412
Οι ιδεολογικές διαφορές δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλες ώστε να εμποδίσουν τα χαμόγελα που σχηματίζονται στα πρόσωπα των Στάρμερ και Μελόνι μετά τη συνάντησή τους | REUTERS/Phil Noble/Pool

Ο Στάρμερ συνάντησε τη Μελόνι και φλερτάρει με «μοντέλο Αλβανίας» για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 16:34
Οι ιδεολογικές διαφορές δεν φαίνεται να είναι τόσο μεγάλες ώστε να εμποδίσουν τα χαμόγελα που σχηματίζονται στα πρόσωπα των Στάρμερ και Μελόνι μετά τη συνάντησή τους
|REUTERS/Phil Noble/Pool

Ο Στάρμερ συνάντησε τη Μελόνι και φλερτάρει με «μοντέλο Αλβανίας» για το Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 16:34

Νέες λύσεις για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης φαίνεται να αναζητά εναγωνίως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ που το μεσημέρι της Δευτέρας συνάντησε την ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, στη Ρώμη.

Ο Στάρμερ, αν και προερχόμενος από το Εργατικό Κόμμα, φαίνεται ότι βλέπει με καλό μάτι την τακτική της -ακροδεξιάς για πολλούς αναλυτές- Μελόνι στο Μεταναστευτικό. Και οι αριθμοί άλλωστε, τον σπρώχνουν προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Frontex, η Ιταλία κατάφερε να μειώσει την εισροή των παράτυπων μεταναστών από τη βόρεια Αφρική έως και 64%.

Η «επιτυχία» αυτή, σημείωσε η Deustche Welle, έχει να κάνει με συνεργασίες και συμφωνίες που εξασφάλισε η ιταλίδα πρωθυπουργός με κράτη όπως η Αλβανία, η Λιβύη ή η Τυνησία.

Μάλιστα, ο Στάρμερ δήλωσε πριν την αναχώρησή του για την ιταλική πρωτεύουσα, την Κυριακή, ότι «ενδιαφέρεται» να μάθει περισσότερα για τη συμφωνία της Ιταλίας με την Αλβανία να στέλνονται στη βαλκανική χώρα μετανάστες που αιτούνται άσυλο, ώστε να διεκπεραιώνεται εκεί η διαδικασία εξέτασης της αίτησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι πρώτες δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με τη Μελόνι. Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η επίσκεψή του σηματοδοτεί την «αναβίωση του βρετανικού πραγματισμού». Η Μελόνι από την πλευρά της δήλωσε, σύμφωνα με τον Guardian, ότι ο ομόλογός της έδειξε «μεγάλο ενδιαφέρον» για τη συμφωνία που έχει συνάψει με χώρες για να εξετάζεται εκεί τα αιτήματα των μεταναστών για άσυλο.

Φυσικά, η πρώτη επίσημη επίσκεψη του βρετανού πρωθυπουργού στην Ιταλία δεν χαροποιεί τους πάντες πίσω στην πατρίδα. Σε πολλά βρετανικά μέσα επισημαίνεται το διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο του Στάρμερ και της Μελόνι. Πολλοί μάλιστα θεωρούν αδύνατο να υιοθετηθεί μία «ατζέντα Μελόνι» από έναν πολιτικό που προέρχεται από τον σοσιαλιστικό χώρο.

Αρκετοί σχολιάζουν, επίσης, ότι το «μοντέλο Αλβανίας» θυμίζει αρκετά το αμφιλεγόμενο «πλάνο της Ρουάντα», που σχεδίασε η κυβέρνηση των Συντηρητικών και το οποίο είχε έντονα επικριθεί από την παρούσα κυβέρνηση των Εργατικών. Σε σχετική ερώτηση από βρετανικό μέσο, η υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε το πρωί της Δευτέρας ότι «πάντα δείχνουμε ενδιαφέρον για κάτι που δουλεύει», ενώ επεσήμανε ότι το «πλάνο της Ρουάντα» είναι «τελείως διαφορετικό» από εκείνο της Αλβανίας.

Η μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με την Ζωή Κατζαγιαννάκη της DW, της ιταλο-αλβανικής συμφωνίας με εκείνη που είχε υπογράψει το Λονδίνο με τη Ρουάντα έχει να κάνει με τη διαχείριση των μεταναστευτικών κέντρων. Δηλαδή, στη Ρουάντα τον απόλυτο έλεγχο των μεταναστών θα τον είχε η εκάστοτε τοπική κυβέρνηση, ενώ αυτή τη στιγμή στην Αλβανία όλη η διαχείριση παραμένει σε ιταλικά «χέρια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...