730
O Τραμπ στην ομιλία του στο Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ. Πανηγυρίζει αλλά είναι και θυμωμένος... | REUTERS/Mike Segar

Ο Τραμπ νίκησε και στο Νιου Χαμσάιρ – αλλά η Νίκι Χέιλι επιμένει

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2024, 07:19
O Τραμπ στην ομιλία του στο Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ. Πανηγυρίζει αλλά είναι και θυμωμένος...
|REUTERS/Mike Segar

Ο Τραμπ νίκησε και στο Νιου Χαμσάιρ – αλλά η Νίκι Χέιλι επιμένει

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2024, 07:19

Το Νιου Χαμσάιρ συνηθίζει να στέλνει φάλτσα μηνύματα στα φαβορί. Είναι η πρώτη Πολιτεία που ψηφίζει σε προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα —η Αϊόβα προηγείται μεν κατά μια εβδομάδα, αλλά η εκλογική διαδικασία είναι διαφορετική και δεν λογίζεται ως primary— και συχνά δίνει ευκαιρίες στα αουτσάιντερ. Ομως και σε αυτή την κάλπη, για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, επικράτησε ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και χωρίς εντυπωσιακή διαφορά από τη Νίκι Χέιλι, τη μόνη του αντίπαλο, η οποία εμφανίζεται ως μια μετριοπαθής και λογική υποψηφιότητα σε μια παράταξη που έχει συρθεί σε όλο και πιο ακραίες θέσεις.

Οι προβλέψεις και οι στατιστικές προβολές των μεγάλων αμερικανικών ΜΜΕ έδωσαν στον Τραμπ τη νίκη, αλλά όχι με τις διαφορές που είχε απολαύσει στην Αϊόβα την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με εκτίμηση της Edison Research, ο Τραμπ θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 11 αντιπροσώπους στο συνέδριο από αυτή την πολιτεία, η Χέιλι οκτώ, ενώ τρεις απέμεναν να κατανεμηθούν. Με το 18% των εκτιμώμενων ψήφων καταμετρημένο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξασφάλιζε το 53,6%, ενώ η πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας 44,9%. Κανένας Ρεπουμπλικανός, που έχει κερδίσει τις προκριματικές σε Αϊόβα και Νιού Χαμσάιρ, δεν έχει χάσει ποτέ το χρίσμα του κόμματός του.

Ωστόσο, η Νίκι Χέιλι, μολονότι παραδέχθηκε την ήττα της από τον Τραμπ στην εσωκομματική ψηφοφορία των Ρεπουμπλικάνων στο Νιου Χαμσάιρ, τόνισε ότι παραμένει στην κούρσα για το χρίσμα της παράταξης ώστε να αναδειχθεί ο υποψήφιος ή η υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η ίδια ελπίζει ότι στις μεθεπόμενες προκριματικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 24 Φεβρουαρίου στη «δικιά της» Νότια Καρολίνα –θα έχει προηγηθεί στις 8 Φεβρουαρίου, η Νεβάδα–, θα καταφέρει μια εμφατική νίκη επί του Τραμπ, κερδίζοντας δυναμική, momentum και δεκάδες αντιπροσώπους εν όψει συνεδρίου, αλλά και χρηματοδότες, επίσης κρίσιμο στοιχείο.

H Νίκι Χέιλι στην ομιλία της στο Κόνκορντ του Νιου Χαμσάιρ, μετά το πέρας της ψηφοφορίας και την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων (REUTERS/Brian Snyder)

«Αυτή η κούρσα απέχει ακόμη πολύ από το να έχει τελειώσει», είπε η Χέιλι σε υποστηρικτές της στη βορειοδυτική πολιτεία των ΗΠΑ. Εάν υποψήφιος του κόμματος αναδειχθεί ο Τραμπ, πρόσθεσε καυστικά, θα πρόκειται για «νίκη», του Δημοκρατικού νυν προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οντως η ομάδα του Μπάιντεν, έσπευσε να προεξοφλήσει την τελική επικράτηση του Τραμπ στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και να προσδιορίσει τη μάχη για τον Λευκό Οίκο ως επανάληψη της μονομαχίας των δύο αντιπάλων του 2020.

«Τα αποψινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν πως ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σχεδόν κλειδώσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος», ανέφερε η Τζούλι Τσάβες Ροδρίγκες, διευθύντρια της ομάδας του νυν προέδρου των ΗΠΑ.

Αμφίρροπη μάχη, τουλάχιστον στην αρχή

Από την άλλη πλευρά πάντως, το οριακό της επικράτησης του Τραμπ στο Νιου Χαμσάιρ —τουλάχιστον σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, που κάποια στιγμή έδιναν στην πρώτη θέση τη Χέιλι— ίσως να έδωσε κουράγιο στην πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνα και πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μάχη στο Νιου Χαμσάιρ έμοιαζε αρχικά πολύ αμφίρροπη: η εταιρεία Edison Research ανέφερε πως με το 5% του εκτιμώμενου αριθμού ψήφων οπαδών της παράταξης καταμετρημένο, ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλιζε το 51,1% των ψήφων και η Νίκι Χέιλι 48%. Νωρίτερα, μάλιστα, με το 1% των εκτιμώμενων ψήφων καταμετρημένο, η Χέιλι προηγείτο με 57,3%, ενώ ο Τραμπ εξασφάλιζε το 42,3%, κατά την ίδια πηγή.

Μολαταύτα, λίγο αργότερα το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press προέβλεψε πως θα είναι ο Τραμπ αυτός που θα αναδειχθεί νικητής της αναμέτρησης, καταφέρνοντας πλήγμα στην μοναδική πλέον εσωκομματική αντίπαλό του, που ήλπιζε να δώσει ορμή στην εκστρατεία της επικρατώντας σε αυτή την πολιτεία.

Το γεγονός ότι η διαφορά δεν ήταν αυτή που ήλπιζε ο Τραμπ, μια διαφορά που θα έβγαζε και τη Χέιλι από το παιχνίδι και θα του επέτρεπε να αφιερωθεί στον Μπάιντεν, μάλλον έκανε τον πρώην πρόεδρο να χάσει την όποια ψυχραιμία του. Εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης στο Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ και εκφώνησε μια ομιλία γεμάτη θυμό, χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «πτωχευμένη χώρα» και επιτιθέμενος σε μια Νίκι Χέιλι η οποία αρνείται να του ορκιστεί πίστη.

Γιατί θύμωσε ο Τραμπ;

Καταφέρθηκε επίσης εναντίον της μετανάστευσης και των τιμών της βενζίνης και ισχυρίστηκε -χωρίς άλλες λεπτομέρειες- πως η Χέιλι μπορεί σύντομα να αποτελέσει στόχο μιας «έρευνας».

Υποσχέθηκε τέλος να εκδικηθεί αυτούς που τον θυμώνουν. «Δεν θυμώνω πολύ, ανταποδίδω τα ίσα», απείλησε.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας της Νίκι Χέιλι σύντομα απάντησε στην «οργισμένη» και «ασυνάρτητη» ομιλία του. «Αν ο Τραμπ πάει τόσο καλά, γιατί είναι τόσο θυμωμένος;», διερωτήθηκαν από το στρατόπεδο της 52χρονης πολιτικού.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...