697
| Nick Paleologos / SOOC

Ο Σχοινάς ξεμπροστιάζει τον Σαρλ Μισέλ: Η Ούρσουλα στάθηκε υπερήφανα απέναντι σε δύο καθήμενους άνδρες

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 15:40
|Nick Paleologos / SOOC

Ο Σχοινάς ξεμπροστιάζει τον Σαρλ Μισέλ: Η Ούρσουλα στάθηκε υπερήφανα απέναντι σε δύο καθήμενους άνδρες

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2021, 15:40

«Δεν κέρδισε η Τουρκία, η Ευρώπη κέρδισε». Αυτό τόνισε το πρωί της Δευτέρας ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στο περιβόητο #sofagate, την απρέπεια του Ταγίπ Ερντογάν μπροστά στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία ο τούρκος πρόεδρος άφησε χωρίς καρέκλα κατά την επίσκεψή της της, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο παλάτι στην Αγκυρα.

Μάλιστα, στη συνέντευξή του στην ΕΡΑ και στην εκπομπή «Καθρέπτης» του Χρήστου Μιχαηλίδη, ο κ. Σχοινάς δεν άφησε ασχολίαστη ούτε τη στάση του Σαρλ Μισέλ, ο οποίος δεν αντέδρασε μπροστά σε αυτήν την προσβολή κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Μπορεί να είναι 1,65 μ. στο ύψος, αλλά πιστεύω ότι δεν θα ξεχάσει κανείς στον κόσμο το κουράγιο της, την περηφάνια με την οποία στάθηκε απέναντι σε δύο –επαναλαμβάνω σε δύο– καθήμενους κυρίους, δεν υπάρχει πιο απτό χαρακτηριστικό δείγμα προάσπισης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, αυτό που έκανε η Ούρσουλα, αυτά τα λίγα δευτερόλεπτα».

Ο αντιπρόεδρος εξήρε τη στάση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Από τα τρία πρόσωπα που βρίσκονταν στη συνάντηση αυτή, η μόνη η οποία έμεινε να συμβολίζει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τις ευρωπαϊκές αξίες, ήταν η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν… Και πιστεύω ότι φτάνουμε στο σημείο, όπου στην Ευρώπη χρειαζόμαστε και λίγα σύμβολα. Νομίζω ότι έχουμε πολλές πολιτικές, πολλή τεχνοκρατία, πολλές δομές, η Ευρώπη θέλει σύμβολα και δεν υπάρχει  ωραιότερο σύμβολο για το τι πιστεύουμε από αυτό που κατάφερε να περάσει με την περήφανη στάση της η πρόεδρος της Επιτροπής».

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο κ. Σχοινάς ανέφερε:

«Υπάρχουν πολλοί μέσα και έξω από την Ευρώπη που πιστεύουν κάπου μέσα τους ότι μειώνοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δουλεύει για το κοινό συμφέρον όλων, πετυχαίνουν να ανέβουν οι ίδιοι είτε ως κράτη-μέλη είτε ως εχθροί της Ευρώπης, δηλαδή πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε δει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να γίνεται λίγο ο αποδιοπομπαίος τράγος ή ο σάκος του μποξ. Πιστεύω ότι αυτό τώρα πρέπει να σταματήσει.

»Ειδικά όταν η Ευρώπη είναι εκτεθειμένη σε τέτοιες απειλές, σε τέτοιες μεγάλες κρίσεις, όπου χρειάζεται να μπει κάποιος μπροστά, όπως μπήκε η Επιτροπή με τη μαζική αγορά εμβολίων, με αυτό το κολοσσιαίο Ταμείο Ανάκαμψης.

»Τώρα δεν είναι λίγο φτηνό να βάλλεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να μην έχει μια καρέκλα να καθίσει η πρόεδρός της; Να γίνεται στόχος άδικων επιθέσεων εδώ και εκεί; Ας είναι αυτό το απαράδεκτο γεγονός της Αγκυρας το τέλος αυτών των τακτικών, των φτηνών επιθέσεων στην Ευρώπη, αυτό θέλω να πιστεύω».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε στη συνέχεια της συνέντευξης ότι δεν πιστεύει πως «αυτό το θλιβερό γεγονός αποδεικνύει την αδυναμία ή τη χρεοκοπία της Ευρώπης», αλλά ότι «αντιθέτως, τόνωσε τον ευρωπαϊσμό της κοινής γνώμης. Το ότι η κοινή γνώμη αντέδρασε ομόθυμα και με τέτοια δύναμη είναι η καλύτερη απάντηση στους αυταρχικούς ηγέτες».

Και τόνισε: «Η στάση της Ούρσουλα, εκεί όρθια για δύο λεπτά, η πολύ αξιοπρεπής και περήφανη στάση, είναι ελπίδα για το μέλλον. Και ο δρόμος είναι αυτός, να σταθούμε απέναντι στον αυταρχισμό, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία μας. Εγώ νομίζω ότι εκείνη η εικόνα ήταν πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο, για ώρες μετά, και το ποιος κέρδισε είναι σαφές. Δεν κέρδισε η Τουρκία, η Ευρώπη κέρδισε».

Σε σχέση με την αντίδραση του ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ταγίπ Ερντογάν «δικτάτορα», ο κ. Σχοινάς δήλωσε: «Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι ο Μάριο Ντράγκι βρήκε τη σωστή στιγμή για να εκφράσει το κοινό αίσθημα, δηλαδή διατύπωσε λεκτικά αυτό που η Ούρσουλα έδειξε με τη στάση της. Αν δείτε λίγο ψύχραιμα την ποιότητα της δημοκρατίας έξω από τα σύνορα της Ευρώπης, αν δείτε με τι είδους ηγεσίες έχουμε να κάνουμε, θα διαπιστώσετε ότι δεν έχουμε και πάρα πολλούς διεθνείς συνομιλητές που να έχουν τη δημοκρατική ποιότητα και τα στάνταρ δημοκρατίας που έχουμε εμείς».

Τέλος, σε σχέση με την πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων στην Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι «η εικόνα ανατρέπεται ραγδαία και το καλοκαίρι θα έχουμε την ανοσία της αγέλης», ενώ σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca, ήταν κατηγορηματικός ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι «οι όποιες παρενέργειες είναι ελάχιστες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...