1225
Οπώς και στο θέμα με τις διαρροές περί νομιμοποίησης χιλιάδων μεταναστών για να βρεθούν εργατικά χέρια, χρειάστηκε η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου για να «μαζευτούν» οι δηλώσεις Θεοχάρη | Aris Oikonomou/ SOOC

Ο Θεοχάρης σβήνει τη φωτιά που ο ίδιος έβαλε: Κανένας φορο-αιφνιδιασμός για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2023, 16:53
Οπώς και στο θέμα με τις διαρροές περί νομιμοποίησης χιλιάδων μεταναστών για να βρεθούν εργατικά χέρια, χρειάστηκε η παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου για να «μαζευτούν» οι δηλώσεις Θεοχάρη
|Aris Oikonomou/ SOOC

Ο Θεοχάρης σβήνει τη φωτιά που ο ίδιος έβαλε: Κανένας φορο-αιφνιδιασμός για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2023, 16:53

Στην κατηγορηματική δήλωση-διαβεβαίωση ότι δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και πως δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός για τη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, υποχρεώθηκε να προβεί την Πέμπτη, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομίας, Χάρης Θεοχάρης, στη σκιά των αντιδράσεων που ξεσήκωσαν προηγούμενες τοποθετήσεις του για το θέμα, αλλά και μετά το «ευγενικό άδειασμα» που προηγήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη.

Τι ακριβώς είχε πει ο κ. Θεοχάρης και σηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από επαγγελματικές οργανώσεις και κυρίως τη ΓΣΒΕΕ;

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει να πετύχουμε την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων». «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των 1.000 ευρώ ή των μείον 1.000 ευρώ, των 2 ή 3 χιλιάδων. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς», ανέφερε, «ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης».

Οι δηλώσεις Θεοχάρη στη δημόσια τηλεόραση είχαν και συνέχεια: «Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα», είπε σε άλλη του τοποθέτηση στο naftemporikitv σχετικά τις αλλαγές στη φορολογία. «Είμαστε σε στάδιο προαξιολόγησης σεναρίων, τα οποία εξετάζουμε δημοσιονομικά …να έχουμε αίσθηση τι μπορεί να λειτουργήσει και τι όχι. Σε δεύτερο στάδιο θα πάμε στις πιο πολιτικές επιλογές και παρεμβάσεις, ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε ξεκάθαρα».

Και όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο  η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος από μία τέτοια ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας, δήλωσε ευθαρσώς: «Βεβαίως είμαστε διατεθειμένοι. Ανεξαρτήτως συντελεστών, η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει».

Αναφορά στις επίμαχες δηλώσεις Θεοχάρη έκανε και η εφημερίδα «Απογευματινή», η οποία  με τη σειρά της στο σχετικό ρεπορτάζ της αποκάλυψε ότι προετοιμάζονται και «κόφτες» στα κοινωνικά επιδόματα για όσους δηλώνουν εξόφθαλμα χαμηλά εισοδήματα.

Είχαν προηγηθεί σενάρια στον Τύπο περί  ξεχωριστής φορολογικής κλίμακας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με πρόβλεψη για φορολόγησή τους με συντελεστή 9 ή 10%, από το πρώτο ευρώ εισοδήματος που δηλώνουν. Δηλαδή να μην ισχύει γι΄αυτούς το αφορολόγητο των μισθωτών και συνταξιούχων και επιπρόσθετα να διατηρηθεί τουλάχιστον για δύο χρόνια ακόμη το τέλος επιτηδεύματος των 600 ευρώ ή 1000 ευρώ το χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση η θέση του κ. Θεοχάρη ήταν πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η απροκάλυπτη απόκρυψη εισοδημάτων από ορισμένους επαγγελματίες και ότι η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει, τουλάχιστον στο μέσο επίπεδο των άλλων κατηγοριών φορολογουμένων.

Η αντίδραση των επαγγελματικών οργανώσεων -κυρίως της ΓΣΒΕΕ- ήταν σφοδρή, υπογραμμίζοντας  ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επαγγελματιών ή των ατομικών επιχειρήσεων αυτών είναι μικρομεσαίες και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και πως δεν υπάρχει λόγος να ανοίγει εκ νέου αυτό το ζήτημα όταν ο προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός και έχει υπερέσοδα από τη έμμεση φορολογία (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) που καταβάλλουν ως καταναλωτές και οι ίδιοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μαρινάκης σε ρόλο πυροσβέστη

Σε πυροσβεστικό ρόλο παρενέβη ο ίδιος ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Παύλος Μαρινάκης, διαβεβαιώνοντας πως «δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε διάθεση, ούτε προγραμματισμός για καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές». «Και σας μιλάω -έσπευσε να σημειώσει σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ- και σαν ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και εκπροσωπώντας την κυβέρνηση»!

Οπότε λίγο αργότερα ήρθε και η επίσημη ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία ο κ. Θεοχάρης διευκρίνιζε τι ισχύει με τα επιδόματα των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και με τους συντελεστές φορολόγησής τους.

Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονταν όσα είπε ο υφυπουργός σε παρέμβασή του στον Real FM, σε μια προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά που ο ίδιος άναψε: ότι «δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής στο καθεστώς των κοινωνικών επιδομάτων ή των κριτηρίων βάσει των οποίων αυτά αποδίδονται στους ελεύθερους επαγγελματίες» και ομοίως ότι «δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών».

