929
| REUTERS/Brendan McDermid and Elizabeth Frantz//File Photo

Ο Τραμπ ισχυρίζεται τώρα ότι ο Μπάιντεν θα… ντοπαριστεί πριν από το ντιμπέιτ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2024, 12:44
|REUTERS/Brendan McDermid and Elizabeth Frantz//File Photo

Ο Τραμπ ισχυρίζεται τώρα ότι ο Μπάιντεν θα… ντοπαριστεί πριν από το ντιμπέιτ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2024, 12:44

Το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την αντίπαλό του για την προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ότι ήταν ύποπτα «γεμάτη ενέργεια» σε ένα ντιμπέιτ και είπε ότι θα έπρεπε να υποβληθεί σε έλεγχο για λήψη φαρμάκων πριν από το επόμενο. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Τραμπ απαίτησε το ίδιο από τον Τζο Μπάιντεν, λέγοντας σε μια προεκλογική συγκέντρωση το 2020 ότι μια «μεγάλη ένεση στα οπίσθια» με κάποια άγνωστη ουσία θα επέτρεπε στον Μπάιντεν να συζητήσει «καλύτερα από ποτέ».

Τώρα, εν όψει του πρώτου ντιμπέιτ του 2024, το βράδυ της Πέμπτης 27 Ιουνίου, ο Τραμπ συνεχίζει τις αβάσιμες κατηγορίες, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Washington Post. Λέει ότι ο Μπάιντεν «πετούσε ψηλότερα από χαρταετό» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση της Ενωσης φέτος και χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία για να υποβαθμίσει μια δυνητικά καλή απόδοση του αντιπάλου του.

«Τεστ αναβολικών για τον σακάτη Τζο Μπάιντεν; Θα συμφωνούσα αμέσως να γίνει», έγραψε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την εβδομάδα. Το προσωπικό της εκστρατείας του, οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και οι διαδικτυακοί παράγοντες επιρροής προωθούν όλοι την ιδέα ότι ο Μπάιντεν θα χρειαστεί κάποιο φάρμακο για να παραστεί στο ντιμπέιτ, με έναν «σύμβουλο» Τραμπ να αναρτά ακόμη και βίντεο με μια σύριγγα.

Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει χρησιμοποιήσει ή σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση. Αλλά ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του διαδίδουν ευρέως τον αβάσιμο ισχυρισμό, καθώς ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί ανησυχούν για την απόδοση του Μπάιντεν την Πέμπτη. Η ανώτερη σύμβουλος του Τραμπ, Ντανιέλ Αλβάρεζ, δήλωσε την Τρίτη ότι ο Μπάιντεν «θα είναι πολύ προετοιμασμένος και σε εγρήγορση τη νύχτα της συζήτησης» λόγω μιας «τέλειας δόσης».

Οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με την WP, απαντούν ότι ο Τραμπ προσπαθεί να προλάβει τη διάσταση μεταξύ του ενεργητικού Μπάιντεν που θα εμφανιστεί στη σκηνή και του «εγκεφαλικά νεκρού ζόμπι», όπως τον έχει απεικονίσει η ομάδα του Τραμπ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι έχασε στη ζωή του και όταν χάνει, πάντα κλαίει και διαμαρτύρεται για απάτη», είπε ο επικεφαλής της εκστρατείας των Δημοκρατικών, Τζόσουα Καρπ, ο οποίος συνέκρινε τους ισχυρισμούς του Τραμπ για τα ναρκωτικά με τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι οι εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες.

Η Λόρεν Χιτ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν, είπε ότι ο Τραμπ «φοβάται τόσο πολύ να λογοδοτήσει για την τοξική ατζέντα του», που «αυτός και οι σύμμαχοί του καταφεύγουν σε απελπισμένα, προφανή ψέματα».

Ο Τραμπ έχει και στο παρελθόν κάνει αβάσιμους και ψευδείς ισχυρισμούς χωρίς να τιμωρηθεί: Το Washington Post Fact Checker, η υπηρεσία επαλήθευσης της WP, έχει τεκμηριώσει περισσότερους από 30.000 ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τραμπ συνέχισε να προβάλει ανακριβείς ισχυρισμούς σε συγκεντρώσεις και να στέλνει εμπρηστικά email για τον αντίπαλό του, λέγοντας κάποια στιγμή ψευδώς ότι ο Μπάιντεν ήταν «οπλισμένος και έτοιμος να τον σκοτώσει» κατά τη διάρκεια της έρευνας του FBI στο σπίτι του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.

Ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αμφισβητούσαν τη σωματική και πνευματική ικανότητα του Μπάιντεν, υποδεικνύοντας ότι μετά βίας μπορεί να περπατήσει ή να σταθεί και αναρτώντας βίντεο με τις εμφανίσεις του Μπάιντεν που μερικές φορές μοντάρονταν με παραπλανητικό τρόπο.

Σε μια συγκέντρωση το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Φιλαδέλφεια –η τελευταία δημόσια εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί πριν από το ντιμπέιτ– ο Τραμπ επανήλθε.

«Είμαι σίγουρος ότι θα είναι προετοιμασμένος», είπε, αμέσως πριν μιλήσει για τα ναρκωτικά.

«Τι έγινε με όλη αυτή την κοκαΐνη που βρέθηκε πριν από έναν μήνα στον Λευκό Οίκο;». Ο Τραμπ επανέλαβε επίσης το χονδροειδές σχόλιό του από το 2020, λέγοντας στο πλήθος ότι ο Μπάιντεν ξεκουράζεται και στη συνέχεια «λίγο πριν από την ώρα της συζήτησης, δέχεται μια ένεση στα οπίσθια».

Αναφερόταν, εξηγεί η WP, σε μια μικρή σακούλα κοκαΐνης που ανακαλύφθηκε στον Λευκό Οίκο το περασμένο καλοκαίρι. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα πει ότι η ουσία συνδέεται με τον πρόεδρο και τον γιο του Χάντερ, ο οποίος έχει δώσει μακροχρόνια μάχη με τον εθισμό στα ναρκωτικά.

Ο Μπάιντεν και η οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένου του Χάντερ, βρίσκονταν στο Καμπ Ντέιβιντ πριν και μετά την ανεύρεση του ναρκωτικού στο ισόγειο της Δυτικής Πτέρυγας, κοντά στο σημείο όπου οι επισκέπτες που πραγματοποιούν περιηγήσεις λαμβάνουν οδηγίες να αφήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Η Μυστική Υπηρεσία έκλεισε την έρευνά της για το θέμα χωρίς να εντοπίσει κανέναν ύποπτο.

Ο Μπάιντεν έχει πει ότι απέχει εδώ και πολύ καιρό από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, καθώς ήθελε να μεγαλώσει την οικογένειά του «που ήδη έχει αρκετά προβλήματα με τις ουσίες».

Οι ισχυρισμοί για χρήση ουσιών από τον Μπάιντεν έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό ακόμη και ανάμεσα σε ορισμένους σχολιαστές που συχνά είναι θετικοί προς τον Τραμπ.

«Αυτές είναι προφανώς πολύ σοβαρές κατηγορίες. Δεν το ξέρουμε, δεν είμαστε γιατροί. Δεν έχουμε ιδέα», είπε η παρουσιάστρια του Fox Μαρία Μπαρτιρόμο στην εκπομπή της τον Μάιο, αφού ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριντα, Μπάιρον Ντόναλντς, είπε ότι ο «ο αμερικανικός λαός πρέπει να καταλάβει αν του κάνουν κάποια ένεση» για την ομιλία του Μπάιντεν για την Κατάσταση της Ενωσης.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής του Τέξας, Ρόνι Τζάκσον, ο οποίος υπηρέτησε ως γιατρός του Λευκού Οίκου επί Τραμπ, έγινε πρωτοσέλιδο όταν έστειλε ανοιχτή επιστολή στον Μπάιντεν, απαιτώντας από αυτόν να κάνει τεστ ναρκωτικών.

Οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις ευρείες ανησυχίες για την ηλικία του Μπάιντεν που αντικατοπτρίζονται στις δημοσκοπήσεις. Ο γιατρός του Μπάιντεν είπε τον Φεβρουάριο, μετά τις εξετάσεις του προέδρου, ότι ο Μπάιντεν «συνεχίζει να είναι ικανός».

Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Μάιο διαπίστωσε ότι το 79% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η φράση «πολύ μεγάλος για να γίνει πρόεδρος» ταιριάζει στον 81χρονο Μπάιντεν, «πολύ ή αρκετά», ενώ το 54% είπε το ίδιο για τον Τραμπ, ο οποίος μόλις έκλεισε τα 78.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...