Ο προπονητής της Παρί Σεν-Ζερμέν, Κριστόφ Γκαλτιέ, το είπε καθαρά και ξάστερα: ο Λιονέλ Μέσι δεν θα συνεχίσει την καριέρα του στο Παρίσι. Το βράδυ του Σαββάτου, στην αναμέτρηση με την Κλερμόν, ο αργεντινός σούπερ-σταρ θα φορέσει τη φανέλα των πρωταθλητών Γαλλίας για τελευταία φορά. «Είχα το προνόμιο να προπονώ τον κορυφαίο παίκτη στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Αυτό θα είναι το τελευταίο του παιχνίδι στο «Παρκ ντε Πρενς». Ελπίζω (οι θεατές), να του συμπεριφερθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ήταν τα λόγια του 56χρονου γάλλου τεχνικού, που δεν άφηναν περιθώρια παρερμηνείας.
Μερικές ώρες αργότερα, με μια ανακοίνωσή της στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, που προσβάλλει τη νοημοσύνη, η διοίκηση του συλλόγου επιχείρησε να ακυρώσει την αποκαλυπτική δήλωση του Γκαλτιέ: «Εννοούσε πως το ματς εναντίον της Κλερμόν θα είναι το τελευταίο του Μέσι και της Παρί την τρέχουσα σεζόν»… Γιατί να κάνει κάτι τέτοιο; Γιατί να θέλει, ο Μέσι να φύγει σαν τον κλέφτη;
Ο πρόεδρος, Νασέρ αλ-Κελαΐφι, είναι θυμωμένος με το «κρυφτό» που του έπαιξε ο Μέσι, όταν εκείνος ήθελε να επεκτείνουν τη συνεργασία τους για μια, ακόμη, σεζόν. Σιγά μην του έκανε και… αποχαιρετιστήριο πάρτι. Υπάρχει, όμως, και το ακριβώς αντίθετο ενδεχόμενο: να προσπαθεί να προστατεύσει τον παίκτη από μια δυσάρεστη συνθήκη, η οποία θα ήταν εξαιρετικά αμήχανη και για τον σύλλογο.
Για αυτό που ευχήθηκε ο Γκαλτιέ -οι οπαδοί να του συμπεριφερθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο- δεν υπάρχει η παραμικρή εγγύηση. Το φινάλε της διετίας του Μέσι στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν μια απογοήτευση για όλους: φιλάθλους, παίκτη και διοίκηση. Τη μέρα που ο «Ψύλλος» προσγειώθηκε χαμογελαστός στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ, τον Αύγουστο του 2021, φορώντας εκείνο το λευκό T-shirt που έγραφε «Ici C’est Paris» (Αυτό είναι το Παρίσι), κανένας δεν περίμενε ότι μια από τις πιο ηχηρές μεταγραφές όλων των εποχών θα είχε μια τόσο άδοξη κατάληξη: τον Μέσι να μη θέλει να ανανεώσει το συμβόλαιό του, και την Παρί απρόθυμη να προσπαθήσει να τον κρατήσει κοντά της. Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το πρότζεκτ αυτό απέτυχε. Τουλάχιστον, στο αγωνιστικό του σκέλος.
Με την Παρί ο Μέσι κατέκτησε δυο πρωταθλήματα Γαλλίας. Στη δεύτερη σεζόν του σκόραρε αρκετά, μοίρασε ασίστ, συνεργάστηκε άψογα με τον Κιλιάν Εμπαπέ, στον οποίο εφέτος σέρβιρε 11 γκολ. Υπήρξαν κάποια παιχνίδια, στα οποία θύμισε τον Μέσι της Μπαρτσελόνα (όπως με τη Λανς και τη Μαρσέιγ). Ωστόσο, το μέτρο της επιτυχίας αυτού του συλλόγου είναι το Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί, η ομάδα του αποκλείστηκε στους «16» δυο διαδοχικές χρονιές. Δεν φταίει μόνον ο Αργεντινός, βεβαίως. Το περασμένο καλοκαίρι η Παρί δεν ενισχύθηκε όσο έπρεπε, ιδίως στον ανασταλτικό τομέα, ενώ της έλειψε και ένα αποτελεσματικό Νο 9. Υστερα, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, ήρθαν οι τραυματισμοί. Υπήρχε και ένα «δομικό» πρόβλημα: τρεις παίκτες που θέλουν την ομάδα να δουλεύει γι’ αυτούς (Μέσι, Εμπαπέ, Νεϊμάρ), παραήταν πολλοί για να χωρέσουν στην ίδια ενδεκάδα.
