613
| Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον «Μαύρο Δεκέμβρη»

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2015, 11:26

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον «Μαύρο Δεκέμβρη»

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2015, 11:26

Μπορεί οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών να πήραν δραματική μορφή κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αιχμή το «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων δανείων» και τη δυνατότητα πλειστηριασμών που αυτό περιλαμβάνει, ωστόσο η ανομολόγητη, επί του παρόντος, αγωνία στο κυβερνητικό επιτελείο και στη κομματική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει, το πώς θα αντιδράσουν τόσο η κοινωνία όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι στο κλίμα που διαμορφώνεται έχει προστεθεί η υπόθεση Πανούση με τις παρενέργειές της και η αναπόφευκτη είσοδος τις επόμενες μέρες στη διακεκαυμένη περιοχή του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού, η αγωνία εξελίσσεται σε έντονο προβληματισμό για το εύρος και την ένταση της κοινωνικής αντίδρασης.

Επιπλέον ο εντεινόμενος ακτιβισμός του ΚΚΕ και των συνδικάτων φορτίζει τις κοινωνικές εντάσεις ενω δεν διαφαίνεται συνεννόηση με την αντιπολίτευση. Εφόσον και οι αγρότες προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις με τον αποκλεισμό οδικών κόμβων, δυσκολεύοντας την ούτως ή άλλως έθραυστη οικονομική δραστηριότητα, η αναταραχή στη χώρα κλιμακώνεται τάχιστα.

Συνεχώς ανοίγονται μέτωπα με κοινωνικές ομάδες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων και τον έκαναν κυβέρνηση, αφού οι σχετικές αποφάσεις δυσαρεστούν τους πάντες ενω οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υποδαυλίζονται από τις οργανωμένες δυνάμεις του ΚΚΕ

Αρχής γενομένης από την επέτειο του Πολυτεχνείου και την καθιερωμένη πορεία όπου εκτιμήσεις ψύχραιμων παραγόντων δεν αποκλείουν ο αντεξουσιαστικός χώρος να θελήσει να επιδείξει δυναμική παρουσία. Το ιδεολογικοπολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται στον κινηματικό χώρο  συνιστά ευνοϊκή συνθήκη για να δώσει δυναμικό παρών. Ενδεικτικό των διαθέσεων που επικρατούν στον χώρο αυτό είναι το πνεύμα της ανοιχτής επιστολή του Νίκου Ρωμανού, από τίς φυλακές, καθώς πλησιάζει και η επέτειος της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Το πώς θα αντιδράσουν οι αστυνομικές δυνάμεις σε περίπτωση επεισοδίων θεωρείται κρίσιμος παράγων. Εξάλλου είναι η πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη της αντίδρασης των  μηχανισμών εσωτερικής ασφάλειας του κράτους.

Παράλληλα υποβόσκει η ένταση σε όλο το φάσμα της Παιδείας για την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις της, αφού η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτη για να «φιλτράρει» τον ακτιβισμό που εκδηλώνεται, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία της πέρασε, μετά την ψήφιση του Μνημονίου, στη Λαϊκή Ενότητα ή αυτονομήθηκε.

Ολο και περισσότερα στελέχη του κυβερνητικού μπλοκ αποδέχονται ότι η «μητέρα των μαχών», όπου πρόκειται να δοκιμαστεί ακόμη και η αντοχή του κυβερνητικού σχήματος, θα δοθεί με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, τον Δεκέμβριο. Διαπιστώνουν ότι συνεχώς ανοίγονται μέτωπα με κοινωνικές ομάδες που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων και τον έκαναν κυβέρνηση, αφού οι σχετικές αποφάσεις δυσαρεστούν τους πάντες ενω οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υποδαυλίζονται από τις οργανωμένες δυνάμεις του ΚΚΕ συμπαρασύροντας συνδικάτα και φορείς.

Στα κυβερνητικά και κομματικά κλιμάκια ήδη έχουν αρχίσει να αναζητούν εκείνη τη στρατηγική και τους χειρισμούς ώστε η κατάσταση να μην  ξεφύγει και να βρίσκεται σε διαχειρίσιμο πλαίσιο με το μικρότερο δυνατό κόστος. Παρότι εκτιμούν πως δεν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση λόγω των αντιδράσεων, οι συνθήκες που φαίνεται να δημιουργούνται, δεν την ευνοεί.

Με δεδομένο ότι η αλλαγή πολιτικής δεν είναι εφικτή και οι πιέσεις για εφαρμογή των δεσμεύσεων, από τους εταίρους παραμένουν ισχυρές, στις συζητήσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο πρωτίστως  καταγράφεται η επιλογή για επικοινωνιακού τύπου αντιμετώπιση των κοινωνικών κινητοποιήσεων και των πολιτικών αντιδράσεων. Αναμένεται, έτσι, να «πιέσουν» τόσο η ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν το καλοκαίρι το τρίτο Μνημόνιο, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν την κυβέρνηση για να περάσει τον κάβο. Προς τούτο θα σπέυσουν να αξιοποιήσουν τις υποδείξεις ευρωπαίων παραγόντων πρός την αντιπολίτευση να μην το παρατραβήξει και να αφήσει περιθώρια ανάσας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Ταυτοχρόνως, πρόκειται να αναδειχθεί η διάθεση σε κύκλους των εταίρων για χαλαρότερη προσαρμογή λόγω της έξαρσης του προσφυγικού προβλήματος  ενώ θα επιδιωχθεί η διολίσθηση στο χρόνο εφαρμογής συγκεκριμένων δεσμεύσεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...