436
Με πλήρη εξοπλισμό και το όπλο στο δεξί του χέρι, ο ταξίαρχος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της θρυλικής 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας εγκαταλείπει τελευταίος το αφγανικό έδαφος | XVIII Airborne Corps/Handout via REUTERS

Ο τελευταίος των Αμερικανών και τα ρολόγια που δεν έδειχναν τον χρόνο

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 17:05
Με πλήρη εξοπλισμό και το όπλο στο δεξί του χέρι, ο ταξίαρχος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της θρυλικής 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας εγκαταλείπει τελευταίος το αφγανικό έδαφος
|XVIII Airborne Corps/Handout via REUTERS

Ο τελευταίος των Αμερικανών και τα ρολόγια που δεν έδειχναν τον χρόνο

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2021, 17:05

Μετά από δύο σχεδόν δεκαετίες, ο τελευταίος στρατιώτης των Αμερικανών έφυγε χωρίς τελετές και εορτασμούς και χωρίς την υπερηφάνεια του νικητή.

Λουσμένος με το πράσινο φως της συσκευής νυχτερινής όρασης, ο ταξίαρχος Κρις Ντόναχιου, ήταν το τελευταίο αμερικανικό ζευγάρι «αρβύλες στο έδαφος», που επιβιβάστηκε στο C-17.

Με πλήρη εξοπλισμό και το όπλο στο δεξί του χέρι, ο διοικητής της θρυλικής 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, έκανε τα τελευταία του μοναχικά βήματα σε αφγανικό έδαφος, ολοκληρώνοντας την αποτυχημένη 20ετή αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Ακριβώς ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα,το τελευταίο από τα πέντε αμερικανικά C-17 απογειώθηκε από την Καμπούλ. Ο Ντόναχιου έστειλε στους στρατιώτες του ένα τελευταίο μήνυμα: «κάνατε καλά τη δουλειά σας. Είμαι περήφανος για όλους σας».

Η εικόνα της μοναχικής εξόδου του Ντόναχιου, που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, ίσως γίνει το σύμβολο της ταπεινωτικής και βίαιης υποχώρησης των Αμερικανών από τη χώρα, γράφει ο Μπεν Ντόχερτι, στον Guardian.

Οι μαχητές της μονάδας Fateh Zwak των Ταλιμπάν εισήλθαν στο αεροδρόμιο, αμέσως όταν έφυγαν οι Αμερικανοί, με στολές, εξοπλισμό και όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ τους Αφγανούς.

Ταλιμπάν ντυμένοι και εξοπλισμένοι με λεφτά των Αμερικανών, κατέλαβαν το αεροδρόμιο μόλις αποχώρησε κι ο τελευταίος πεζοναύτης

Ο Ντόναχιου μπορεί να έφυγε ήρεμα, όμως είχαν προηγηθεί σκηνές χάους, αίματος και θανάτου, που δεν ξεχαστούν ποτέ, όπως δεν έχουν ξεχαστεί οι εικόνες από την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Σαϊγκόν, το 1975.

Οι απεγνωσμένοι Αφγανοί που κρέμονταν από το αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος θα μείνουν για πάντα χαραγμένοι στη συλλογική μνήμη, συμβολίζοντας την έξοδο των Αμερικανών.

Εξω από το συρματόπλεγμα του αεροδρομίου, το «νεκροταφείο των αυτοκρατοριών», όπως είναι γνωστό το Αφγανιστάν, επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά τη φήμη του. Οι συμμαχικές δυνάμεις έχασαν 3.500 στρατιώτες μέσα σε 20 χρόνια. Οι ΗΠΑ ξόδεψαν δύο τρισ. δολάρια στο Αφγανιστάν, περισσότερα από όσα είχαν δώσει στο Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλά η αλλαγή που έφεραν τα λεφτά και το αίμα στο Αφγανιστάν ήταν πάντα εύθραυστη και τώρα φαίνεται πως η χώρα γυρνά στα παλιά.

Και οι απώλειες για τους Αφγανούς πολύ βαριές: Περισσότεροι από 47.000 πέθαναν στον πόλεμο -μόλις προχθές μία δεκαμελής οικογένεια ξεκληρίστηκε από αμερικανικό χτύπημα με drone- και εκατομμύρια έφυγαν πρόσφυγες από τη χώρα τους. Το Αφγανιστάν παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηρωϊνης στον κόσμο, ενώ η χώρα είναι πάντα ανάμεσα στις πιο επικίνδυνες και περισσότερο διεφθαρμένες στον πλανήτη.

Ο καλύτερα εξοπλισμένος και εκπαιδευμένος στρατός στον κόσμο αποδείχθηκε λίγος μπροστά στην υπομονή των σκληροτράχηλων και αδυσώπητων Ταλιμπάν.

«Εσείς έχετε τα ρολόγια. Εμείς έχουμε τον χρόνο», έλεγαν πάντα οι ισλαμιστές αντάρτες.

Για τους Αμερικανούς, τα μοναχικά βήματα του Ντόναχιου, σήμαναν το τέλος χρόνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...