771
Σιγκαπούρη, 2018. Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη των Κιμ και Τραμπ. Ο τύραννος της Πιονγκγιάνγκ κοιτάζει αριστερά του με έκλπηξη αλλά και με πονηριά το... κελεπούρι που του έτυχε | EPA/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES

Ο Τραμπ ήθελε να… «πετάξει» τον Κιμ με το Air Force One!

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 09:00
Σιγκαπούρη, 2018. Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη των Κιμ και Τραμπ. Ο τύραννος της Πιονγκγιάνγκ κοιτάζει αριστερά του με έκλπηξη αλλά και με πονηριά το... κελεπούρι που του έτυχε
|EPA/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES

Ο Τραμπ ήθελε να… «πετάξει» τον Κιμ με το Air Force One!

Protagon Team Protagon Team 23 Φεβρουαρίου 2021, 09:00

Ανάμεσα στις πολλές… πρωτιές της προεδρίας Τραμπ ήταν και η περίεργη σχέση που ανέπτυξε με τον βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιόνγκ-ουν. Αλήθεια, ποιος αμερικανός αξιωματούχος θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ θα έδειχνε τέτοια συμπάθεια σε έναν ορκισμένο εχθρό της Αμερικής…

Το BBC διερεύνησε τις συναντήσεις Τραμπ – Κιμ μιλώντας με ανθρώπους που είδαν με τα μάτια τους και άκουσαν με τα αυτιά τους τα πρωτόφαντα «σημεία και τέρατα».

Η δεύτερη συνάντησή τους, στο Ανόι του Βιετνάμ, δεν είχε τα αποτελέσματα που ήθελε ο απελθών αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος σηκώθηκε και έφυγε προτού καν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Κάποιες φορές απλώς πρέπει να αποχωρείς…»

Ομως, προτού φύγει, ο Τραμπ έκανε μία πρόταση στον Κιμ, που άφησε έκπληκτο όχι μόνο τον βορειοκορεάτη δικτάτορα, αλλά ακόμα και τους έμπειρους διπλωμάτες των ΗΠΑ που ήταν μπροστά στη σκηνή.

Ο αμερικανός πρόεδρος πρότεινε στον Κιμ να τον «πετάξει» -την κυριολεξία- στο σπίτι του στην Πιονγκγιάνγκ με το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος Air Force One!

«Ο πρόεδρος Τραμπ πρότεινε στον Κιμ να τον πάει σπίτι με το αεροπλάνο του. Ο πρόεδρος ήξερε ότι ο Κιμ είχε φτάσει στο Ανόι ύστερα από ταξίδι πολλών ημερών με τρένο, μέσω Κίνας, και ο πρόεδρος του είπε: ‘Μπορώ να σε πάω σπίτι σε δύο ώρες, αν θέλεις’. Ο Κιμ αρνήθηκε» ανέφερε στο BBC ο Μάθιου Πότινγκερ, ειδικός σε θέματα της Ασίας, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ.

«Ενα αβίαστο λάθος»

Ηταν μία από τις πολλές εκπλήξεις που επιφύλαξαν οι συναντήσεις των δύο πολιτικών, οι οποίες ξεκίνησαν στη Σιγκαπούρη το καλοκαίρι του 2018. «Ο Τραμπ νόμιζε ότι απέκτησε έναν καινούργιο κολλητό φίλο» είπε στο BBC ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρώην αμερικανού προέδρου.

Εκεί, ο Τραμπ άφησε σύξυλους τους συνεργάτες του όταν συμφώνησε με το αίτημα των Βορειοκορεατών να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με τον Μπόλτον, «ο Κιμ διαμαρτυρήθηκε, όπως πολλές φορές στο παρελθόν, για τα τις μεγάλες κοινές ασκήσεις ανάμεσα σε δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, που γίνονται για πάνω από 60 χρόνια στην κορεατική χερσόνησο. Ξαφνικά, ακούσαμε τον Τραμπ να λέει, ‘θα ακυρώσω τα παιχνίδια πολέμου (όπως τα έλεγε). Δεν υπάρχει λόγος να γίνουν, κοστίζουν ακριβά και (η ακύρωσή τους) θα σε κάνει ευτυχισμένο’. Δεν πίστευα στα αυτιά μου».

