Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν είπε κάτι το καινούργιο κατά την παρουσίαση (εδώ) το πολυσυζητημένου βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα» όταν αναφέρθηκε στο αίτημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προς τη Ρωσία το καλοκαίρι του 2015 προκειμένου να τυπωθούν δραχμές.
Ο κεντρικός τραπεζίτης επικαλέστηκε συνομιλία του Φρανσουά Ολάντ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον Ιούλιο του ’15, η οποία μεταφέρθηκε από τους γάλλους δημοσιογράφους Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ στο πολύκροτο βιβλίο «Un Président ne devrait pas dire ça…» («Αυτά που δεν πρέπει να λέει ένας πρόεδρος») τον Οκτώβριο του 2016.
Στο βιβλίο αυτό των δύο Γάλλων, υπήρχε –μεταξύ πολλών άλλων σπαρταριστών αποσπασμάτων για όσα δεν είχε πρόβλημα να αποκαλύψει (εδώ) ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας– ένας διάλογός του με τον Πούτιν (εδώ), ο οποίος εμφανιζόταν να του τηλεφωνεί σχετικά ανήσυχος μετά από μια επικοινωνία του με την Αθήνα, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ’15.
Πούτιν: «Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση μεταξύ μας…»
Ολάντ: «Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου».
Πούτιν: «Η Ελλάδα ζήτησε από εμάς να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν διαθέτουν πια τυπογραφείο για να το κάνουν».
Ολάντ: «Τι τους απάντησες;»
Πούτιν: «Απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι πιστεύεις;»
Ολάντ: «Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Αν έβγαινε από την Ευρωζώνη και χρειαζόταν χαρτονομίσματα, δεν θα με εξέπληττε αν η Ρωσία το έκανε. Αυτό θα απαντούσε σε ένα αίτημα».
Πούτιν: «Ηθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν επιθυμούμε καθόλου κάτι τέτοιο…»
Αυτά υπάρχουν δημοσιευμένα εδώ και τρία χρόνια και τότε το Μαξίμου είχε χλιαρά διαψεύσει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έθεσε τέτοιο θέμα στις συνομιλίες του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν».
Αλλά φαίνεται ότι τώρα, εν έτει 2019, τέτοιοι ισχυρισμοί για τα υπαρκτά ή όχι, επίσημα ή ανεπίσημα, σχέδια της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα να τυπωθούν δραχμές εν όψει του Grexit το δραματικό καλοκαίρι του ’15, ενοχλούν πιο πολύ. Ισως επειδή υιοθετήθηκαν από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Πιθανόν επειδή πλέον συνιστούν ένα είδος πολιτικής παρακαταθήκης του ΣΥΡΙΖΑ που τείνει να γίνει εθνική μνήμη.
Ο κ. Τσίπρας απείλησε ότι ίσως να γράψει και αυτός βιβλίο για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και να αναφερθεί «σε διευθύνσεις και ονόματα», όπως είπε χαρακτηριστικά (εδώ).
Τα όσα επανέφερε στη δημόσια σφαίρα ο κ. Στουρνάρας έσπευσε να διαψεύσει τόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Στουρνάρας όσο και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
«Κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του ο κ. Στουρνάρας, επιβεβαιώνεται ότι θα έπρεπε να παυθεί από τη θέση του λόγω παραβίασης του ρόλου του», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης στο in.gr, διαψεύδοντας παράλληλα ότι υπήρξε τέτοιος σχεδιασμός από πλευράς της τότε κυβέρνησης.
Από την πλευρά του και μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Open, ο κ. Βούτσης, ο οποίος το καλοκαίρι του ’15 ήταν ακόμα υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι από την ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε ποτέ τέτοιο αίτημα.
Χαρακτηριστικά ανέφερε, αφού πρώτα διαβεβαίωσε ότι είναι σε θέση να το γνωρίζει μετά βεβαιότητος, λόγω της θέσης που είχε στην τότε κυβέρνηση:
«Το διαψεύδω απολύτως ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε ποτέ κάτι τέτοιο ή είχε φλερτάρει ποτέ με αυτή την ιδέα. Σε καμία περίπτωση δεν συζήτησε ο κ. Τσίπρας. Ποτέ δεν φλερτάραμε με την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ποτέ δεν παίξαμε κορώνα γράμματα την χώρα», επέμεινε ο κ. Βούτσης.
Αλλά τώρα το ζήτημα είναι ποιος τους πιστεύει…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News