θα δώσει μάχη για να τον υπερασπιστεί.

Μιλώντας από τη Φλόριντα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο στην Αμερική».

«Ένα πολύ σκοτεινό σύννεφο είναι πάνω από την αγαπημένη μας χώρα, δεν έχω ωστόσο καμία αμφιβολία ότι θα ξανακάνουμε την Αμερική μεγάλη», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα η δημοτικότητα του Τραμπ φαίνεται να αυξάνεται, εν μέρει, όπως εκτιμούν κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι, λόγω της απαγγελίας κατηγοριών εναντίον του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο Τραμπ έχει τη στήριξη του 48% των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – αύξηση τεσσάρων μονάδων σε σχέση με τον Μάρτιο.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος εμφανίζεται ως ο πιο ισχυρός αντίπαλος του Τραμπ, στηρίζεται μόλις από το 19% των Ρεπουμπλικάνων – μείωση 11 ποσοστιαίων μονάδων από τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...