Το τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, το απόγευμα της Τετάρτης, είχε ένα ενδιαφέρον νέο στοιχείο: διαφορετικό φόντο. Αντί ο Πρωθυπουργός να έχει «πλάτη» το γραφείο του, επέλεξε να σταθεί μπροστά από το παράθυρο, με το τραπέζι των συσκέψεων πίσω του. Συνεργάτες του έλεγαν ότι ήθελε να δώσει μια νότα αισιοδοξίας, σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα που είχε ευχάριστα νέα για τους πολίτες. Εστω και αν η συλλογιστική ξεκινούσε από μια ακόμα δυσκολία: την απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός νομού για το Πάσχα.
Και αν πολλοί δεν στάθηκαν σε κάτι που ήταν ήδη γνωστό εδώ και μέρες, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για τον τελευταίο συμβιβασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τις αρχές Νοεμβρίου και μετά, όταν ανακοίνωσε με τον Σωτήρη Τσιόδρα στο πλευρό του, την επιστροφή στο δεύτερο lockdown και με «φωτεινή» εξαίρεση την περίοδο των Χριστουγέννων και μερικές ημέρες τον Ιανουάριο, ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε πολλά καλά νέα να πει. Για να μπορέσει, όμως, να πει αρκετά… μαζεμένα, έπρεπε να επισημοποιήσει έναν τελευταίο σημαντικό περιορισμό, έστω και με σημαντικές χαραμάδες ελευθερίας, όπως οι λειτουργίες στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και η μετακίνηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που θα ξεκινά στις 22:00 μετά το Σαββατοκύριακο.
Κάτι χάνεις, κάτι κερδίζεις…
Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε μια συντεταγμένη έξοδο του Πάσχα, με όπλο τα self tests, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα πιστοποιητικά αντισωμάτων, όπως το είχαν επεξεργαστεί στο κυβερνητικό επιτελείο; Εκανε μια πολιτική στάθμιση, με γνώμονα και την επιδημιολογική κατάσταση, και προέκρινε την ανάγκη για μια γενναία απελευθέρωση δραστηριοτήτων άμεσα, από τον Μάιο και μετά, προκειμένου να πάρει ανάσες η κοινωνία. Οπως το έλεγε αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, αν άνοιγαν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και οι πολίτες εξέδραμαν και με τη βούλα του κράτους στην περιφέρεια, τότε οι γιατροί θα ζητούσαν πρόσθετο χρόνο, προκειμένου να αξιολογήσουν την επίπτωση των ημερών του Πάσχα στην επιδημιολογική εικόνα.
Αυτός ο χρόνος, όμως, δεν υπάρχει, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ανοίξει ο τουρισμός στις 15 Μαΐου. Και, βεβαίως, τουρισμός χωρίς εστίαση δεν υφίσταται, αλλά και τα μαγαζιά του κλάδου χρειάζονται χρόνο, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οργανωμένα και συντεταγμένα έπειτα από κλείσιμο έξι μηνών. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη και την ανάγκη να υπάρξει μια βαλβίδα εκτόνωσης των πολιτών που βιώνουν καθημερινά τη… μέρα της μαρμότας, η εστίαση έρχεται «πιο μπροστά», τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.
Κάπως έτσι και με δεδομένη τη σταθεροποίηση των αριθμών στο ΕΣΥ, έστω και σε υψηλά επίπεδα, στην κυβέρνηση ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Ή αλλιώς, όπως το έθεσε ο κ. Μητσοτάκης, σε ένα «ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News