Financial Times, Washington Post και Corriere della Sera για ένα ραντεβού στη Φλόριντα με πολύ παρασκήνιο / Η Repubblica για μια τραγωδία α λα Κόπολα / Το L’ Express για μαθήματα πολιτικής σε ανήλικους / Και το BBC…
  • FT, CdS, WP

    Ανάλυση/ Ο Τραμπ, ο Σι, ο Ουν και ένας «μάγος»

    Η είδηση πριν από τη συνάντηση της Πέμπτης ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζιπίνγκ είναι ότι το ραντεβού κλείστηκε με τη βοήθεια του Χένρι Κίσινγκερ – ναι, του ίδιου Κίσινγκερ που πριν από σχεδόν μισό αιώνα είχε εμπνευστεί τη διπλωματία του πινγκ πονγκ που οδήγησε στο ταξίδι του Ρίτσαρντ Νίξον στο Πεκίνο και το ξεπάγωμα στις σχέσεις των δυο πλευρών.

    Ειδήσεις θα βγουν ασφαλώς και μετά τη συνάντηση. Στο μεταξύ, όμως, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και αναλυτές ψάχνονται: η συνάντηση στη Φλόριντα γίνεται μετά τη δήλωση του Τραμπ, μια δήλωση που ακούστηκε σαν τελεσίγραφο, ότι εάν η Κίνα δεν συγκρατήσει τη Βόρεια Κορέα, τότε οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση μόνες τους. Ο αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε μάλιστα το θέμα της Βόρειας Κορέας με εκείνο των σινοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων. «Νομίζω ότι το εμπόριο θα λειτουργήσει ως κίνητρο, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το εμπόριο» είχε δηλώσει στους Financial Times την περασμένη Κυριακή.

    Και πώς το πήρε το Πεκίνο; «Ο Τραμπ λέει ανοησίες» απαντά από την Corriere della Sera ο Σι Γινχόνγκ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Αμερικανικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Ρεμίν και σύμβουλος του κινεζικού καθεστώτος. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Πεκίνο έχει κάνει πολλά ως προς το θέμα των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ. «Αν συνεχίσει έτσι, θα καταστρέψει εντελώς τις σχέσεις του με τους Βορειοκορεάτες. Κι ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ο Σι Τζιπίνγκ ενεργεί όπως θέλει ο Τραμπ για να του κάνει το χατίρι, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν θα σταματούσε τις πυρηνικές δοκιμές». Και μάλλον έχει δίκιο: η Πιόνγιανκ «καλωσόρισε» το ραντεβού της Φλόριντα με μια νέα πυραυλική δοκιμή μόλις την παραμονή.

    Το Πεκίνο έχει προτείνει έναν συμβιβασμό: να σταματήσουν οι Αμερικανοί τα κοινά γυμνάσια με τους Νοτιοκορεάτες ώστε να μπορέσουν να ζητήσουν σε αντάλλαγμα τη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών από την Πιόνγιανγκ. Η Ουάσινγκτον, όμως, έχει απορρίψει την ιδέα. Κι αυτή η στάση, σύμφωνα πάντα με τον κινέζο αναλυτή, θέτει σε δοκιμασία μια σχέση που ούτως ή άλλως είχε πάντα τις δυσκολίες της. Παράλληλα, όμως, δοκιμάζονται οι σχέσεις της Κίνας με την Ιαπωνία, αλλά και τη Νότια Κορέα. Κι αν έχουν φτάσει σε ένα τόσο κακό σημείο, αυτό υποτίθεται ότι οφείλεται και στο αντιπυραυλικό σύστημα Thaad που οι ΗΠΑ εγκαθιστούν στη Νότια Κορέα. Επομένως; «Δεδομένης της γενικής κατάστασης, η Κίνα δεν μπορεί να χάσει την Πιόνγιανγκ. Για μας είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση μιας περιοχής στρατηγικής ανακωχής» λέει ο κινέζος καθηγητής.

    Σύμφωνα με την Washington Post, η Κίνα ζητάει από τον Τραμπ να στηρίξει τη Νέα Οδό του Μεταξιού και να μην παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας (μεταξύ των οποίων θεωρεί ότι περιλαμβάνονται τα θέμα της Ταϊβάν και του Θιβέτ). Σε αντάλλαγμα προσφέρει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα στις ΗΠΑ. Οι σκληροί του Τραμπ (Μπάνον, Ναβάρο, Μίλερ) τάσσονται υπέρ μιας πιο επιθετικής προσέγγισης. Ο μάγος Κίσινγκερ έχει ασφαλώς άλλη άποψη. Ηταν και παραμένει ο θεωρητικός της «διαρκούς διαπραγμάτευσης» και της γνώμης ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη χωρίς ισορροπία δυνάμεων». Και – μάλλον ευτυχώς σε αυτήν την περίπτωση – στα 93 του χρόνια συνεχίζει να έχει επιρροή.

    Φωτό: Ο Χένρι Κίσινγκερ έκλεισε το ραντεβού Τραμπ – Σι Τζιπίνγκ (στο μέσο) που θα μιλήσουν και για τον Κιμ Γιονγκ-Ουν. Πηγή: CreativeProtagon
  • La Repubblica (έντυπη έκδοση)

    Μαφία/ Η κόρη του «νονού» αυτοκτόνησε από μοναξιά

    Η ζωή της Μαρία Ρίτα Λοτζιούτιτσε άλλαξε μέσα σε μια στιγμή. Μια στιγμή που μεταμόρφωσε μια λαμπρή φοιτήτρια σε μια τόσο απελπισμένη γυναίκα ώστε να αποφασίσει να θέσει τέλος στη ζωή της στα 24 της χρόνια.

