Το πακέτο των 221 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας παρουσίασε στο ιταλικό Κοινοβούλιο τη Δευτέρα ο Μάριο Ντράγκι, ένας άνθρωπος συνηθισμένος σε μεγάλη πίεση και υψηλές προσδοκίες.
Οταν ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και μάλιστα στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, οι αγορές κρέμονταν, όχι μόνο από τα χείλη του, αλλά και από το χρώμα της γραβάτας που φορούσε στις συνεντεύξεις Τύπου, γράφουν οι Financial Times.
Αυτή τη φορά όμως, έχει να κάνει με τον ιταλικό λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και με μία θητεία στη Ρώμη, που μάλλον διαφαίνεται σύντομη -έως το 2023- και οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει δεν είναι ό,τι πιο εύκολο ή λαοφιλές.
Το σχέδιο ανάκαμψης θα είναι ο καταλύτης για να πάρουν μπρος μεγάλα έργα που έχουν βαλτώσει για δεκαετίες, ενώ φιλοδοξεί να διορθώσει δομικά προβλήματα μίας οικονομίας που δεν έχει παρουσιάσει ουσιαστική ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια.
Υποστηρικτές του σχεδίου κάνουν λόγο για την πρώτη σοβαρή απόπειρα να κοπεί ο γόρδιος δεσμός που κρατά δεμένη την Ιταλία ανάμεσα σε μία αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και ένα τραγικά αργό νομικό σύστημα.
Οι καιροί είναι κατάλληλοι, διότι ο κορονοϊός χαλάρωσε τα λουριά της ΕΕ και των αγορών, που θα πάθαιναν πανικό αν η Ιταλία επιχειρούσε να αυξήσει το έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό.
Είναι βέβαια και θέμα του ίδιου του Ντράγκι, τον οποίο εμπιστεύονται οι επενδυτές, αλλά και η Κομισιόν. Είναι κοινό μυστικό ότι οι Βρυξέλλες, αλλά και ευρωπαίοι ηγέτες, έβγαλαν ένα συλλογικό επιφώνημα ανακούφισης όταν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, επαναφέροντας την καλή φήμη της Ιταλίας.
Το πρόγραμμα για την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας θα χρηματοδοτηθεί από δάνεια και επιχορηγήσεις ύψους 191,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα 30 δισ. ευρώ δημοσιονομικών πόρων της Ιταλίας.
Το 2021, η ιταλική κυβέρνηση προβλέπει πως η ανάπτυξη θα φτάσει στο 4,5% και τον επόμενο χρόνο, στο 4,8%.
Με την επέκταση του προϋπολογισμού, ύψους 32 δισ. ευρώ, σε συνέχεια εκείνης για τη χρηματοδότηση των μέτρων ανάκαμψης, το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας θα εκτοξευθεί στο 11,8% του ΑΕΠ, ύψος ρεκόρ για την ευρωζώνη, ενώ το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 159,8% του ΑΕΠ, πριν αρχίσει να μειώνεται σταδιακά και φτάσει στο 152,7% το 2024.
Με το σχέδιο Ντράγκι, η Ιταλία μπορεί να καταφέρει να γυρίσει την οικονομία της και να εξαλείψει τη βασική ανησυχία για την τύχη της ευρωζώνης τις επόμενες δεκαετίες, σημειώνουν οι FT.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News