Με τρόπο που θυμίζει περισσότερο τηλεπαιχνίδι παρά πολιτική απόφαση, ο Ντόναλντ Τραμπ απέπεμψε την Τρίτη τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.
Στη θέση του θα τοποθετήσει τον ως σήμερα επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο.
Τις ανακοινώσεις έκανε μέσω Twitter ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ. Αφού ευχαρίστησε τον Τίλερσον, έγραψε ότι ο νέος υπουργός «θα κάνει φανταστική δουλειά».
Mike Pompeo, Director of the CIA, will become our new Secretary of State. He will do a fantastic job! Thank you to Rex Tillerson for his service! Gina Haspel will become the new Director of the CIA, and the first woman so chosen. Congratulations to all!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 13, 2018
«Ο Μάικ Πομπέο, διευθυντής της CIA θα είναι ο νέος μας υπουργός Εξωτερικών. Θα κάνει φανταστική δουλειά! Σ’ ευχαριστώ Ρεξ Τίλερσον για τη θητεία σου. Η Τζίνα Χάσπελ θα είναι η νέα διευθύντρια της CIA, η πρώτη γυναίκα που επιλέγεται για τη θέση. Συγχαρητήρια σε όλους!», έγραψε.
Το CNN λέει ότι ο Τίλερσον ουσιαστικά έμαθε από το Twitter ότι απολύεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δεν γνώριζε για ποιο λόγο τον απέπεμψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Τραμπ σε σχόλια προς δημοσιογράφους, λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστή η αποπομπή, είπε ότι «ο Ρεξ θα είναι τώρα πολύ πιο ευτυχισμένος»!
Μια άβολη σχέση από την πρώτη στιγμή
Ο Τίλερσον προερχόταν από την πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil, στην οποία ήταν επικεφαλής πριν από τον διορισμό του στο υπουργείο.
Το ρεπορτάζ των αμερικανικών μέσων ήθελε τον Τίλερσον να αισθάνεται μάλλον άβολα στο υπουργείο. Οι φήμες για απόλυση ή την παραίτηση του υπουργού ήταν επίμονες, το ίδιο και αυτές για τις κακές σχέσεις των δύο ανδρών.
Ο ίδιος ο Τίλερσον τον περασμένο Οκτώβριο αναγκάστηκε να οργανώσει συνέντευξη Τύπου για να αρνηθεί τις φήμες ότι παραιτείται. Σε άλλη ευκαιρία απέφυγε να σχολιάσει ρεπορτάζ το οποίο υποστήριζε ότι είχε αποκαλέσει τον πρόεδρο Τραμπ «βλάκα».
Αλλά και ο Τραμπ, υπενθυμίζει το BBC, προ μηνών είχε αδειάσει τον υπουργό του λέγοντας ότι «χάνει τον καιρό του» προσπαθώντας να διαπραγματευτεί με τη Βόρεια Κορέα.
Μια άλλη ένδειξη της έντασης ανάμεσα στις σχέσεις τους η μάλλον αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Τραμπ ότι θα συναντηθεί με τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ ουν.
Ο Τίλερσον ήταν σε περιοδεία στην Αφρική όταν έγιναν γνωστά τα της συνάντησης. Διέκοψε το πρόγραμμα μία ημέρα νωρίτερα με τη δικαιολογία μιας αδιαθεσίας που αισθάνθηκε – πραγματική ή διπλωματική, η ασθένεια τον έφερε ξανά στην Ουάσινγκτον.
Από εκεί, στη γραμμή που χάραξε το Λονδίνο έδειξε σαφώς προς την πλευρά της Ρωσίας σχετικά με την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του ρώσου πρώην πράκτορα, την ώρα που ο Λευκός Οίκος κράτησε αποστάσεις.
Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε να αντιμετωπίσει ένα κύμα παραιτήσεων στελεχών από την διακυβέρνηση Ομπάμα και θέσεις-κλειδιά οι οποίες έμεναν κενές για μήνες.
Η αποπομπή Τίλερσον –και με τον τρόπο που έγινε- έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από απώλειες που μετρά ο Λευκός Οίκος υπό τον Τραμπ.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μαιλ Φλιν που αποχώρησε σε ένα μήνα, ο προσωπάρχης Ράινς Πρίμπους, ο εκπρόσωπο Τύπου Σον Σπάισερ, ο Στιβ Μπάνον και πλέον ο Ρεξ Τίλερσον, για να περιοριστούμε στα σημαντικότερα ονόματα, αποχώρησαν από το άμεσο περιβάλλον του προέδρου όχι με τον καλύτερο τρόπο.
Αυτή τη σύντομη θητεία σατιρίζει το σκίτσο του Πίτερ Κούπερ στο New Yorker για τα «πέντε στάδια της απασχόλησης στον Λευκό Οίκο».
Πάνω σε ένα κυλιόμενο ιμάντα μπαίνει ο υπάλληλος με το κόκκινο καπελάκι του φανατικού οπαδού «Make America Great Again». Ο πρόεδρος Τραμπ εκφράζει την ευχαρίστησή του για τον υπάλληλο αλλά γρήγορα αλλάζει διάθεση και ο υπάλληλος αποχωρεί με το μαχαίρι καρφωμένο στην πλάτη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News