    Τι πυροδότησε αυτήν την αλλαγή; Η ειλικρίνειά της, σύμφωνα με τη Repubblica. Αυτή η ειλικρίνεια που την έκανε να αποκαλύψει σε μερικούς φίλους στο πανεπιστήμιο ότι κάποιοι από τους πιο διαβόητους μαφιόζους της Καλαβρίας είναι στενοί συγγενείς της. Οτι ο μετανοημένος νονός Νίνο Λουτσάνο, γνωστός και ως «Νάνος», είναι παππούς της. Και ότι ο Τζοβάνι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 16 χρόνια κάθειρξη, είναι πατέρας της.

    Μετά την αποκάλυψη, οι φίλοι απομακρύνθηκαν.  Η Μαρία Ρίτα ένιωσε απομονωμένη, περιθωριοποιημένη, αποκλεισμένη. Υπέφερε από ένα επίθετο, το Λοτζούντιτσε που, μολονότι κυριολεκτικά σημαίνει «Ο δικαστής», την έκανε να ντρέπεται. Ωσπου βούτηξε στο κενό από ένα μπαλκόνι.

    «Είναι ένα σοβαρότατο επεισόδιο που πρέπει να αγγίζει τη συνείδηση όλων. Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτήν την τραγωδία» δήλωσε στην εφημερίδα ο επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της μαφίας Φεντερίκο Καφιέρο ντε Ράχο. «Χάσαμε ένα κορίτσι που πήρε έντιμα το δρόμο του στην ακαδημαϊκή ζωή επειδή δεν είχαμε την ευαισθησία να αντιληφθούμε τι μπορεί να συνέβη σε αυτόν τον νέο άνθρωπο».

    Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα. Κι αυτή τη φορά το κάνουν με υπόκρουση τις μουσικές του Νίνο Ρότα από τον «Νονό» του Κόπολα.

    Φωτό: H Μαρία Ρίτα Λοτζούντιτσε ποζάρει με τη διπλωματική της εργασία. Πηγή: La Repubblica
  • L’ Express

    Απορίες/ Πώς μιλάς για πολιτική στα παιδιά;

    Λίγη θεωρία, πολλή πρακτική: αυτό είναι το ζουμί των συμβουλών που δίνει το L’ Express σε εκείνους τους γονείς οι οποίοι θέλουν να μιλήσουν για πολιτική στα παιδιά τους και δεν ξέρουν πώς να το κάνουν. Η αφορμή γι’ αυτό το ιδιαίτερο αφιέρωμα δόθηκε φυσικά από τις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε λίγες εβδομάδες στη Γαλλία. Κι όπως φαίνεται, δεν είναι καθόλου εύκολη δουλειά. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι τα βρήκαν μπαστούνια απέναντι στα παιδιά από 8 έως 12 ετών που τους «ανέκριναν» στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Προεδρικές εκλογές: οι υποψήφιοι στον πίνακα».

    Ιδού λοιπόν μερικές από τις συμβουλές του περιοδικού: πρώτον, οι γονείς πρέπει να μιλούν για την πολιτική μεταξύ τους ώστε να τραβήξουν το ενδιαφέρον των παιδιών τους. Δεύτερον, να εξηγούν με απλά λόγια και όσο το δυνατόν λιγότερο αφηρημένα πολιτικά θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα τους. Τρίτον, να εξηγήσουν ότι δεν έχουν όλοι τις ίδιες ιδέες ακόμη και μέσα στην ίδια οικογένεια. Κι ακόμη, να πάρουν και τα παιδιά τους όταν πάνε για να ψηφίσουν ώστε να δουν από κοντά πώς λειτουργεί μια κορυφαία διαδικασία της δημοκρατίας.  Και υπάρχει σοβαρός λόγος να γίνουν όλα αυτά. Γιατί εδώ μιλάμε για τους αυριανούς πολίτες.

    Φωτό: Μάθημα πρώτο: Τι κάνουν έντεκα μεγάλοι ο ένας δίπλα στον άλλον; «Débat». Πηγή: Reuters/Lionel Bonaventure
  • BBC

    Γραμματική/ Ο επίμονος διορθωτής των πινακίδων

    Από τον κόσμο των λεπτολόγων της γλώσσας απουσιάζει η έννοια της ανίας. Και σίγουρα απουσιάζει από τον κόσμο ενός ανώνυμου «επιτηρητή της γραμματικής» που γυρνάει στους δρόμους του Μπρίστολ για να βάλει σημεία στίξης εκεί όπου λείπουν και να τα σβήσει από εκεί όπου περισσεύουν. Σύμφωνα με το BBC, τη δουλειά αυτή την κάνει επί 13 ολόκληρα χρόνια, ενώ χρησιμοποιεί ένα μακρύ ραβδί για να φτάνει και τις επιγραφές που είναι ψηλά. Η ειδικότητά του είναι οι απόστροφοι, οι οποίες, όπως φαίνεται, βασανίζουν πολύ τους Βρετανούς. Με τον «Αποστροφέα», λοιπόν, όπως έχει βαφτίσει το ραβδί του, αλλάζει την επιγραφή «gentlemens outfitters» στο σωστό «gentlemen’s outfitters» ή το «motor’s» σε «motors». Κι εντάξει, αυτός την προσπάθεια την κάνει με το πάθος ενός επίμονου διορθωτή. Οι άλλοι μαθαίνουν τίποτα;

    Φωτό: Νύχτα και με κουκούλα η δουλειά γίνεται καλύτερα. Πηγή: BBC



text
  • Στο κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής άνδρας που ήταν παρών στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου. Να πέφτεις από τα σύννεφα


    14 Ιανουαρίου 2025, 21:34