543
Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού του θαλάσσιου ίππου Φρέια, κατασκευασμένο από την καλλιτέχνιδα Αστρι Τονόιαν | NTB/Annika Byrde/REUTERS

Ο θαλάσσιος ίππος που θανατώθηκε στη Νορβηγία, έγινε γλυπτό

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2023, 14:39
Τα αποκαλυπτήρια του γλυπτού του θαλάσσιου ίππου Φρέια, κατασκευασμένο από την καλλιτέχνιδα Αστρι Τονόιαν
|NTB/Annika Byrde/REUTERS

Ο θαλάσσιος ίππος που θανατώθηκε στη Νορβηγία, έγινε γλυπτό

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2023, 14:39

Ενας θαλάσσιος ίππος βάρους 600 κιλών, που εμφανίστηκε στο Όσλο το περασμένο καλοκαίρι, ξαπλωμένος σε προβλήτες και τρώγοντας μύδια, σύντομα έγινε αγαπημένη τουριστική ατραξιόν και προκάλεσε άμεση αίσθηση στα διεθνή μέσα ενημέρωσης – αντίστοιχη εκείνης του παιχνιδιάρικου τραγουδιού «I Am the Walrus» των Beatles το 1967.

Ο συγκεκριμένος θηλυκός θαλάσσιος ίππος, ένας σπάνιος επισκέπτης για την πρωτεύουσα της Νορβηγίας, βαφτίστηκε Φρέια, παίρνοντας το όνομά της από τη σκανδιναβική θεά του έρωτα, της ομορφιάς και του πολέμου – όλα όσα ενέπνευσε για τους κατοίκους σε διάφορους βαθμούς.

Η Φρέια περνούσε χρόνο σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπου κάποιοι άνθρωποι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των αξιωματούχων να κρατήσουν αποστάσεις, ενώ συχνά ανέβαινε σε βάρκες, μερικές από τις οποίες απείλησε να βυθίσει λόγω του βάρους της.

Οι νορβηγικές αρχές κήρυξαν τη Φρέια απειλή για την ανθρώπινη ασφάλεια τον περασμένο Αύγουστο και τη σκότωσαν, σε μια κίνηση που οι επικριτές υποστήριξαν ότι ήταν επιεικώς βιαστική. Η θανάτωσή της δίχασε μια χώρα που συνδέεται με τη διπλωματία και την αγάπη για τη φύση.

Το Σάββατο ένα γλυπτό στη μνήμη της, που ονομάζεται «Για τις αμαρτίες μας», αποκαλύφθηκε στη μαρίνα Κόνγκεν στο Όσλο. Η Αστρι Τονόιαν, μια Νορβηγίδα καλλιτέχνης, πέρασε μήνες για να φτιάξει το γλυπτό, με βάση τις φωτογραφίες του ζώου.

Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη με τους New York Times, είπε ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα «ιστορικό ντοκουμέντο για την υπόθεση» και την περιρρέουσα διαμάχη, που να αποτελεί σχόλιο για «την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν το άγνωστο». «Πρέπει να εξασκηθούμε στη συνύπαρξη» των ανθρώπων και την άγρια ζωή, είπε η Τονόιαν.

Το χάλκινο γλυπτό είναι μια απεικόνιση σε φυσικό μέγεθος της Φρέια, που ζυγίζει περίπου 300 κιλά, σχεδόν το μισό του πραγματικού της βάρους, επειδή το εσωτερικό του είναι κούφιο. Μια διαδικτυακή καμπάνια που συγκέντρωσε 23.000 ευρώ, υποστήριξε τη δημιουργία του έργου.

Το γλυπτό «θα υπενθυμίζει πάντα στους εαυτούς μας (και στις μελλοντικές γενιές) ότι δεν μπορούμε, ή δεν πρέπει πάντα να σκοτώνουμε και να αφαιρούμε τη φύση όταν είναι “μας ενοχλεί”», έγραψε στον ιστότοπό του ο διοργανωτής της ιστοσελίδας συγκέντρωσης κεφαλαίων, Χανς Ερικ Χολμ.

«Ηθελα να το κάνω για τον λαό, από τον λαό», είπε ο Χολμ σε τηλεφωνική του συνέντευξη, προσθέτοντας, «αυτή είναι μια δήλωση κατά της κυβέρνησης» για τη δολοφονία της Φρέια. Η μαρίνα Κόνγκεν βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου έγινε η ευθανασία της Φρέια, είπε η Τονόιαν, και επίσης κοντά σε ένα μουσείο, το οποίο αποκάλεσε «σύμβολο γνώσης».

Η Νορβηγική Διεύθυνση Αλιείας ανέφερε σε δήλωση τον Αύγουστο, ότι η Φρέια υποβλήθηκε σε ευθανασία με «ανθρωπιστικό τρόπο» επειδή «η πιθανότητα για βλάβη στους ανθρώπους ήταν μεγάλη και η σωστή μεταχείριση του ζώου δεν διατηρήθηκε».

Το περασμένο καλοκαίρι, το υπουργείο δημοσίευσε επίσης φωτογραφία μιας μεγάλης ομάδας ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τη Φρέια, αρκετά κοντά ώστε να την αγγίξουν και μετέφερε δηλώσεις ειδικών κτηνιάτρων να λένε: «Ο υδάτινος ίππος φαινόταν αγχωμένος από την τεράστια προσοχή».

«Στο τέλος, δεν μπορούσαμε να βρούμε άλλες επιλογές», είπε τότε ο Ολαφ Λέκβερ, εκπρόσωπος του υπουργείου. «Ηταν σε μια περιοχή που δεν ήταν φυσική για εκείνη». Η Τονόιαν λέει ότι το γλυπτό είναι επίσης μια ρεαλιστική απόδοση για όσους δεν είχαν την τύχη να δουν από κοντά τη Φρέια.

Συγκινήθηκε ιδιαίτερα, όταν ένας τυφλός άνθρωπος ήρθε στα αποκαλυπτήρια, είπε. «Δεν είχε ιδέα πώς μοιάζει ένας θαλάσσιος ίππος», εξήγησε, αλλά τώρα «συμπεριλήφθηκε στη συζήτηση για αυτόν τον υδάτινο ίππο, νιώθοντας τον και αισθανόμενος τον».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...