618
Ο Τραμπ κηρύσσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την Παρασκευή, στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου | Reuters

Ο Τραμπ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να χτίσει το τείχος με το Μεξικό

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 18:51
Ο Τραμπ κηρύσσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την Παρασκευή, στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου
|Reuters

Ο Τραμπ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να χτίσει το τείχος με το Μεξικό

Protagon Team Protagon Team 15 Φεβρουαρίου 2019, 18:51

Κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ, που με αυτόν τον τρόπο επιδιώκει να παρακάμψει το Κογκρέσο και ένα νέο shutdown και να βρει τα κονδύλια για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, ένα έργο που αποτέλεσε βασική του προεκλογική εξαγγελία.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τον βοηθά, σύμφωνα με το Politico, να βρει τα οκτώ δισ. δολάρια που χρειάζεται για την κατασκευή του τείχους, ένα αίτημα στο οποίο το Κογκρέσο δεν έδωσε τη συγκατάθεσή του.

Οπως είπε ο πρόεδρος, η κατασκευή του τείχους «δεν γίνεται επειδή είναι προεκλογική υπόσχεση, που είναι», αλλά για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

«Δεν μπορεί να γίνει trafficking γυναικών και κοριτσιών μέσω νόμιμων σημείων εισόδου» πρόσθεσε ο Τραμπ, ένα επιχείρημα που επίσης δεν επιβεβαιώνεται. Μάλιστα ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι παράνομοι δεν περνούν μέσω των νόμιμων συνόρων, αλλά μέσω διόδων που δεν έχουν το απαιτούμενο τείχος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης έχουν υπογραφεί «πολλές φορές από προηγούμενους προέδρους», ωστόσο οι επικριτές του θεωρούν ότι σε αυτήν την περίπτωση, το επιχείρημα δεν ευσταθεί.

«Δεν είναι μπερδεμένο. Είναι πολύ απλό. Θέλουμε να σταματήσουμε τα ναρκωτικά από το να έρχονται στη χώρα μας. Θέλουμε να σταματήσουμε τους εγκληματίες και τις συμμορίες από το να μπαίνουν στη χώρα μας», επισήμανε ο αμερικανός πρόεδρος.

Επόμενη κίνησή του, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, θα είναι η άντληση χρημάτων από διαφορετικές πτυχές της κρατικής μηχανής ώστε να μπορέσει, τελικώς, να συγκεντρώσει το κονδύλι για την ανέγερση του τείχους.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε από πού ακριβώς θα αντληθούν τα οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αξιωματούχος που επικαλείται το CNN, σημείωσε πως ο Τραμπ θα συγκεντρώσει τα χρήματα ως εξής:

1,375 δισεκατομμύρια δολάρια θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της Εσωτερικής Ασφάλειας. Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση του τείχους, όμως μπορούν να αποτελέσουν βάση για την κατασκευή κάποιων άλλων συνοριακών φραγμάτων.

600 εκατομμύρια θα αντληθούν από το ταμείο κατασχέσεων ναρκωτικών του υπουργείου Οικονομικών. Η εκτελεστική διαταγή που θα υπογράψει ο Τραμπ, θα του επιτρέψει να τα χρησιμοποιήσει.

2,5 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από το πρόγραμμα απαγόρευσης ναρκωτικών του υπουργείου Άμυνας. Η ίδια εκτελεστική εντολή, ορίζει ως νόμιμη τη λήψη των χρημάτων.

3,5 δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας για στρατιωτικές κατασκευές. Για τη λήψη αυτών των χρημάτων απαιτείται η κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί στις ΗΠΑ που θεωρούν ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό και αναμένεται ότι θα συναντήσει πολλές αντιδράσεις ακόμη και από Ρεπουμπλικανούς, που ήδη έχουν αντιταχθεί σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

Παράνομη η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λένε οι Δημοκρατικοί

«Παράνομη» χαρακτήρισαν οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, την πρόθεση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να χρηματοδοτήσει το τείχος που είχε υποσχεθεί προεκλογικά στα σύνορα με το Μεξικό, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή συνιστά ένα “βίαιο πλήγμα” στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

«Η παράνομη κήρυξη (κατάστασης εκτάκτου ανάγκης) εκ μέρους του προέδρου, απόρροια μιας ανύπαρκτης κρίσης, επιφέρει ένα βίαιο πλήγμα στο Σύνταγμά μας και καθιστά την Αμερική λιγότερο ασφαλή, κλέβοντας από τη χρηματοδότηση για την Άμυνα, την οποία χρειαζόμαστε κατεπειγόντως για την ασφάλεια των στρατιωτών και του έθνους μας», γράφουν στην ανακοίνωσή τους η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

«Οι ενέργειες του προέδρου παραβιάζουν σαφώς την αποκλειστική εξουσία του Κογκρέσου όσον αφορά τα οικονομικά, την οποία οι Πατέρες του Εθνους κατοχύρωσαν στο Σύνταγμα. Το Κογκρέσο θα υπερασπιστεί τις συνταγματικές εξουσίες του Κογκρέσου, στα δικαστήρια και στον λαό, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο», πρόσθεσαν όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, ανακοίνωσε θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της απόφασης του Τραμπ.

«Δεν θα ανεχτούμε αυτήν την κατάχρηση εξουσίας και θα αντισταθούμε με κάθε ένδικο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...