568
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Mega | ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

O σχεδιασμός Μητσοτάκη για τις εκλογές και τα «κουκιά» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 10:31
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Mega
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

O σχεδιασμός Μητσοτάκη για τις εκλογές και τα «κουκιά» του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2021, 10:31

Από τα πολλά και πολύ ενδιαφέροντα που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Mega, στον Γιάννη Πρετεντέρη και στη Ράνια Τζίμα –«η τρίτη δόση είναι απαραίτητη για όλες τις ηλικίες», «ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία, να ανάψει ένα κερί», «δεν θεωρώ ότι η πανδημία έχει ξεφύγει» κ.ά.– ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν αυτά που περιέγραψαν τον πολιτικό σχεδιασμό του εν όψει των επόμενων εκλογών.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι αμετακίνητος ως προς την επιλογή τού να στηθούν κάλπες στο τέλος της τετραετίας, αν και αυτό πλέον δεν είναι και πολύ μακριά· απέχουμε 20 μήνες, η κλεψύδρα αδειάζει. Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε επίσης ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία είτε στις πρώτες εκλογές –που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, άρα κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο– είτε σε εκείνες που θα τις διαδεχτούν λόγω ακυβερνησίας.

Και επειδή όταν συζητούνται τα περί ακυβερνησίας λόγω απλής αναλογικής προκύπτει το σενάριο της λεγόμενης «προοδευτικής διακυβέρνησης» του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, εντύπωση έκαναν τα όσα είπε επ’ αυτού ο κ. Μητσοτάκης, δείχνοντας ότι παρακολουθεί με ενδιαφέρον και για τα τεκταινόμενα στο ΚΙΝΑΛ (με δεδομένο ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει αποκλείσει την «προοδευτική διακυβέρνηση», ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου όχι).

«Πιστεύω στην ενισχυμένη αναλογική, γι’ αυτό και τη νομοθέτησα. Και ναι, πιστεύω ότι αν ένα κόμμα ξεπεράσει το 36%, 37%, 38% και έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του, αυτό είναι καλό, διότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις θεωρώ ότι και στην παρούσα συγκυρία είναι πολύ πιο αποτελεσματικές», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει:

«Πρέπει να σας πω ότι όσο και αν αυτό μπορεί να σας ακούγεται σήμερα φιλόδοξο, η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη, και με την απλή αναλογική. Αυτός θα είναι ο στόχος μας. Εάν δεν τον πετύχουμε, θεωρώ ότι θα είναι περίπου αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση. Θα πρέπει να μεσολαβήσει η άχαρη περίοδος των διερευνητικών εντολών και θα πάμε σε δεύτερες εκλογές».

Σε εκείνο το σημείο ακολούθησε η ερώτηση της κυρίας Τζίμα:

«Αρα θεωρείτε ότι δεν υπάρχει άλλος πόλος που μπορεί να διαμορφωθεί. Και τώρα εδώ θέλω να σας πάω λίγο έτσι με μια «γέφυρα», να περάσω λίγο και από τα εσωκομματικά του Κινήματος Αλλαγής που σίγουρα όλοι τα παρακολουθείτε, έχουν ένα ενδιαφέρον έτσι και αλλιώς. Βάζουν οι υποψήφιοι εκεί λοιπόν το ζήτημα ή μπαίνει το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Θεωρείτε ότι θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας πόλος Κινήματος Αλλαγής και ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα διακυβέρνησης;».

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη ήταν η ακόλουθη:

«Θα συνιστούσα σε όσους κάνουν τέτοια σενάρια, να κάνουν ορισμένες ασκήσεις απλής αριθμητικής. Κατ’ αρχάς όσοι τα λένε, ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα. Η προοδευτική διακυβέρνηση είναι στρατηγική ήττας, να το πω πολύ απλά. Είναι πώς θα καταφέρουμε, όντας δεύτερο κόμμα, να σχηματίσουμε κυβέρνηση. Να το πω πολύ απλά: δεν βγαίνουν τα κουκιά. Ή αν έβγαιναν, θα ήταν μια κυβέρνηση που δεν νομίζω ότι θα συγκινούσε πάρα πολύ το εκλογικό σώμα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας προσωποποιήσω τώρα το σχήμα το οποίο φαντάζομαι ότι μπορεί να κυβερνούσε τη χώρα σε αυτή την περίπτωση. Επομένως, εμείς είμαστε πάρα πολύ καθαροί. Τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι σαφέστατα: θα έχουμε τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πριν μεσολαβήσαν τέσσερα χρόνια με τον κ. Τσίπρα που κυβέρνησε όπως κυβέρνησε και κρίθηκε από τον ελληνικό λαό. Οι πολίτες θα επιλέξουν σταθερότητα και ανάπτυξη ή ανασφάλεια και περιπέτειες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...