708
O Πέτρος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ και ο δεκανέας Συργουνιώτης που εμφανίστηκε στη συγκέντρωση του ΚΚΕ ως εκπρόσωπος των στρατιωτών | INTIMENEWS/YοuTube/902

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασε τον βουλευτή Πέτρο Παππά επειδή ζήτησε να τιμωρηθεί ο στρατιώτης της συγκέντρωσης του ΚΚΕ

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 11:52
O Πέτρος Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ και ο δεκανέας Συργουνιώτης που εμφανίστηκε στη συγκέντρωση του ΚΚΕ ως εκπρόσωπος των στρατιωτών
|INTIMENEWS/YοuTube/902

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδοκίμασε τον βουλευτή Πέτρο Παππά επειδή ζήτησε να τιμωρηθεί ο στρατιώτης της συγκέντρωσης του ΚΚΕ

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2024, 11:52

Η εικόνα του στρατιώτη Γιώργου Συργουνιώτη (όπως τον κατονόμασε ο ίδιος ο Περισσός)  να απευθύνει, φορώντας τη στολή του και τον μπερέ του με το εθνόσημο, χαιρετισμό στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ –με τους γνωστούς χαρακτηρισμούς περί «κράτους-δολοφόνου» για το Ισραήλ και την αναφορά σε «εμάς τους στρατευμένους» ως το όλον του στρατεύματος που αντιτίθεται στον πόλεμο και κάθε είδους εμπλοκή της Ελλάδας– προκάλεσε πλήθος σχολίων στα social media.

Το βίντεο της ομιλίας του εν λόγω στρατιώτη (δείτε το κάτω), που κατά πληροφορίες υπηρετεί σε μονάδα της ΑΣΔΥΣ (Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού) έγινε μέσα σε λίγες ώρες viral. Και απέναντι σε όσους τόλμησαν να επικρίνουν τον στρατιώτη για την επιλογή του να συμμετάσχει στη συγκέντρωση του ΚΚΕ και να πει όσα είπε, φορώντας πάντα τη στολή του, δεν ήταν λίγοι οι ομοϊδεάτες του που έσπευσαν να προτάξουν τα στήθη τους, εκφράζοντας τη στήριξη και αλληλλεγγύη τους προς το πρόσωπό του.

Προς απογόητευσή τους πάντως, οι Ενοπλες Δυνάμεις ακόμα λειτουργούν σε αυτή τη χώρα και έχουν συγκεκριμένους κανόνες. Ετσι, ήδη στην εν λόγω μονάδα της ΑΣΔΥΣ έχει διαταχθεί έρευνα προκειμένου να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινές στον στρατιώτη που μάλλον μπέρδεψε ρόλους και καπέλα (εντός και εκτός εισαγωγικων).

Το βέβαιο είναι ότι το ΚΚΕ, ολοένα  και πιο συχνά, χρησιμοποιεί ενστόλους –είτε πρόκειται για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, είτε για απλούς στρατιώτες, κληρωτούς– στις κομματικές του συγκεντρώσεις, ως ομιλητές ή απλά διά της παρουσίας τους, προκειμένου να τις ενισχύσει επικοινωνιακά. Πρόκειται για συστηματική τακτική, δεδομένου μάλιστα πως μέχρι σήμερα τουλάχιστον, δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση από πλευράς υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Ανάμεσα, πάντως, σε όσους αντεδρασαν στο βίντεο της «πύρινης» ομιλίας ενός μέλους των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας κατά του Ισραήλ και της «εμπλοκής της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ», ήταν και ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, ο οποίος σε τοποθέτησή του στον τηλεοπτικό σταθμό One, σχολίασε πως «δεν νοείται ένας άνθρωπος ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του, με τη στολή, να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο, μιλώντας εξ ονόματος του Στρατού».

«Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να έχει τις πεποιθήσεις και τη γνώμη του, να συμμετέχει στις πορείες του κόμματος στο οποίο ανήκει… αλλά από κει και πέρα ο Στρατός έχει συγκεκριμένους κανόνες και δεν νοείται ένας άνθρωπος ο οποίος υπηρετεί την θητεία του, με τη στολή, να συμμετέχει σε κάτι τέτοιο μιλώντας εξ ονόματος του Στρατού… Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα μπορεί να εκτρέψουν την όλη κατάσταση», ανέφερε συγκεκριμένα ο βουλευτής  Κιλκίς .

 «Ο Στρατός», επέμεινε ο κ. Παππάς, «πρέπει να υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες. Δεν είναι κάτι που είναι διαπραγματεύσιμο. Στον Στρατό υπάρχει ιεραρχία, ο Στρατός διασφαλίζει την ακεραιότητα της χώρας μας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοιου είδους πολιτικοποίηση από έναν άνθρωπο που υπηρετεί τη θητεία του. Θεωρώ ότι είναι αδιανόητο και φαντάζομαι ότι θα υπάρχει και η αντίστοιχη προβλεπόμενη πειθαρχική ποινή», κατέληξε στο σχόλιό του ο κ. Παππάς, προκαλώντας με τη σειρά του τη μήνιν στελεχών και οπαδών όχι μόνο του ΚΚΕ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ («δεν είναι δυνατόν να τα λέει αυτά ένας βουλευτής της Αριστεράς», έλεγαν κάποιοι αγανακτισμένοι).

Ηχηρότερη και δημόσια ήταν όμως η αποδοκιμασία του κ. Παππά από το ίδιο του το κόμμα που έφθασε μάλιστα στο σημείο να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Εκεί ξεκαθαρίζεται ότι οι δηλώσεις Παππά «σχετικά με τον στρατιώτη που συμμετείχε σε αντιπολεμική εκδήλωση, δεν εκφράζουν επ’ ουδενί τρόπο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

«Στη χώρα μας, οι κληρωτοί δεν στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Η συμμετοχή στρατιωτών σε πορείες, με κορυφαίο παράδειγμα αυτή του Πολυτεχνείου, αποτελεί πράξη τεράστιου ηθικού πολιτικού και ιστορικού συμβολισμού, εδώ και δεκαετίες«, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου που καταλήγει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και συνολικά η Αριστερά βρίσκεται διαχρονικά στην πρώτη γραμμή του κινήματος για τα δικαιώματα των στρατευμένων».

Το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν ότι είναι εσωτερικό –ο κ. Παππάς είναι υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη– είναι και ιδεολογικό, καθώς ο βουλευτής Κιλκίς φάνηκε να είναι στην ίδια γραμμή με δεξιούς πολιτικούς όπως ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής Α’ Αθήνας της ΝΔ, ο οποίος επίσης καταδίκασε την εικόνα του στρατεύσιμου στη συγκέντρωση του ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...