Οι ΗΠΑ θρηνούν ήδη περισσότερους από 84.000 νεκρούς από τον κορονοϊό -άλλοι 1.800 προστέθηκαν στον μακάβριο απολογισμό την Τετάρτη, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς- αλλά ο πρόεδρος της χώρας Ντόναλντ Τραμπ βρήκε νέο αποδιοπομπαίο τράγο: τον δρα Αντοντι Φάουτσι, επειδή τόλμησε να προειδοποιήσει ότι ένα βιαστικό άνοιγμα της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση της επιδημίας και σε περισσότερα θύματα.
Ο Τραμπ επέλεξε την Τετάρτη να επιτεθεί στον επικεφαλής επιδημιολόγο, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την προειδοποίησή του.
«Για εμένα, αυτή δεν είναι αποδεκτή απάντηση», δήλωσε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας πως τον εξέπληξε η τοποθέτηση που έκανε ο δρ. Φάουτσι καταθέτοντας ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας την Τρίτη (εδώ).
Ο Φάουτσι, ο οποίος διευθύνει το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Ασθενειών, προειδοποίησε πως η πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων τα οποία έχουν επιβληθεί στη χώρα υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε νέα ξεσπάσματα της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 84.000 Αμερικανούς και έχει γονατίσει την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη. Μάλιστα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ μπορεί να φτάσουν τους 113.000 νεκρούς ως τις 6 Ιουνίου (εδώ).
Ισως να μην είναι τυχαία η δήλωση Τραμπ. Λιγότερο από έξι μήνες από τις προεδρικές εκλογές και με τις ΗΠΑ να μετρούν πάνω από 31 εκατ. ανέργους λόγω του lockdown, ο 79χρονος επιστήμονας έχει μετατραπεί σε κόκκινο πανί για την αμερικανική άκρα δεξιά και οπαδούς θεωριών συνωμοσίας στο Διαδίκτυο διότι κάνει συχνά δηλώσεις οι οποίες είναι διαμετρικά αντίθετες από εκείνες του προέδρου των ΗΠΑ. Οσο για τον Τραμπ… Μιλάμε για ένα τύπο που με τη χώρα του να μετρά 1.000 νεκρούς, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, έλεγε στους πολίτες ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνει στις 12 Απριλίου (εδώ). Και είδαμε τι έγινε…
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που ως πρότινος έβαζε το σφρίγος της αμερικανικής οικονομίας στο επίκεντρο της εκστρατείας του ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις οποίες θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία, έχει ενθαρρύνει επανειλημμένα τους κυβερνήτες πολιτειών να επιτρέψουν την επαναλειτουργία επιχειρήσεων.
Το πρόβλημα για τον Τραμπ είναι ότι οι τοπικές αρχές συχνά διαφωνούν. Και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από την ίδια την Ουάσινγκτον δεν υπάρχει. Ενώ τμήματα της Βιρτζίνιας και του Μέριλαντ θα ανοίξουν ξανά από την Παρασκευή, τα μέτρα περιορισμού στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, που τυπικά θα αίρονταν επίσης στα τέλη της εβδομάδας, παρατάθηκαν ως τις αρχές του Ιουνίου τουλάχιστον. «Γνωρίζουμε ότι η βιαστική άρση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα», τόνισε η Μιούριελ Μπάουζερ, η δήμαρχος της Ουάσινγκτον.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News