«Εγώ, ο Πομπέο και ο Κέλι (ο προσωπάρχης) ήμασταν στην αίθουσα, αλλά ο Τραμπ δεν μας ρώτησε. Το έβγαλε από το μυαλό του. Ηταν ένα ‘αβίαστο λάθος’, μία παραχώρηση για την οποία δεν πήραμε τίποτα σε αντάλλαγμα» είπε ο Μπόλτον.

Ραβασάκι στον «πυραυλάνθρωπο»

Μήνες πριν από τη συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη, η οποία ήταν αδιανόητο εγχείρημα μέχρι τότε, ο Τραμπ αποκαλούσε ειρωνικά τον Κιμ «πυραυλάνθρωπο» και απειλούσε την Βόρεια Κορέα με «οργή και φωτιά».

Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ Τζεφ Φέλτμαν περιγράφει στο BBC πώς στο ζενίθ της κρίσης ανάμεσα στις δύο χώρες μετέφερε μυστικό μήνυμα του Τραμπ στον Κιμ, με το οποίο ο πρώην πρόεδρος ζητούσε συνάντηση με τον δικτάτορα.

Ο Φέλτμαν είχε προσκληθεί στην Πιονγκγιάνγκ από τους Βορειοκορεάτες, αλλά το Στέιτ Ντιπάρμεντ τού είπε ότι δεν ήταν καλή ιδέα να πάει. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο.

«Συνέκριναν σημειώσεις για το πόσο επικίνδυνη ήταν η κατάσταση, τι θα γινόταν αν υπήρχε στρατιωτική απάντηση, όλα αυτά. Και ο Γκουτέρες ενημέρωσε τον Τραμπ ότι ο Φέλτμαν προσκλήθηκε από τους Βορειοκορεάτες για να ξεκινήσει διάλογο μαζί τους. Τότε ο Τραμπ είπε στον Γκουτέρες: ‘Ο Τζεφ Φέλτμαν πρέπει να πάει στην Πιονγκγιάνγκ και να τους πει ότι είμαι πρόθυμος να κάτσω στο ίδιο τραπέζι με τον Κιμ Γιόνγκ-ουν’» είπε ο Φέλτμαν.

Πράγματι, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πήγε στη Βόρεια Κορέα και σε συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών τού έδωσε το ραβασάκι του Τραμπ.

«Υστερα από λίγα λεπτά σιωπής, γύρισε και μου είπε: ‘Δεν σε πιστεύω, γιατί να σε πιστέψω;’, και του απάντησα: ‘Δεν σου ζητάω να πιστέψεις εμένα. Ο ΟΗΕ έλαβε ένα μήνυμα από τον Τραμπ και εγώ στο μεταφέρω’» είπε ο Φέλτμαν, που πρόσθεσε ότι έφυγε από την Πιονγιάνγκ «τρομοκρατημένος ότι ένας πόλεμος κατά λάθος ήταν πιθανός».

Ο πρεσβευτής… τρελάθηκε

Ο Κιμ δεν απάντησε στο μήνυμα του Τραμπ, όμως μήνες αργότερα είπε στους Νοτιοκορεάτες ότι ήταν έτοιμος να συναντήσει τον αμερικανό πρόεδρο. Ο νοτιοκορεάτης επικεφαλής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας έσπευσε στον Λευκό Οίκο να μεταφέρει τα νέα.

Εκεί, όπως περιγράφει ο αμερικανός σύμβουλος Εϊτς Αρ ΜακΜάστερ, που ήταν παρών στη συνάντηση, ο πρεσβευτής της Νότιας Κορέας, κόντεψε να πέσει από την καρέκλα του, όταν ο Τραμπ είπε αμέσως το «ναι». Πολλοί στον Λευκό Οίκο ήταν αντίθετοι στη συνάντηση, αλλά ως συνήθως, ο Τραμπ έκανε ό,τι ήθελε.

«Θεώρησα ότι έπρεπε να πιέσουμε περισσότερο τον Κιμ, αλλά βέβαια ο πρόεδρος δεν μπορούσε να αντισταθεί στην ευκαιρία να τον συναντήσει», θυμάται ο ΜακΜάστερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...