Ο Χουάν Λουίς Θεμπριάν, 79 ετών, ιδρυτής της El País και διευθυντής της επί πολλά χρόνια, έχει συνδεθεί με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα, μετά το θάνατο του Φράνκο. Επι δεκαετίες αρθρογραφούσε ανελλιπώς στην El País. Τώρα απολύθηκε… Και η απόλυσή του έγινε αφορμή για συζητήσεις σχετικά με το «πού πάει αυτή η εφημερίδα» και αν από ανεξάρτητη έγινε η «φωνή» της κυβέρνησης Σάντσεθ.
Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της El País, ο Θεμπριάν απολύθηκε γιατί είχε εκφράσει την πρόθεση να γράφει και αλλού, κάτι που ήταν ασυμβίβαστο με τους όρους του συμβολαίου που είχε υπογράψει με την εφημερίδα (της οποίας ήταν επίτιμος πρόεδρος το τελευταίο διάστημα). Ωστόσο, η απόλυσή του «συνέπεσε» με μια σειρά επικριτικών άρθρων που ο ίδιος είχε γράψει για τον Πέδρο Σάντσεθ και την κυβέρνησή του.
Όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, ο Θεμπριάν αποτελεί «απειλή» για τον Σάντσεθ, ο οποίος πέρυσι υπέγραψε μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη συμφωνία αμνηστίας με τους καταλανούς αυτονομιστές. Στο τελευταίο του άρθρο, ο Θεμπριάν έγραψε για τον Σάντσεθ: «Μετατρέπει τη δημοκρατία μας σε ανελεύθερη δημοκρατία. Έχουμε ήδη υποφέρει από την οργανική δημοκρατία του Φράνκο και τις λαϊκές δημοκρατίες του σταλινισμού. Η ισπανική σοσιαλδημοκρατία δεν μπορεί να συνεχίσει να βυθίζεται σε αυτήν την ηθική μιζέρια».
Οι Times σημειώνουν ότι η απόλυση του ιδρυτή της εφημερίδας δεν είναι το μοναδικό «κρούσμα»: ο Φερνάντο Σαβατέρ, επί σειρά πολλών ετών αρθρογράφος και ο πιο εξέχων φιλόσοφος της Ισπανίας, απολύθηκε τον Ιανουάριο. Τα κείμενά του ήταν επίσης επικριτικά για τον Σάντσεθ…
Σύμφωνα με την ανάλυση της βρετανικής εφημερίδας, οι αναγνώστες της El País είναι τώρα διχασμένοι, με κάποιους να συγχαίρουν τη διεύθυνση της εφημερίδας για την απόλυση του Θεμπριάν και άλλους να μιλούν για «εκκαθαρίσεις» και εξάλειψη των «ελεύθερων στοχαστών».
Ο Χοσέ Μανουέλ Κάλβο, πρώην διευθυντής της El País, χαρακτήρισε την απόλυση, όπως αναφέρουν οι Times, «σύμπτωμα του πόσο παραληρηματική είναι η κατάσταση στην εφημερίδα και στη χώρα». Πρόσθεσε ότι ο στόχος ήταν να φιμωθεί ο Θεμπριάν, καθώς «ο Σάντσεθ δεν αντέχει άλλο και η εφημερίδα ακολουθεί τις εντολές του».
Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ δέχεται και την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, ενώ το κοινοβούλιο συχνά – πυκνά μετατρέπεται σε «αρένα». Μόλις μια μέρα πριν απολυθεί ο Σεμπριάν, ο συντηρητικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλμπέρτο Φεϊχό είχε δηλώσει: «Η πολιτική τάξη είναι η χειρότερη των τελευταίων 45 ετών».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News