487
Μια γυναίκα προσπαθεί να δροσιστεί στο Φίνιξ της Αριζόνα | REUTERS/Carlos Barria

Ο θερμικός θόλος έπληξε τις ΗΠΑ: Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμέτωποι με ακραία ζέστη

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 09:56
Μια γυναίκα προσπαθεί να δροσιστεί στο Φίνιξ της Αριζόνα
| REUTERS/Carlos Barria

Ο θερμικός θόλος έπληξε τις ΗΠΑ: Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί αντιμέτωποι με ακραία ζέστη

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2024, 09:56

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ακραία ζέστη, στο πρώτο κύμα καύσωνα του καλοκαιριού. Ενα υψηλό σύστημα πίεσης, γνωστό στους μετεωρολόγους ως «θερμικός θόλος», επιμένει να βρίσκεται επάνω από το νοτιοδυτικό τμήμα των ΗΠΑ και έχει ωθήσει τον υδράργυρο πολύ πάνω από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες για την εποχή.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε, με ισχύ έως το Σάββατο, προειδοποιήσεις και συστάσεις για ακραία ζέστη απευθυνόμενη σε περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια τεράστια περιοχή, από τη Βόρεια Καλιφόρνια, νότια έως την Αριζόνα και ανατολικά έως το Τέξας στον Κόλπο του Μεξικού. Η ίδια περιοχή βρέθηκε πέρυσι το καλοκαίρι αντιμέτωπη για εβδομάδες με συνθήκες ακραίας ζέστης.

Ο θερμικός θόλος είναι ένα ατμοσφαιρικό φαινόμενο που συνίσταται από μια μάζα ξηρού και θερμού αέρα που εμφανίζεται και εγκαθίσταται σε μια περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία χρόνια τέτοια φαινόμενα είναι πολύ πιο συχνά και σχετίζονται με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών.

«Απλά κάνει πολλή ζέστη», δήλωσε η Μισέλ Ρέινολντς, ηλικίας 52 ετών, η οποία έκανε βόλτα με τον σκύλο της τον Σκοτ σε ένα πάρκο στο Μοντέστο, στην Καλιφόρνια. «Ο καιρός δεν είναι ζεστός μονάχα για εμάς, αλλά επίσης ζεστός για τα ζώα». Η Ρέινολντς εκτιμά ότι η εποχική ζέστη φαίνεται να επιδεινώνεται κάθε χρόνο.

«Απλά δεν ξέρεις πώς θα αλλάξει το κλίμα», επισήμανε. «Πηγαίνουμε μέρα με την ημέρα. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε».

Η μέγιστη θερμοκρασία αναμενόταν να φθάσει στους 44 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή του Λας Βέγκας, ένα ρεκόρ για την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Και αυτή θα είναι «δροσερότερη» σε σύγκριση με τις συνθήκες που αναμένονται στο Ντεθ Βάλεϊ, στην Καλιφόρνια, όπου ο υδράργυρος αναμενόταν να αγγίξει τους 49 βαθμούς Κελσίου.

Στο Φίνιξ, την πρωτεύουσα της Αριζόνας με πληθυσμό 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους, η μέγιστη θερμοκρασία επρόκειτο να αγγίξει τους 45 βαθμούς Κελσίου, με τις αρχές να ανοίγουν κλιματιζόμενες αίθουσες σε βιβλιοθήκες και κοντά σε ορισμένες δημοφιλείς διαδρομές πεζοπορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φίνιξ, Αριζόνα. Μπορείς να κυκλοφορείς μόνο ημίγυμνος (Reuters)

«Οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχίζονται και ρεκόρ ενδέχεται να καταρριφθούν το επόμενο διήμερο», ανέφερε η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία στο Φίνιξ σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ.

Ορισμένες πόλεις στην περιοχή έζησαν το θερμότερο καλοκαίρι τους το 2023. Στο Φίνιξ, η μέγιστη θερμοκρασία ήταν 43 βαθμοί Κελσίου για 55 συναπτές ημέρες, ένα ρεκόρ για την πόλη, όπου 645 άνθρωποι πέθαναν στη μητροπολιτική περιοχή λόγω ασθενειών που συνδέονται με τη ζέστη το περασμένο καλοκαίρι.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, να πίνουν πολλά υγρά και εάν μπορούν να ελέγχουν εάν είναι καλά οι γείτονές τους και οι αγαπημένοι τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...