Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Τζο Μπάιντεν είχε εκπλήξει το ακροατήριο με την απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη για την τύχη των γυναικών και των κοριτσιών του Αφγανιστάν, σε περίπτωση που οι Ταλιμπάν ανακαταλάμβαναν τη χώρα.
Ο τότε υποψήφιος πρόεδρος είχε απαντήσει: «Οχι, δεν το πιστεύω. Αν έχω εγώ ευθύνη; Καμία ευθύνη. Η ιδέα ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ένοπλες δυνάμεις μας για να επιλύουμε και το παραμικρό εσωτερικό πρόβλημα που υπάρχει στον κόσμο, είναι πέραν των δυνατοτήτων μας. Το ερώτημα είναι: κινδυνεύουν τα συμφέροντα της Αμερικής ή ενός από τους συμμάχους μας;».
Σε αυτή την απάντηση, κυνική ομολογουμένως για έναν πρόεδρο που «διαφημίζεται» για την ενσυναίσθησή του, αλλά πραγματιστική για την Ουάσινγκτον, κρύβεται η εξήγηση για τη στάση του Μπάιντεν αυτές τις ημέρες.
Μια στάση που προκαλεί απορίες σε πολλούς, ενώ δεν διστάζουν να του καταλογίσουν απάθεια ή και αδιαφορία, ακόμα και σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Προσωπικό δράμα
Ομως, μία πιο κοντινή ματιά στην προσωπική ζωή του αμερικανού προέδρου κρύβει και άλλη μία εξήγηση, εκτιμά η Washington Post: ο θάνατος του αγαπημένου του γιου, Μπο Μπάιντεν, από καρκίνο στον εγκέφαλο, το 2015, σε ηλικία μόλις 46 ετών, ένα πλήγμα που σημάδεψε την οικογένεια.
Ο αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι ο καρκίνος προκλήθηκε από την έκθεση του γιου του στην καύση αποβλήτων όταν υπηρέτησε στην εθνοφρουρά του Ντέλαγουεαρ και πολέμησε ως λοχαγός στο Ιράκ, το 2008. Ο αμερικανικός στρατός συνήθιζε αυτή την πρακτική στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, καίγοντας σκουπίδια, στα οποία βρίσκονταν μεγάλες ποσότητες χημικών και τοξικών ουσιών, σε μεγάλους λάκκους. Πολλοί βετεράνοι υποφέρουν από προβλήματα στο αναπνευστικό εξαιτίας της έκθεσής τους.
Μιλώντας για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο Μπάιντεν έχει χρησιμοποιήσει το παράδειγμα της περιπέτειας υγείας του γιου του.
Ο Μπο Μπάιντεν είχε καταταγεί στην εθνοφρουρά θεωρώντας καθήκον του να υπηρετήσει την πατρίδα του. Το 2008, εκλήθη στο Ιράκ. Τότε, ο πατέρας του ήταν υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Μπαράκ Ομπάμα και είχε ερωτηθεί σχετικά στο debate των υποψηφίων. «Δεν θέλω να πάει. Αλλά θα σας πω αυτό: Δεν θέλω ο εγγονός μου ή η εγγονή μου να πάνε σε 15 χρόνια και γι’ αυτό το πώς θα φύγουμε από εκεί μπορεί να κάνει τη διαφορά».
Χρόνια αργότερα, ο Μπάιντεν είχε πει ότι η έκθεση του γιου του στην καύση των τοξικών ίσως να οδήγησε στον θάνατό του. «Κατετάγη εθελοντικά στην εθνοφρουρά, σε ηλικία 32 ετών, γιατί πίστευε ότι ήταν υποχρέωσή του να πάει στο Ιράκ. Και λόγω της έκθεσής του στους λάκκους –κατά τη γνώμη μου, δεν μπορώ να το αποδείξω προς το παρόν– γύρισε πίσω με γλοιοβλάστωμα εγκεφάλου βαθμού 4».
Σε όλη την πολιτική καριέρα του, ο Μπάιντεν μιλάει σε προσωπικό τόνο και με πάθος για τους αμερικανούς στρατιώτες και τις οικογένειές τους, καθώς και για την ανάγκη να τους προστατέψουν οι πολιτικοί με τις αποφάσεις τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News