Οι οπαδοί της Παρί περίμεναν από τον Μέσι να πάρει την ομάδα τους από το χέρι και να την οδηγήσει στην κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, όπως είχε κάνει με την Μπαρτσελόνα το 2009, το 2011 και το 2015. Δεν θα μπορούσε να συμβεί, έτσι κι αλλιώς. Στις 24 του μήνα θα κλείσει τα 36. Επιπλέον, η προσαρμογή του στο καινούργιο περιβάλλον, με νέο προπονητή, νέους συμπαίκτες και νέο στιλ παιχνιδιού, δεν ήταν απλή υπόθεση. Ιδίως για εκείνον, που από τα 13 δεν είχε γνωρίσει άλλον σύλλογο πέρα από την Μπάρτσα.
Επειτα ήρθε η μεγάλη παρεξήγηση. Στην αρχή της σεζόν, μέχρι τη διακοπή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, η Παρί… πετούσε. Είχε συμπληρώσει ένα σερί 22 αγώνων χωρίς ήττα. Μετά το Μουντιάλ, όμως, η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Η ομάδα άρχισε να… βυθίζεται – μαζί της και ο Μέσι. Πριν από τη διακοπή ο Αργεντινός είχε 7 γκολ και 10 ασίστ σε 13 ματς της Λιγκ 1. Μετά τη διακοπή, 9 γκολ και 6 ασίστ σε 18 ματς. Εστω κι αν είναι σύνηθες, ένας ποδοσφαιριστής να «αδειάζει» από ενέργεια ύστερα από ένα απαιτητικό τουρνουά ή κάποιον θρίαμβο (που για τον Μέσι ήταν ο μεγαλύτερος της καριέρας του), οι Παριζιάνοι δεν το είδαν έτσι. Για εκείνους, ο παίκτης που κέρδισε «μόνος του» το πιο ποθητό τρόπαιο των γηπέδων, στην Παρί «κορόιδευε», αδιαφορούσε.
Οι φήμες ότι το καλοκαίρι θα εγκατέλειπε το Παρίσι, τους θύμωσαν ακόμη περισσότερο. Αντιθέτως με ό,τι συνέβαινε στην Μπαρτσελόνα, όπου ο Μέσι είχε αναπτύξει ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους υποστηρικτές της, και μπορούσαν να του συγχωρήσουν τα πάντα, στην Παρί δεν υπήρχε αυτό το «κεφάλαιο». Η κριτική εναντίον του ήταν, ενίοτε, σκληρή. Οχι μόνον από τα media. Οι εξέδρες του «Παρκ ντε Πρενς» τον αποδοκίμασαν, μέχρι και πανό κρέμασαν εναντίον του. Η απόφαση του Μέσι να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη για ένα κονσέρτο, αντί να παρευρεθεί στην τελετή για τη βράβευση του γάλλου ποδοσφαιριστή της χρονιάς, έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, τονίζει το Athletic. Και το πρόσφατο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία χωρίς την άδεια του συλλόγου του, ήταν… το κερασάκι στην τούρτα.
Οι οπαδοί της Παρί, που πριν από δυο χρόνια τον είχαν υποδεχθεί μέσα σε αποθέωση, δεν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το θεϊκό του ταλέντο, όπως εκείνοι της Μπαρτσελόνα. Είναι πολύ πιθανό, στη σαββατιάτικη, τελευταία του παράσταση στο Παρίσι να τον αποδοκιμάσουν. Κι όμως, κάποτε θα υπερηφανεύονται στα παιδιά και τα εγγόνια τους ότι έχουν δει τον «Λέο» ολοζώντανο μπροστά τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News