619
| CreativeProtagon

Ο Τομ Κρουζ υπέρ των απεργών συναδέλφων του… κασκαντέρ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2023, 16:10
|CreativeProtagon

Ο Τομ Κρουζ υπέρ των απεργών συναδέλφων του… κασκαντέρ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2023, 16:10

O Τομ Κρουζ υποστήριξε την απεργία του συνδικάτου SAG-AFTRA των ηθοποιών κατά τη διάρκεια μιας απρόσμενης εμφάνισής του, μέσω Zoom, σε μια συνάντηση διαπραγματεύσεων μεταξύ του συγκεκριμένου σωματείου και της Ενωσης Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Ο 61χρονος ηθοποιός τάχθηκε κατά της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στις κινηματογραφικές ταινίες και στις τηλεοπτικές παραγωγές, σε μια δήλωση που επαναλαμβάνεται από χιλιάδες άλλους ηθοποιούς στο Χόλιγουντ, οι οποίοι απεργούν μετά από προτροπή του Writers Guild of America (WGA), για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια.

Συγκεκριμένα, ο Κρουζ πήρε τον λόγο σε μια προσπάθεια να πείσει την Ενωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης να επαναξιολογήσει τη στάση της σχετικά με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Οπως φέρεται να υποστήριξε, «η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στα φιλμ και τις τηλεοπτικές παραγωγές απειλεί τόσο την εργασία των ηθοποιών-κασκαντέρ, όσο και των ηθοποιών που επιθυμούν να γυρίζουν μόνοι τους τις επικίνδυνες σκηνές», μια πρακτική που ακολουθεί ο ίδιος εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες.

Είναι γνωστό ότι ο Τομ Κρουζ προτιμά να μην έχει κασκαντέρ και να γυρίζει μόνος του τις επικίνδυνες σκηνές στις ταινίες δράσης όπου πρωταγωνιστεί, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του. Παράλληλα, ο 61χρονος ηθοποιός δημοσιεύει συχνά teaser στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία πότε τον παρουσιάζουν να κάνει base jumping και πότε να οδηγεί μοτοσικλέτα, πέφτοντας σε γκρεμό.

Φέτος, μάλιστα, είπε στον παρουσιαστή, Γκράχαμ Νόρτον ότι «καθώς πλέον έχει μεγαλώσει, έχει αρχίσει να αγαπά τα γρήγορα αυτοκίνητα, τις μοτοσικλέτες, την πεζοπορία και την αναρρίχηση». Επιπλέον, για τον ρόλο του Ιθαν Χαντ στο φιλμ «Mission Impossible», αισθάνεται ότι δεν είχε άλλη εναλλακτική από το να παίξει και πάλι ο ίδιος τις δικές του σκηνές δράσης. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «έχω προπονηθεί επί 30 χρόνια κάνοντας και τον ηθοποιό αλλά και τον κασκαντέρ στις ίδιες μου τις ταινίες, κάτι που μου επιτρέπει να συνεχίζω να το κάνω».

Οι ηθοποιοί του Χόλιγουντ έχουν αγανακτήσει με τις αμοιβές τους, την άδικη κατανομή των κερδών, καθώς και με τον διάχυτο φόβο για ένα μέλλον που θα καθορίζεται από την τεχνολογία. Γι’ αυτό και απεργούν. Εδώ και περίπου μία εβδομάδα το σωματείο τους βρίσκεται σε απεργία και παράλληλα σε διαπραγματεύσεις με τα στούντιο, προκειμένου να καταλήξουν σε κάποια νέα συμφωνία που θα εξασφαλίζει στους ηθοποιούς δικαιότερες αμοιβές και καλύτερες εργασιακές συνθήκες, ιδιαίτερα στο περιβάλλον των streaming υπηρεσιών.

Σημειώνεται πως η τελευταία ταινία του Τομ Κρουζ, «Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση – Μέρος Πρώτο», σταμάτησε ως αποτέλεσμα της συγκεκριμένης απεργίας, όπως και δεκάδες άλλα φιλμ υψηλού προφίλ και τηλεοπτικές παραγωγές, συμπεριλαμβανομένων των «Gladiator 2», «Deadpool 3», «Stranger Things«, «Yellowjackets», «Severance» αλλά και του νέου σίκουελ του «Avatar».

Οι εκπρόσωποι του συνδικάτου ηθοποιών SAG-AFTRA ανακοίνωσαν την απεργία μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τα στούντιο για τη σύναψη νέας σύμβασης, με τις υπηρεσίες streaming και τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης να βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Ο Τομ Κρουζ είναι το τελευταίο μεγάλο όνομα που συμμετέχει στην απεργία του συνδικάτου SAG-AFTRA, το οποίο αριθμεί 160.000 εργαζόμενους, καθώς ψήφισε υπέρ του να σταματήσει και ο ίδιος να εργάζεται όταν έληξαν οι συμβάσεις των μελών του σωματείου, τα μεσάνυχτα της 12ης Ιουλίου. Από τις 14 Ιουλίου, αστέρια όπως η Μέριλ Στριπ, η Τζένιφερ Λόρενς, ο Κέβιν Μπέικον, η Ροζάριο Ντόσον και ο Τζορτζ Κλούνεϊ συμμετέχουν σε πικετοφορίες έξω από τα στούντιο ή εκφράζουν την υποστήριξή τους με όποιον άλλον τρόπο μπορούν.

Την περασμένη Δευτέρα οι δύο πλευρές μίλησαν μέσω Zoom αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν. Το SAG-AFTRA ανακοίνωσε πως «χωρίς μια ριζοσπαστική αλλαγή στο τρέχον συμβόλαιο του Σωματείου με την Ενωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, το επάγγελμα του ηθοποιού δεν θα είναι μια καλή επιλογή για τις μελλοντικές γενιές». Η Ενωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης αντέδρασε, διαμηνύοντας ότι η δήλωση του συνδικάτου των ηθοποιών «διαστρεβλώνει σκόπιμα τις προσφορές που έγιναν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...