Χωρίς να έχει ακόμα αρχηγό –οι εσωκομματικές εκλογές είναι σε τρεις εβδομάδες και ο τύποις πρόεδρος αγνοείται– ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να επιστρέψει στην αντιπολιτευτική ρητορική και τα «ήξεις αφήξεις» σχετικά με το Ουκρανικό και τη θέση της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που είχε υιοθετήσει και στις πρώτες φάσεις αυτής της παγκόσμιας κρίσης. Αφορμή στάθηκε η άτυπη διάσκεψη που διοργάνωσε τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα Δυτικά Βαλκάνια και η παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Για μία ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη ότι εμφανίστηκε ως «πρόθυμος σύμμαχος», λες και κάτι τέτοιο αποτελεί ψόγο σε μια συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, την παρουσία της Ελλάδας στο οποίο ούτε ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε ποτέ (τουλάχιστον όχι δημοσίως). Επίσης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δέσμευσε την Ελλάδα σε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια προς τους Ουκρανούς –που υπερασπίζονται την πατρίδα τους από έναν αναθεωρητή εισβολέα, βέβαια– και τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιτίθεται κατηγορηματικά σε όλα αυτά.
Ανέφερε, μεταξύ άλλων, η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της:
«Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της κοινής δήλωσής του με τον ουκρανό πρόεδρο που δεσμεύει την Ελλάδα σε περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια, σε διμερείς εγγυήσεις και σε στήριξη στην προοπτική για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δίνει ξανά διαπιστευτήρια ως “πρόθυμος σύμμαχος” για την προώθηση των υπερατλαντικών συμφερόντων επί ευρωπαϊκού εδάφους.
»Προχωρά μάλιστα σε αυτές τις δεσμεύσεις που επιφέρουν σοβαρούς κινδύνους για την Ελλάδα και αποδυναμώνουν τον ρόλο της ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τα συμφέροντα της χώρας μας. Χωρίς οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία στην κοινή δήλωση ή έστω προφορική αναφορά στο κυπριακό από τον Ουκρανό Πρόεδρο και χωρίς καν να διεκδικεί και να εξασφαλίζει ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά, σε διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αντιτίθεται κατηγορηματικά στην περαιτέρω, άμεση στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία μέσω των ανωτέρω δεσμεύσεων ειδικά δε στην επικίνδυνη για τη χώρα εκπαίδευση ουκρανών πιλότων από Ελληνες η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, αποτέλεσε πρόταση του κ. Μητσοτάκη».
Επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι η συνάντηση και το άτυπο δείπνο με τους βαλκάνιους ηγέτες και τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης «δεν συνέβαλε στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής», αλλά «αξιοποιήθηκε για να διαφημιστεί ο αποκλεισμός του αλβανού πρωθυπουργού σε σχέση με την απαράδεκτη στάση του στην υπόθεση Μπελέρη, τη στιγμή που λίγους μήνες πριν ο ίδιος ο κ Μητσοτάκης εγκωμίαζε τον Έντι Ράμα στη μειονότητα ενόψει των εκεί δημοτικών εκλογών».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News