«Η κυβέρνηση -συνέχισε ο κ. Θεοχάρης στη δήλωση ανασκευής όσων είχε πει στις προηγούμενες τοποθετήσεις του- έχει εξ αρχής τονίσει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση αιφνιδιασμού των ελεύθερων επαγγελματιών ή, γενικότερα, οποιασδήποτε μερίδας των πολιτών. Ποτέ ως τώρα δεν έχουμε εισάγει -και δεν πρόκειται ποτέ να το κάνουμε- μέτρα χωρίς την κοινωνική συναίνεση, μέτρα τα οποία προηγουμένως δεν έχουν υποβληθεί στη διαδικασία της διαβούλευσης».

Και κλείνοντας σημείωσε πως «ως κυβέρνηση έχουμε ήδη πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες (επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών, τροποποιήσεις στη φορολογία, εντατικοποίηση ελέγχων κ.λπ.) για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Στην κατακλειδα της παρέμβασης του, ο κ. Θεοχάρης θεώρησε σκόπιμο να επαναλάβει πως δεν εξετάζεται κανένα ενδεχόμενο αύξησης των φορολογικών συντελεστών.

Με βάση τα παραπάνω, στη ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν οι προηγούμενες τοποθετήσεις του κ. Θεοχαρη αποτελούσαν προσωπικές απόψεις (σ.σ. και δεν έγιναν δηλ. προκειμένου να… «ζυγιστούν» οι όποιες αντιδράσεις, εξού άλλωστε και οι  διευκρινιστικές διαβεβαιώσεις που ακολούθησαν), καθως και αν τίθεται ζήτημα αποχώρησής του από την κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο μετά τον αχρείαστο θόρυβο που προκάλεσε.

«Δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε διάθεση, ούτε προγραμματισμός για καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές. Και σας μιλάω και σαν ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Λίγες ημέρες πριν, στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός μίλησε συνολικά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, για ένα ψηφισμένο νομοσχέδιο που είναι το 50% του προεκλογικού μας προγράμματος και για όλα τα υπόλοιπα που πρέπει να γίνουν στην οικονομία και, μεταξύ άλλων, εξήγγειλε και μια σειρά από πρωτοβουλίες, μέτρα και συνολικές κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και με στόχο να εισπράττονται χρήματα, τα οποία, δυστυχώς, δεν εισπράττονται λόγω ενός ποσοστού φοροδιαφυγής. Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Έχουν εξαγγελθεί. Δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Κανένα», υπογράμμισε εν πρώτοις ο κ. Μαρινάκης και στο ερώτημα αν ο αρμόδιος υφυπουργός εξέφρασε κάποιες προσωπικές απόψεις,  απάντησε λέγοντας:

«Ο υφυπουργός έκανε μία ανάλυση για ένα ζήτημα, το οποίο υπάρχει. Ποιο είναι το ζήτημα; Ότι επτά στους δέκα επαγγελματίες δηλώνουν κάτω και, ενδεχομένως, πολύ πιο κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αυτό, προφανώς, πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς θα αντιμετωπιστεί; Θα αντιμετωπιστεί με μια σειρά από πρωτοβουλίες, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και από τον αρμόδιο υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη και από τον πρωθυπουργό αναλυτικά, και στην ομιλία του στη ΔΕΘ και σε ερωτήσεις που δέχτηκε στη συνέντευξη Τύπου».

«Δεν υπάρχει ζήτημα παραίτησης του υπουργού», ξεκαθάρισε. «Γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά συνολικά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και από τον υφυπουργό. Ήδη, προχωρούν πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και αποτυπώνονται στους οικονομικούς δείκτες. Γιατί σε μια περίοδο εισαγόμενης και επίμονης ακρίβειας, το γεγονός ότι αυξάνονται τα εισοδήματα και προχωράει μια οικονομική πολιτική, είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη μείωση των συνεπειών αυτής της πληθωριστικής κρίσης».

»Σίγουρα, λοιπόν, φαντάζομαι ότι και ο υφυπουργός θα ξεκαθαρίσει αυτό το οποίο λέω κι εγώ (σσ ακολούθησε η ανακοίνωση με τις δηλώσεις Θεοχάρη). Είναι συνολική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι προσωπική βούληση του Πρωθυπουργού.

»Το ξαναλέω: Η ΝΔ, η κυβέρνηση αυτή, αποδεδειγμένα, όχι στα λόγια, έχει μειώσει ή καταργήσει πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές. Ήδη στο οικονομικό νομοσχέδιο που ψήφισε, αύξησε το αφορολόγητο, πού ήταν μία οριζόντια, ουσιαστικά, μείωση φόρου για τις οικογένειες με παιδιά. Έχει δώσει, δηλαδή, τα διαπιστευτήριά της. Δεν μιλάω αυτή τη στιγμή για το μέλλον. Μιλάω για όσα έχουν γίνει, για όσα γίνονται και, προφανώς, και για όσα θα γίνουν. Κυρίως, όμως, μιλάω για μέτρα ήδη ψηφισθέντα, όχι θεωρίες και ασκήσεις επί χάρτου. Αυτή είναι η βούλησή μας. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι θα εφαρμοστούν πλήρως όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», κατέληξε.

Στο σημείο αυτό,  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να επαναλαβει ότι γενικά δεν τίθεται θέμα αύξησης φορολογικών συντελεστών και ότι «όπως συνέβη και την προηγούμενη τετραετία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι εδώ για να αυξάνει άμεσα ή έμμεσα το εισόδημα των πολιτών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...